Letelt a gyermekágyi időszak, ideje szeretkezni!

csókolozó pár

A címben szereplő mondat egyaránt elhangozhat az apa és az anya szájából is. A gyermek érkezése minden oldalról megváltoztatja a pár életét.

Lelkileg is, fizikailag is új szokások bevezetésére van szükség, egymás felé pedig nagyobb tolerancia, megértés és elfogadásra van szükség. Az első hetekben, hónapokban sok anyuka nem találja önmagát, nem sikerül utolérnie magát sem lelkileg, sem testileg, keresik a mindenki számára megfelelő, kényelmes és kedvező napi rutint.

Miután letelik az orvosilag ajánlott regenerálódási időszak, a pár újra nyugodtan visszatérhet a szexuális élethez. Előfordul, hogy az apuka már sokkal hamarabb nyitott a szeretkezésre, míg az újdonsült anyukának több idő kell ahhoz, hogy ráhangolja magát a befogadásra.

Fontos, és nem csak a szexuális élet újrakezdéséhez, hogy a mindennapokban is jelen legyen az intimitás. Összekacsintások, simítások, kedves szavak, a szeretet pontos kifejezése. Ha jelen vannak a szeretetteljes, intim pillanatok a pár életében, akkor könnyebb a várható akadályokat leküzdeni.

Félelmek és kérdések

Elképzelhető, hogy az édesanya aggódik, mielőtt újra szeretkezik a párjával. Fájni fog-e? Tudja-e élvezni az együttlétet a szülés után? Megfelelő-e a hüvely állapota? Esetleg fél egy újabb teherbeeséstől.

A szexuális együttlétre hangolódásban fontos szerep jut a lelki kapcsolódásnak. Akarjon az anyuka egybeolvadni a társával. Akarja hátra hagyni minden feladatát, és kiszakadni egy csodás helyre, ahol csak ő és a párja vannak. Akarjon nyitott lenni a társa számára, akarja befogadni őt, és legyen bátorsága a társa tudtára adni, hogy miként érzi magát az együttlét előtt, és a folyamat során. Ennek gördülékenységét segíti, ha nem „ideje van már szexelnünk” vagy hasonló kifejezéssel adja a férj a feleség tudtára, hogy kívánja őt. Semmi esetre sem szabad erőltetni az együttlétet. Hosszú távon is problémát fog okozni a kapcsolatban, ha az együttlétre bűntudatból vagy a társ elvesztésétől való félelemből kerül sor.

pár az ágyban

Ellazulás és ráhangolódás

Nem feltétlenül sikerül ellazulni, és a szeretkezésre hangolódni, ha egy fáradt éjszaka közepére esik az első próbálkozás. Ami az ellazulást és a ráhangolódást segíti, az minden, amit az anyuka szeret csinálni, és amibe bevonódhat az apuka is. Legyen az egy meleg fürdő, masszázs, egy romantikus film, finom étkezés, egy figyelmes beszélgetés, vagy csak egy kis pihenés, amíg az édesapa besegít a háztartásba, a gyermekgondozásba.

Sokat segít, ha a pár ismeri egymás szeretetnyelvét, tudja, hogy mi az, amiből a társa szeretve érzi magát, és leginkább oly módon fordulnak egymás felé, ami során a társuk azt érzi, hogy fontos számára.

Itt is, mint amúgy alapjába véve a párkapcsolatokban igaz, hogy merni kell nemet mondani, ha úgy érzi az anyuka, hogy még nem áll készen az együttlétre. Az elutasításnak nem kell erősnek és durvának lennie, hanem kedvesen, őszintén és nyíltan el kell mondani, hogy mik az aggályok, mit érez, mitől fél.

Erről a témáról a Gyermekágy rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Házassági tanácsadó, párkapcsolati coach, motivációs tréner vagyok, három könyv szerzője. A mediátorképzés után elvégeztem a Berkeley Egyetem Boldogság Tudománya kurzusát, hogy még mélyebben és szélesebb körben lássak bele az emberi viselkedés, a szokások és a boldogság összefüggéseibe.
Előző cikkNe hanyagoljátok el egymást a várandósság alatt!
Következő cikk„A Bajnok” – világpremier a Millenárison

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..