TGYÁS, GYED összege: jövedelempótlékot kapnak a kismamák

jövedelempótlék_gyed_tgyás.jpg

2012. január 1-től jövedelempótlékra jogosultak azok a kisgyermekes szülők, akik 2011. december 31-én már és 2012. január 1-én még Tgyás-ban vagy Gyed-ben részesültek és hátrányosan érinti őket az adójóváírás lehetőségének megszűnése. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny február 1-i számában jelent meg.
2012. január elsején életbe lépett adójóváírás megszüntetése, melynek hatására a bruttó 202 ezer forint alatti havi terhességi-gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj személyi jövedelemadó terhe is növekedett –  ezt kompenzálja a jövedelempótlék.

Az adójóváírás megszüntetését a Kormány a közszférában jövedelem kiegészítéssel, a versenyszférában pedig a bruttó bérek emelésének ösztönzésével ellensúlyozza. Ám a 2012. január 1 előtt megállapított Gyed és Tgyás esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban. Ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése vált szükségessé, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen. Hosszabb távon pedig a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított Gyed és Tgyás összegek is emelkednek majd.

Ki jogosult kompenzációra?

A kormányrendelet alapján jövedelempótlékot az a szülő kap, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült. A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az igénylő igénybe veszi-e a családi kedvezményt, és ha igen, hány gyermek után. Figyelembe kell venni azt is, hogy 2011. évre vonatkozóan az illető igénybe vette-e az adójóváírást.

Hogyan igényelhető?

A jövedelempótlék igényléséről, a családi kedvezmény igénybevételéről és a 2011. évre vonatkozó adójóváírás igénybe vételéről nyilatkozatot kell benyújtani oda, ahonnan a szülő az ellátást kapja.

Azaz, ha közvetlenül az egészségbiztosító  folyósítja az ellátást, nála kell nyilatkozni. Az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a következő napokban minden olyan kisgyermekes szülő részére, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást, postázza a szükséges nyilatkozatot, amelyet a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb május 31-ig kitöltve, postán – vagy személyesen – vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez.

Ha az ellátásokat a munkahely fizeti ki, akkor oda kell a nyilatkozatot is benyújtani. A nyilatkozat elérhető az OEP honlapján, valamint a fővárosi és megyei egészségbiztosítónál, illetve a kifizetőhelyeknél.

Meddig igényelhető és mekkora összegű?

Aki a május 31-i határidőig kéri a jövedelempótlékot, az januárig visszamenőleg kapja meg a kompenzációt. Aki azonban a határidőt követően nyújtja be igényét a folyósító szervhez, csak a beadást követő hónaptól lesz jogosult a juttatásra, visszamenőlegesen nem.

A jövedelempótlék összege sávosan változik, a Tgyás ill. Gyed bruttó összegétől függően. A pontos összegeket a 6/2012.(II.1.) Korm.rendelet a terhességi-gyermekágyi segélyben és gyermekgondozási díjban részesülők számára nyújtott jövedelempótlékról mellékletei tartalmazzák. A rendeletet tartalmazó Magyar Közlöny innen pdf formában letölthető>>.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA morzsa, az boldogság
Következő cikkHelyi élelmiszer adatbázis indult

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Judit!
  arrol szeretnek erdeklodni, hogy ha masfel kozalkalmazotti allasban dolgozom – egy egesz allas zenekar (brutto 160.ezer ft), es egy fel allas tanitas(brutto 70.ezer ft) -, es oktoberben fogok szulni remelhetoleg,
  akkor en mennyi osszeg gyedet fogok kapni havonta?

  szamit ez esetben az osszjovedelem, vagy csak a foallasom utan fogom kapni?
  mert az adobevallasnal mindig nagyon szamit minden bevetel!
  (az adojovairasrol is le kellett mondanom,mert meghaladt vmi osszeget.)
  ezeket en hogyan szamolhatom ki, van vmi honlap, ahol van esetleg ilyen kalkluator?

  valaszat elore is koszonom, Mantlik Jutka

 2. Szijó!!!Segítsetek nekem mert megőrülök hogy mindenki mást mond!!!nos én 2011.szeptember 20-án született a bébim,júniustól táppénzen voltam,megigényeltem az adó kedvezményt ami ugye havonta 10 ezer ft??nem kaptam meg mert eljöttem táppénzre,agusztus22 től elküldtek gyermekágyira,most már tudom hogy csak akkor kellett volna eljönnöm amikor született a bébi hát igy jártam,ezért nem bizok a mi könyvelőnkbe :)most járt le a gyermekágyi,most márciusban már gyedet kaptam kemény 46 ezer ft-ot!!!még nem töltöttem ki a jövedelem pótlék papírt mert nem tudom mit írjak oda hogy igénybe vettem e az adókedvezményt 2011 re mert igénybe vettem de nem kaptam meg mivel eljöttem táppénzre,!!félek hogy nem fogom megkapni vissza menőleg az adókedvezményt,mit tegyek segítsetek ha tudtok!!!az egészről várok véleményt!!!mert nem tudom hogy ez igy helyes e ahogy az én könyvelőm mondta!!!köszönöm előre is puszi Jucus

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..