Utazás, tengeri nyaralás babával

tengerpart babával

Lassan közeledik a nyár, a picikékkel is zajlik az élet, felmerül a szülőben, hogy el kellene indulni, de babával utazni olyan bonyolult… Ez tényleg így van? Bizton állíthatom, hogy nem! Már babákkal is érdemes hosszabb útra indulni, nyaralni!

Mi már lassan tíz éve utazgatunk babás családokkal hazai helyszínekre, illetve a tengerre is rendszeresen, babás, családi táborokba és elég sok, hasznos tapasztalatunk gyűlt össze az évek alatt.

Igazából babával utazni sem bonyolultabb, mint nagyobbakkal, ha a gyerekek napi ritmusához teret biztosítunk, szépen és zökkenőmentesen tud a kicsi is alkalmazkodni az utazáshoz. Új élményekkel gazdagodik, felfedezi a tengert, új közegeket ismer meg, új kis barátokat szerez. Sőt az ilyen utazásokkor nagyon sok új dolgot tanulnak a kicsik, gyakran a mozgásfejlődést is megdobja egy ilyen utazás. Az apróságok mindig szolgálnak egy kis meglepetéssel. Az első felállás, az első lépések, az első szavak gyakran a nyaralás közben örvendeztetik meg a szülőket…:-)

Utazás babával

Ha repülővel utaztok, némileg egyszerűbb, mert a picikkel elsőbbségi beszállással olyan helyre kerülnek a néhány hónapos babák, amely nagyobb és külön fekvőhelyet hajthatsz le a falról, ahol alhat a baba. Ezt előre jelezni kell a légitársaságnál. Amúgy, ha már nagyobb és ül, az öledbe kötik be és ott utazik. Ott csak a fel-, leszállásnál lehet gond, ha esetleg a nyomásváltozás megviseli kicsit. Ha ki tudja fújni már az orrát, az segít a fülben kiegyenlíteni a nyomást.

Nyaralás babával

Mi mindig autóval megyünk, ekkor csak megfelelő szórakoztatásról kell gondoskodnunk út közben, és persze az alvással kell sakkozunk. Általában késő este indulunk, mire leérünk a horvát tengerpartra, épp megvirrad. Ekkor már van mit nézni, és jobban elszórakoztatják magukat a gyerekek az utazás közben is. Lehet vinni játékot, zenét, akár filmezni is lehet, ha valaki arra vágyik út közben.

Egy pelusos és kevésbé szóródó, étkezési úti csomagra mindenképp szükség van, sapira, valamilyen napvédőre, amit az ablakra teszel szükség szerint és sok folyadékra természetesen. Útközben meg lehet állni pihenőknél, benzinkútnál, mi még babákkal is maximum kétszer kell, hogy megszakítsuk az utazást – a baba korától függően -, mert olyan jól szokták bírni a kicsik.

Tengerpart babával

Babákkal a tenger felfedezése is nagy öröm, főleg, ha már amúgy is vízi babák, bátran vágnak bele a nagy víz felfedezésébe. Azért édesvíz legyen nálunk, mert a sótól kicsit meglepődhetnek eleinte, a szemecskéket is alkalomadtán ki kell öblíteni.
A tengeri nyaralás első, fontos kelléke a napvédő sátor. Ebből már változatos formákban és méretekben lehet kapni a nagyáruházakban. Nem egy nagy összeg, könnyen összecsukható és egy evéshez, délutáni alváshoz, pihenéshez és napvédett játékhoz kitűnő. Levegős, könnyen ki-be lehet közlekedni benne, szuper találmány.
Kis kendő vagy sapi a fejre nagyon fontos, illetve hogy a tűző napra ne vigyük ki a babákat, a legideálisabbak egyébként a reggeli, illetve a késő délutáni órák, mert akkor még meleg a levegő, a föld, de már nem tűz annyira nap.
Magas faktorszámú (50+) napvédő krém, ha már jár a baba, kis vízi cipő, illetve egy kis, fehér póló még elkél a csomagban és mehet a tengeri pancsi.

Tervezzük meg a családi nyaralást!

