Utónév kisokos – Így válassz nevet babádnak!

névválasztás

A babád neve az egyik legfontosabb döntés a várandóság alatt. Több szempontot is érdemes figyelembe venned, ebben segítünk. Sőt, az új utónév engedélyeztetésről is szó lesz.

Az első és legfontosabb, hogy a nemének megfelelő nevet válasz. Abban az időszakban, amikor a pocaklakó neme még nem egyértelmű, érdemes fiú és lány nevekben is gondolkodni. Azoknál a pároknál, akik például mindenáron lányt akarnak, gyakran megesik, hogy beleszeretne egy névbe, amikor pedig kiderül, hogy kisfiú érkezik, ott állnak meglőve és képtelenek elengedni az adott nevet.

Mire figyelj a névválasztáskor?

  • Passzoljon a vezetéknévvel – Egy hosszú, vagy kötőjeles családnév mellé érdemes rövidebb utónevet választani és fordítva. Ám játszatunk is; kereshetünk a vezetéknév kezdőbetűjével megegyező keresztnevet is – alliteráció -, mint például Lorán Lenke vagy Pázmány Péter.
  • Nem lesz örökké baba – Sokan elfelejtik, hogy gyermekük bizony fel fog nőni, így nem biztos, hogy ami egy kisbabának aranyos, az felnőttként is az marad – ezekre jó példa a -ka, -ke kicsinyítőképzős nevek. Ez a vágy remekül áthidalható egy kedves becenévvel.
  • Együtt is kell éljen vele – Sokan szeretnének gyermeküknek egyedi, különleges nevet adni – például egy bibliai, történelmi személyét -, ám fontos átgondolni, hogy mi mennyire tudunk azonosulni vele, miért épp azt a nevet választottuk, mennyit tudunk az adott személyről. Hiszen a nevelése során el kell fogadtatnunk vele, és meg kell tanítanunk arra, hogy büszkén viselje azt.
  • Ne hozd zavarba – Ma már teljesen elfogadott, hogy a megszokottól eltérő nevet adnak a szülők, de ne felejtsd el, hogy a gyermeked kortársai bizony kegyetlenek is tudnak lenni.
  • Ki tudja majd mondani? – Rengeteg olyan név anyakönyvezhető, melyek más nyelvekből eredeztethetőek. Rendkívül szép a hangzásuk, de érdemes mérlegelni, megéri-e, hogy gyermekünk csak iskolás korában legyen képes megfelelően kimondani a saját keresztnevét vagy épp ötször kelljen megismételnie, ha bemutatkozik.

Íme néhány példa, melyek közt van valóban szép, de akadnak igen furcsák is.

2017-ben anyakönyvezhető férfi nevek:

Alpár, Bors, Euszták, Fajsz, Kövecs, Modesztusz, Naftali, Nepomuk, Polikárp, Vérbulcsú, Vulkán, Zílió.

2017-ben anyakönyvezhető női nevek:

Áldáska, Annunciáta, Balzsam, Búzavirág, Életke, Fehérke, Ingeborg, Kandida, Korall, Opika, Őzike, Psziché, Ünige, Zöldike.

Keresztnév hidegháború

„A férjemmel 3 néven ment a harc, végül ő nyert, meggyőzött. A fiam születésekor ránéztem és képtelen voltam a választott nevén hívni, picit sem éreztem őt Botondnak. Ki voltam ettől, próbáltam becézgetni, hátha úgy jobb lesz. Aztán kb. 2,5 hét telt el, mikor egyszer csak ránéztem, és tudtam, hogy igen, ő Botond. Azóta imádom ezt a nevet!”
Angi

Sok családban bizony akár komoly vitákat s szülhet a baba nevének kiválasztása. Ezt elkerülendő üljetek le, nézzétek át az utóneveket, és írjatok ki fejenként 5-5 nevet, ami tetszik. Ezután mehet az érvelés, mondjátok ki hangosan a családnévvel együtt. Fontos, hogy sose menj bele olyan névbe, ami első hallásra nem tetszik! Ha végül ezekből, egyik mellett sem tudjátok mindketten 100%-osan letenni a voksotokat, keressetek tovább.

„Már vajúdtam, de addig nem voltam hajlandó elindulni a kórházba, amíg meg nem egyeztünk a nevet illetően.”
Gréta

A szülők – túlnyomó részt az apák – szeretnék, ha azonos nemű gyermekük az ő keresztnevüket kapnák. Ebből is komoly konfliktusok alakulhatnak ki. Ebben az esetben tökéletes megoldás, ha a gyermeknek két utónevet adtok, így egyesíthető a hagyomány és az egyediség.

Új utónév engedélyeztetése

Amennyiben az MTA Nyelvtudományi Intézet utónévlistájában nem szerepel a születendő gyermekednek szánt név, úgy lehetőséged van engedélyeztetni azt.

Nincs más teendőd, csak elmenni a lakóhelyed vagy a születési helyed szerinti illetékes anyakönyvvezetőhöz, és beadni egy erre vonatkozó kérvényt; ebben szerepelnie kell a születendő babád nemének, az új névnek természetesen, a választás okának – ez csak ajánlott –, illetve, ha ismered a név eredetét, jelentését, azt is kérik beleírni. Pár ezer forintos illetékbélyeg fejében a hivatal továbbítja ezt az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez. Itt a nyelvész (névkutató, nyelvtörténész, pszicholingvista, szociolingvista) szakemberekből álló Utónévbizottság szakvéleményt készít a kérvényezett névről. Tehát eldöntik, hogy anyakönyvezhetővé teszik-e.

Vannak persze alapelvek, melyeket érdemes előzetesen átnézni, és eszerint mérlegelni. Ezek közül a legfontosabb; „Nem javasoljuk az olyan név bejegyzését, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik őt.”

Add be időben a kérelmet, mert általában 1-2 hónap az elbírálás ideje.

Forrás: nytud.mta.hu
fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Várandósság rovatban olvashatsz többet!

 

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkÉbreszd fel a vágyat! – Szülés utáni szexualitás
Következő cikkMi az ideális korkülönbség? – Anyadumcsi