Úszás, vizitorna, Aquanatal terhesség alatt

Úszás, vizitorna, Aquanatal terhesség alatt

Kérdés:
42 éves 15 hetes kismama vagyok (lombikos, első babával, túlsúlyos (kb.20 kg), bár edzett – 6 éve rendszeres bicajos…sajnos ez most kizárt mozgásforma). Imádom a vizet, tavaly óta vízi tornára és gyógyfürdőbe is rendszeresen járhattam, de sajnos a hüvelyfertőzést (most sem) úsztam meg… Az Aquanatal-kismamatornát már rég kinéztem, de reggelenként szeretnék eljárni “élménymedencébe” is tornázgatni.

Az orvosom a fertőzésveszély miatt nem kifejezetten repes vízmániámért, a körzeti pedig lelkemre kötötte, hogy meg se próbáljam…Ugyanakkor utánaolvastam: rengeteg szakember kifejezetten ajánlja az úszást kismamáknak. Sejtem, hogy Te nem fogsz lebeszélni, de arra kérlek, őszintén, szépítés nélkül és ha kell, kíméletlenül oszd meg velem a véleményed, tapasztalataid a fertőzésekkel kapcsolatban… Szeretném tanácsod kérni abban is, létezik-e olyan furfang, mellyel megóvhatnám magunkat a nemkívánatos betolakodóktól? Mi a véleményed arról a tanácsról, mely szerint az olívaolajjal átitatott tampon lenne a megoldás?

Válasz:
Az Aquanatalt én nagyon javaslom, mert könnyed módon mozgat át, tart formában a várandósság ideje alatt, emellett pedig segíti a belső felkészülést a szülésre, az anyává válásra. Sok kismama fordul hozzám hasonló kérdéssel a fertőzésekkel kapcsolatban. Az egyik fontos kritérium az Aquanatal foglalkozásokon, hogy mi mindig szigorúan minőségellenőrzött vízben dolgozunk. Azoknak, akik hajlamosak a fertőzésekre, én is az olívaolajos tampont szoktam ajánlani. Az olívaolaj fertőtlenítő hatású, emellett pedig az olaj taszítja a vizet, így én is ezt találom a legbiztosabb megoldásnak.
Radnics Adrienn Aquanatal oktató, szülésfelkészítő

Kérdés:
Nyolc hetes kismama vagyok, még nagyon az elején járok, de szívesen kipróbálnám az úszást terhesen. Csak az a problémám, hogy vidéken élek, Kaposváron, ahol nem tudom, hogy működik-e ilyen program. Sokféle véleményt hallottam, pozitív – negatív, pro és kontra, de nem tudom eldönteni vajon veszélyes-e az úszás a magzatra nézve (gondolok itt a fertőzésekre). Volt már egy korai vetélésem, ezért is tartok mindentől, kíváncsi vagyok, de tartózkodó. Olvastam, hogy jó dolog mozogni a várandósság alatt, és szívesen vennék részt ilyen ellenőrzött programban, ha itt vidéken Kaposváron van erre mód. Ebben kérem a segítségedet, és az úszás melletti-elleni véleményedet! Köszönöm! 🙂