Mi mindig visszük a beülős úszógumikat is, a hullámokon így biztonsággal lovagolhatnak a kicsik és persze sok, vízi játékot is összekészítünk. Kb. 3 éves kortól mi már a babaúszókkal elkezdünk sznorkelezni is, nagy élmény a gyerekeknek, ha követjük a halacskákat, tengeri uborkát nézünk, megismerjük a tenger élővilágát. Először rendes úszószemüveggel, olyan 4 éves kortól pedig már megpróbálkozhatunk a pipával is, persze gyermeke válogatja. Ha babaúszó a kicsi, a tengerrel való ismerkedés is gyorsabban szokott menni. A hőmérséklet okozhat némi gondot, ezért fokozatosan kezdjük, felhevült testtel ne menjünk vízbe, a piciket is mosdassuk meg lábtól, kartól óvatosan a szív felé, mielőtt besétálunk a tengerbe.

Ha hajózni mentek, egy baba mentőmellény is jól jöhet. Azt azért szeretem, mert fenntartja a babát a vízen, de tud benne lebegni, úszni, a karúszóval azonban függőleges a teste, csak kalimpál és hátra feszíti a fejét. Babaúszó oktatóként és gyógytornászként így mindenképpen a mellény mellett vagyok.

Ha a kisgyermek nagyon vékony vagy olyan helyre mentek, ahol hideg a tenger, érdemes egy kis búvárruhát vagy sznorkel ruhát is venni, hogy ne fázzon, ha sokáig bent van a vízben.

Egészség vízparton

A hely orvosi ügyeletének a számát érdemes otthon azért kikeresni, ha bármi akut probléma van. Napszúrás, láz, rovarcsípés, szemgyulladás egyéb kisebb dolgok, ne ott kelljen keresgélni. Ezekhez mi is vihetünk gyógyszert, kúpot, krémeket, sebtapaszt itthonról, de az a tapasztalat, hogy van, amit helyben tudnak legjobban orvosolni, mert vannak speciális készítmények is, pl. szembe került naptej miatti gyulladásra, stb. Van, amire itthon nem is gondolunk, de ritkán azért előfordul. Jó, ha inkább előre felkészülünk.

A kirándulások

Mi a tengeri táborainkban nagyon sokat megyünk aktív programokra is. Várost nézünk, botanikus kertet látogatunk, hegyet mászunk, felfedezzük a helyi nővény és állatvilágot is. Ezek során, bár rövid kirándulások, megnehezítheti a dolgunkat például a babakocsi. (Nem tudom, pórbáltatok-e már babakocsit cipelni egy mediterrán városka, lépcsőkkel taglalt, szűk utcácskáin. Mi belefutottunk első alkalommal. Jó kis sportág, az bizonyos.) Ellenben ez a probléma egy hordozóval szuperül megoldható, apa hátáról nyílik a legjobb a kilátás.

Összességében úgy gondolom, ha minden kis apróságot, amire szükség van, átgondolunk, hamar rutinos, babás utazókká válhatunk, és nem kell nélkülöznünk a tenger közelségét akkor sem, ha kisgyermekkel vágunk bele a nagy kalandba!

Tengeri táborok, babás nyaralások a Mamavilággal! Katt ide!

Tengeri babás táborok

Jó nyarat és élményekben gazdag, családi nyaralást kívánok mindenkinek!

szülésfelkészítés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Gyógytornász, Aquanatal oktató, babaúszás oktató, hidroterapeuta. A PTE Gyógytornász szakán végeztem 2003-ban. Elvégeztem a Birtlight® kismama jóga oktatói tanfolyamot. a Watsu, vízi terápiás módszerrel is, amellyel 2007-óta foglalkozom és babaúszás oktatóvá is váltam. Ezek a módszerek hatékonyabbá teszik a szülésre való felkészülést, ezért szívből ajánlom nektek! Amint láthatjátok "vízi ember vagyok", várom kérdéseiteket a következő témakörökben: szülésre felkészülés, Aquanatal, kismama jóga, szülőpozíciós jóga, babaúszás.
Előző cikkÉpítőkockát minden korosztálynak!
Következő cikkMindenki védekezzen a bárányhimlő ellen!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..