Ébreszd fel a vágyat! – Szülés utáni szexualitás

Szülés utáni szexualitás

A mai cikkben arról írok, miként lehet kisbaba után helyreállítani a párkapcsolatot, hogyan lesz komfortos a testi közelség a nő számára. Ahogyan a szerkesztő fogalmazott, „itt nem elég egy jó vacsora, sajnos.” És teljesen igaza van, ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy a szexualitás nem a párkapcsolat kötelező velejárója, hanem az egy olyan kapcsolódás, amihez mindkét félnek nyitottnak, fesztelennek kell lennie.

Ez az a pillanat, amikor kinyilatkoztatják: igen, készen állok, hogy lecsupaszítsam a testem és a lelkem előtted. Ezt viszont nem a szeretkezés előtti tíz perc, félóra fogja megadni, hanem a mindennapok figyelmessége, a szeretet és tisztelet kölcsönös kimutatása készíti elő.

Szülés utáni intimitás

A várandósság időszaka megváltoztatja a szerelmes pár életét, a szexuális érintkezés minőségét, mennyiségét, és ez nincs másképp a szülés után sem. Az anyukák gyakran félnek attól, hogy partnerük fájdalmat fog okozni nekik, vagy attól tartanak, hogy a megváltozott testük „elriasztja” a partnerüket, esetleg, hogy a gyermek meghallja őket.

Az anya megváltozik

Számos nő számol be arról, hogy szülés után a hormonális okok miatt szárazabb a hüvelyük, Szülés utáni szexualitásígy a szeretkezés számukra kevésbé élvezetes. Az is gyakori, hogy annyira aggódnak a kicsi miatt, esetleg annyira fáradtak a baba körüli tennivalók, az éjszakázások miatt, hogy a szeretkezés az utolsó, ami eszükbe jut ezen időszakban.

Természetesen lehet tenni az örömteli intim pillanatok érdekében. Első sorban említeném, hogy sok párt zavar, ha a baba velük egy szobában tartózkodik a szerelmeskedés ideje alatt és emiatt nehezebben tud ellazulni az anyuka. A testi oldalról a hüvelyszárazság megoldására alapos és figyelmes előjátékot, és síkosítót javasolnak a szakemberek, illetve olyan pózok feltérképezését, ahol a nő tud irányítani, hogy amennyiben fájdalmat, vagy kényelmetlenséget észlel, meg tudja állítani a folyamatot.

Szülés utáni szexualitás

Beszélni, beszélni, beszélni

A kölcsönösen kielégítő szexuális élet alapja a bizalom, a szeretet. Beszélni kell arról, hogy a megváltozott élethelyzetben mi esik jól az anyukának, és mi az, ami fájdalmat okoz, esetleg amitől elzárkózik. A szoptatós édesanyák másképp reagálnak a mellük érintésére, mint a baba születése előtt. Lelkileg is meg kell engedniük azt, hogy a baba táplálására „használt” testrész most az apuka örömforrását jelenti. Ha ilyen gondolatok okoznak nehézséget az ellazulásban, a kitárulkozásban, akkor mindenképpen beszélni kell róla. Mint ahogyan arról is érdemes őszintén beszélni a szeretkezés előtt, hogy bizony, lehet, hogy az első pár alkalom másmilyen lesz, mint eddig volt, de a bizalom, a kölcsönös örömszerzés igénye átsegíti a párt a lehetséges fennakadásokon. Ha az anyuka fél elmondani a félelmeit a párjának, akkor az nem csak a szexuális élet terén fog fájdalmat okozni, hanem a további kapcsolatukban is tüske fog maradni.

„Egy pár életében az intimitás, a szexualitás is egyfajta kommunikáció, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szex remekül oldja a stresszt – amit pici babás szülőként nem tudunk elkerülni. Az, hogy egy szobában alszunk a babával, kiváló alkalmat teremt a lakás többi pontjának felfedezésére. Ez játékosságot, izgalmat és kreativitást hoz a kapcsolatba.

Szülés utáni szexualitás

Tudom, hogy elsősorban anyaként tekintesz most magadra, de fokozatosan vissza kell engedned a Nőt is, hisz vidám és kiegyensúlyozott gyermeke, csak egy boldog és minden téren egymással harmóniában élő szülőpárnak lehet.”– a szerkesztő

fotók: freepik.com

Erről a témáról az Anya, de mégis nő! rovatban olvashatsz többet!

 

Letelt a gyermekágyi időszak, ideje szeretkezni!

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Házassági tanácsadó, párkapcsolati coach, motivációs tréner vagyok, három könyv szerzője. A mediátorképzés után elvégeztem a Berkeley Egyetem Boldogság Tudománya kurzusát, hogy még mélyebben és szélesebb körben lássak bele az emberi viselkedés, a szokások és a boldogság összefüggéseibe.
Előző cikk„Pindúr Pandúr” önbizalom kutatás gyermekek körében
Következő cikkUtónév kisokos – Így válassz nevet babádnak!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..