Válasz:
A hüvelyi fertőzéseknek több oka is lehet. Okozhatják a hüvelyflóra rendellenességei, de gyakran pszichés tényezők is szerepet játszanak. Sőt a lelki tényezők nagy mértékben képesek befolyásolni a női test védekezőkészségét. Nem tudom, hajlamos vagy-e a fertőzésekre, vagy csak elővigyázatosságból érdeklődsz. Én azt tanácsolom, először a szülész- nőgyógyász orvosoddal konzultálj. Ha minden rendben van, nincs veszélyeztetett várandósság, a méhszáj is zárva, minden további nélkül lehet vízbe menni. A hüvelyflóra megerősítésére lehet kapni sima, tejsavas hüvelykúpot, de szoktam ajánlani az olívaolajjal átitatott tampont is, azoknak, akik hajlamosak a fertőzésekre. Az olívaolaj nagyon hasznos, antibakteriális, fertőtlenítő hatású olaj. Az Aquanatalt, ill. az úszást a 12.héttől ajánlom, amíg a baba megerősödik és már lehet aktívabban mozogni. Úgy gondolom, a vízben való mozgás a kismamák számára a lehető legmegfelelőbb mozgásforma, minden tekintetben. Csökkenti a várandósság alatt jelentkező mozgásszervi tüneteket, az ödémát, háti és keresztcsonti fájdalmakat, illetve lelkileg is ellazít, feltölt. Csak javasolni tudom! Én Kaposváron nem tudok Aquanatalt, viszont Pécsen van, talán az sincs túl messze. Nézd meg a http://www.aquanatal.com oldalt!
Radnics Adrienn Aquanatal oktató, szülésfelkészítő

Kérdés:
16 hetes terhes vagyok és szeretnék eljárni úszni.Régebben is amikor csak tehettem ezt a sportot választottam és ezt idén sem szeretném kihagyni. Bár ismerve az uszodák higiéniai állapotát kétségeim vannak, hogy hol lenne érdemes megmártózni. Gödöllőn lakom és a közelben szeretnék valami megoldást. Illetve hogy mennyi ideig szabad a vízben tartózkodni, milyen hőmérsékletű legyen? És az olívaolajos tampon tényleg véd a fertőzésekkel szemben?

Én úgy gondolom, a vízben való mozgás a legjobb mozgásforma egy kismamának. Az Aquanatal viszont az úszásnál, vízi tornánál jóval több, testi- lelki felkészülés a szülésre. Gyakoroljuk a légzést, megismerni a testünket, a kisbabánkat… Aquanatalt az oktatók csak kiváló, ellenőrzött vízminőségű uszodában tarthatnak, így talán érdemes utánanézned a http://www.aquanatal.com oldalon. Gödöllő környékén sajnos nem ismerem az uszodákat, fürdőket. Ha közfürdőbe mész, érdemes reggelente járnod, ilyenkor jobb a vízminőség. A fertőzések elkerülésében tapasztalatok szerint hasznos az olívaolaj, bár, aki hajlamos rá, leggyakrabban nem is a vízben, hanem a medence környékén vagy a mellékhelyiségek használata során kaphat el fertőzéseket. Így ügyelni kell a mosdó használata előtt- után mossunk kezet, törülközőre üljünk le stb. Emellett a nők hüvelyflórája, védekezőképessége nagyban pszichés tényezőkkel is magyarázható. A víz hőmérséklete, 30-33 fok közt a legideálisabb hőérzet szempontjából, de 35-36 fokig indifferensnek számít. Az ember érzi milyen meleg vízben, milyen sokáig jóleső tartózkodnia, tégy ennek megfelelően! Emellett az otthoni, illóolajos fürdőzés is nagyon üdítő, relaxáló, lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra, a babával való kapcsolatfelvételre.
Radnics Adrienn Aquanatal oktató, szülésfelkészítő

Kérdés:
Az úszást a terhesség hanyadik hónapjáig tanácsos végezni?

Válasz:
A 12. héttől a várandósság végéig ajánljuk a vízben való mozgást, amíg a méhszáj zárva van. Sokan a szülés előtti hetekben is járnak még Aquanatalra, illetve járnak úszni. A poci növekedésével a gerincre, végtagokra is nagyobb súly helyeződik, gyakori az ödéma, hátfájás, így a mamák beszámolói szerint még felszabadítóbb, relaxálóbb a vízben való mozgás.
Radnics Adrienn Aquanatal oktató, szülésfelkészítő

1 KÉRDÉS

  1. Sziasztok, 16 hetes terhes vagyok. 13 kerületben lakom, seretnek menni ide, de csak nem talaltam hogy hol van. Szives segitseguket, köszonom.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..