Húsvéti sonka, kalács, kiskupica – avagy koccinthatok a locsolókkal?

husvet1_250.jpg

Lassan kibontakozik a tavasz, hosszabbak a nappalok, ragyogó napsütés ölel körül mindent, és közeledik az új élet ünnepe, a Húsvét, illetve az azt megelőző időszak, a Nagyböjt. Lássuk, mit ehet a böjti, majd a húsvéti időszak alatt egy várandós vagy egy szoptatós édesanya.

Böjti előírások kismamáknak

A Húsvétot megelőzi a lelki felkészülés ideje, a Nagyböjt. Sok kultúrában a várandós és szoptató anyákat kiemelték a böjti fegyelemből. Ez a kivétel létezik keresztény vallási előírásainkban is, csak sajnos kevéssé kerül szóba.

Még mielőtt ebbe belemélyednénk, szeretném kiásni a feledés homálya alól a böjti megtartóztatás eredetét. Ez nem egy öncélú lemondás, nem egy tisztítókúra, nem csak rólam szól és nem csak arról, hogy én erősödöm az önfegyelem által. Az eredeti elgondolás szerint, amiről lemondok, azt a rászorulókra fordítom. Ez az időszak arról is szólt, hogy a szegények, rászorulók, betegek ellátására, testi és lelki szükségleteikre több figyelmet fordítottak, több időt szenteltek jótékonyságra.

A szigorú böjt (napi 3x húsmentes étkezés) betartása NEM vonatkozik sem a várandósokra, sem a szoptatókra. Számukra nem előírás Hamvazószerdán és Nagypénteken (ápr. 2.) a csak 3-szori étkezés. Ki-ki saját belátása szerint betarthatja a meggyőződésének megfelelő vallási előírásokat, de ebben az időszakban a kisbaba, az új élet és az őt szerető, tápláló édesanya előrébb való.

A húsvéti menü kismamáknak

A Húsvét ünneplése általában a hagyományos ételek fogyasztásával, sonkával, tojással, friss zöldségekkel és káposztával teletűzdelt. Mit ehet ebből egy várandós vagy szoptató édesanya? Tulajdonképpen bármit, ami kedvére való.

Él a közhiedelemben egy tévhit, hogy puffasztó ételek nem kerülhetnek a szoptató anya asztalára, mert gondot okoznak a kisbabánál. Ezek az ételek attól okoznak puffadást és gázokat a felnőtt szervezetében, hogy a belekben a rostok emésztése során gázok szabadulnak fel. Ezek azonban nem mennek át az anyatejbe és nem okoznak semmi problémát a kisbaba beleiben. Ugyanígy a savas ételek, italok sem savanyítják meg a tejet.

Az erős illatú ételek (pl. fokhagyma, fűszerek, banán, menta, alkohol, brokkoli, stb.) íze átjut az anyatejbe, és néhány kisbaba tiltakozhat ellene. Ilyenkor ezeket az ételeket érdemes csökkenteni vagy elkerülni. Jó azt is tudni, hogy közvetlenül fogyasztásuk után kb. 1 órára van szükség, hogy az anyatejben megjelenjen és kb. 2 óra múlva már elkezdenek kiürülni. Ebből látszik, hogy az anyatej és a magzatvíz(!) is milyen hihetetlen ízkavalkáddal örvendezteti meg a kisbabát, így ő már fogantatásától kezdve folyamatosan ismerkedik az édesanya ízvilágával, a családi asztallal. Ha majd elkezd szilárd ételeket fogyasztani, nem lesz számára szokatlan és boldogan fog részt venni a közös családi étkezéseken.

Húsvéti sonka főzése

Karfiol vagy brokkoli?

Hadd meséljem el kedvenc felfedezésemet: Magyarországon a néphagyomány szerint szoptatós anyának a K-betűs ételektől javasolt tartózkodni, így a karfiol helyett a brokkoli ajánlott. Német nyelvterületen pedig a brokkolitól óvják az anyákat. Nem érdekes?

Nézzük csak mit tud az egyik és mit a másik!

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben.

A karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Magas C-vitamin tartalmát (60 mg/100 g) mélyhűtött állapotában is megőrzi. Ásványi sókban is gazdag. (Forrás: www.wikipedia.hu).

Tehát látjuk, hogy mindkettő ugyanannak a növénynek egy nemesített változata. Több zöldséget, gyümölcsöt most nem fogok boncolgatni.

Ésszel iszom! – Terhes nők és az alkohol

Alkohol és koffein kismamáknak

Ami még lényeges lehet ünnepek környékén, az az alkohol és a koffein

Az anyatej alkoholszintje a vér alkoholszintjének felel meg. Az alkohol kb. 30-90 perc múlva éri el a csúcskoncentrációját és kb. 4-5 óra kell a kiürüléséhez. Tehát, ha koccintok és hamar szoptatok, akkor a baba nagy eséllyel nem kap alkoholos tejet. Érdemes lehet a kisbaba hosszabb alvási idejének kezdetét választani a koccintásra, így ő végigalussza a kritikus időt.

Az anyatej alkoholszintjének megállapításánál lényeges befolyásoló tényező az alkohol fajtája (bor, pezsgő, sör, tömény, stb), a kismama saját testsúlya és az eltelt idő. A neten fellelhető különböző alkohol kalkulátorok biztos segítséget nyújtanak az idők kiszámításához.

Várandósoknak nem tudok ilyen kiskapukat mutatni.

Alkohol és koffein kismamáknak?

A koffein nem csak a kávéban van jelen, hanem sok egyéb élelmiszerben, a teában, kólában, csokoládéban, kakaóban is megbújik. A koffein olyan élénkítőszer, ami bekerül az anyatejbe. A legkönnyebb módja annak, hogy kipróbáljuk, vajon a koffein hatással van-e a babára az, ha az anya néhány napra szünetelteti (legjobb, ha teljesen kiiktatja) a koffeinfogyasztást, és megfigyeli, történik-e nyilvánvaló változás a baba alvásában, nyugtalanságával. Ha a koffein bizonyul a “vétkesnek”, akkor sem szükséges a teljes kerülése. Kísérletképpen meg lehet próbálni, hogy délután 3-4 után már nincs kávé, tea – hátha ez is elég az éjszakai nyugodt alváshoz. A reggeli feketét is jó hígítva inni, akár tejjel, akár vízzel kicsit oldani a töménységét.

A koffein alattomosan ott van a csokoládéban is, ami nem túl jó hír a csokinyulak, csokitojások és csokis sütik dömpingje idején. Érdemes estefelé, késő délután ugyanúgy csökkenteni a mennyiséget, mint a kávéét, ha felmerül a gyanú, hogy a csoki, kakaó lehet a ludas. Ha mégsem, nem kell korlátozni a fogyasztását.

 

szoptatási tanácsadó

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..