Új szülészeti osztály Szekszárdon

szekszárd szülészet

Új szülészeti-nőgyógyászati osztály épül Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórházban mintegy hárommilliárd forintos beruházással – jelentette be a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár kedden.

Horváth István a szekszárdi sajtótájékoztatón elmondta: a kórház gyermekosztálya mellett lévő helikopterleszálló területén készül az új, ötvenágyas osztály épül, amely megfelel a 21. századi elvárásoknak.

A kórház az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán a múlt év végén nyert 56 millió forintot a létesítmény tervezésére, amely várhatóan 2018 első félévében lezárul. Az új kórházi blokk nemzeti vagy európai uniós forrásból 2020-ig, 2021-ig épül meg – tette hozzá.

Az államtitkár, aki a szekszárdi választókerület országgyűlési képviselője is, kitért arra, hogy a Tolna megyei kórházban az utóbbi négy évben hatmilliárd forint értékű fejlesztés valósult meg. Több nagy épület megújult, napelemparkot építettek, és jelentős lépéseket tettek a korábbi, pavilonrendszerű intézmény tömbösítése felé. A kórházban a szülészet-nőgyógyászat az egyetlen osztály, amely még elkülönülve működik.
A kórházi részleg jelenlegi épülete egészségügyi centrumként működhet tovább, amely piaci szolgáltatásokat nyújt majd – mondta.

Hogyan lehet felkészülni a szülési fájdalomra?

Németh Csaba, a kórház főigazgatója arról számolt be, hogy az új épületben, amely összeköttetésben lesz a gyermekosztállyal, kétágyas, fürdőszobás termeket alakítanak ki, a beruházás részeként új ápolási és orvostechnikai eszközöket is vásárolnak. A helikopterleszállót a kórház “H” épületének tetején alakítják ki, amely közvetlen kapcsolatban lesz az intézmény műtőblokkjával.

Az ezerágyas szekszárdi kórház szülészetének területi ellátási kötelezettsége 170 ezer, a nőgyógyászat terén pedig 200 ezer emberre terjed ki. Az osztályon évente 1200-1300 gyermek születik, 13-15 ezer járóbeteget és 2600-2800 fekvőbeteget gyógyítanak.

Új utak a páros szülésfelkészítésben – íme a Dolphinbirth

A kórház szülészeti tevékenysége családközpontú. A várandósok és hozzátartozóik számára havonta 4 alkalommal szülésfelkészítő tanfolyamot szerveznek, melynek témája a családi életre nevelés, egészséges életvezetés, szülés, gyermekágyas időszak, az újszülöttek ellátása a kórházban töltött időszak alatt és szoptatás. A programok végén egyéni konzultációs lehetőség is van. Biztosítják az „együtt szülés” feltételeit és „rooming-in” (baba-mama) kórteremben való elhelyezést.

forrás: mti, portal.tmkorhaz.hu

Erről a témáról még a Szülészetek rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..