Válaszd az egészséget!

egészség

Amikor nemrégiben egy előadásra készültem egészség-betegség és a stressz témakörében, eléggé sokkoló adatokkal és fogalmakkal találtam magam szemben. Sok kérdés merült fel bennem a megoldást illetően, de ezek kiolvashatók magukból a statisztikákból is. Érdemes gondolkodnunk kicsit ma, az Egészség Világnapján!

A WHO 2003-as adatai alapján, egy 2002-ben született gyermek várhatóan 76,8 évig él, ha kislány és 68,4 évig, ha kisfiú. Ezen adatok jelentősen alatta vannak az európai átlagnak. A magyar emberek várhatóan életük 89%-át tölthetik el egészségesen, ami azt jelenti, hogy átlagosan 7,7 évet töltünk el betegen az életünkből! A vezető halálokok között a kardiovaszkuláris rendszer betegségei az elsők 57%-al, második helyen a daganatos betegségek szerepelnek 25%-al. Elborzasztó számok, legfőképpen, ha belegondolunk a számok mögött rejtező egyéni sorsokba, történetekbe, fájdalomba, melyek nem csak a beteg egyént, hanem a családját, környezetét is sújtják.

Szintén elgondolkodtató az is, hogy mik azok a betegségek, amik hosszú időre terhelik meg egy ember életét, melyek között szintén a szív és érrendszeri betegségek vezetnek, de másodikként a neuropszichiátriai betegségek állnak, amik ugyan nem okoznak közvetlenül halált, de a teljes, munkaképes életet meghiúsítják. További vezető betegségeink az emésztőrendszeri betegségek, májcirrózis, metabolikus betegségek, cukorbetegség. Mind-mind következményei életmódunknak!

A fő rizikófaktorok között vezet a dohányzás, az alkohol, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a kevés fizikai aktivitás és az alacsony gyümölcs és zöldségfogyasztás, egészségtelen táplálkozás.

Miért választjuk az alkoholt, a cigarettát, az édességeket és a tévénézést?

Mert gyorsan hatnak, elérhetőek, és mert mindenki ezt csinálja. Nem tanultuk mást. Nem kaptunk megoldásokat a problémákra sem a szüleinktől, sem az iskolarendszertől. Nincsenek megküzdési stratégiáink, problémaorientáltak vagyunk és minden irányból kapjuk is a problémákat, szembesülünk velük nap, mint nap, mert bőven van belőlük, ami tagadhatatlan. Panaszkultúránk része a „katonadolog”, a „majd megküzd vele”, az „élet nem habostorta”, a „teher alatt nő a pálma”, a „majd megemészti”,a „vagy megszoksz, vagy megszöksz” filozófiák mély beépülése, mely rengeteg harcost nevelt ki, akik elbírják a terheket, ha beleroskadnak is.

Egészségünket is károsítja a munka-magánélet egyensúly felborulása

Úgy érezzük, egy küzdés az élet: harcolunk a szüleinkkel, a főnökünkkel, a szomszédokkal, a mindenkori rendszerrel, de leginkább önmagunkkal. Elszívjuk a huszadik szál cigarettát is, mert megnyugtat, megesszük a harmadik szelet süteményt is, mert jólesik és megisszuk az esti pohár itókánkat, mert segít elaludni. Tudjuk, hogy nem jó, de keresünk bőven ellenpéldát arra is, hogy nem árt – ami a saját magunk okozta stresszt ellensúlyozza számunkra. Szentül hiszünk benne, hogy akkor változtatunk, amikor akarunk! Az önmagunkkal folytatott harc kérdése a legizgalmasabb: valaki győz és valaki veszíteni fog. Ezek bizony mind mi leszünk! Utána pedig harcolhatunk a rengeteg betegségünkkel, melyek eme harc következményeképpen létrejöttek.

Olvasd csak el, hogyan határozta meg az egészség fogalmát a WHO 1946-ban:

Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota.

Ezt kiegészítették 1984-ben:

Az egészség annak a foka, amennyire az egyének és közösségek képesek önmaguk kiteljesítésére és szükségleteik kielégítésére, valamint megbirkózni a környezet kihívásaival.

Ha ezeket a fogalmakat végiggondolod, te egészségesnek számítasz? A környezeted egészségesnek számít?

Mi lehet a megoldás a számodra?

A megoldás itt rejtőzik ebben a pillanatban, amikor olvasod ezt a cikket!
Gondolkodj csak el egy kicsit!

  • Megteheted, hogy a napi doboz cigaretta helyett inkább gyümölcsöt veszel?
  • Megteheted, hogy kisebb adag ételt teszel a tányérodra (netán eleve kevesebbet főzöl)?
  • Megteheted, hogy cukros üdítők helyett vizet vagy teát iszol?
  • Megteheted, hogy ha nagyon feszült vagy, akkor az első pub helyett inkább egy boksz edzésen vezeted le a feszültséget? (még olcsóbb is)
  • Megteheted, hogy elgondolkodsz a mindennapi stresszed leküzdésének módszerein és keresel olyan megoldásokat, amiket esetleg még nem próbáltál?

Tégy 5 lépést az egészségedért!

Az egészséges életmódnak, a kiegyensúlyozott, rost és vitamindús táplálkozásnak, a mozgásban gazdag hétköznapoknak, a megfelelő stressz-leküzdési technikák elsajátításának elkerülhetetlenül pozitív a következménye. Ugyan nem tudunk 3 hét alatt megszabadulni 10 év alatt felrakódott zsírpárnáinktól, de közérzetünkben, terhelhetőségünkben és hangulatunkban hamar érezhető a javulás!

Számtalan módszer, megközelítés, elmélet létezik, melyért szinte csak ki kell nyújtanod a karodat – csakúgy, mint a távirányítóért. Kérdezd meg a háziorvosodat, keresd meg a legközelebbi fittness termet, vagy a jó időt kihasználva tölts minél több időt a szabadban sétálva!

Válaszd az egészséget és megváltozik az életed!

Szólj hozzá Te is!