Változások január 1-jétől a pénzbeli ellátásokban

TB ellátások

Ahogyan már megszokhattuk a január mindig a változások ideje, idén sem volt ez másként. De vegyük sorba, mi mennyiben változott 2018. január 1-vel.

Az ellátások folyósítása

A családtámogatási ellátásokat és az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokat is (ott ahol a munkáltatónak nincs erre jogosultsága) januártól a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja.

A családtámogatási ellátást utólag, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig, fizetési számlára utalás esetében 3. napjáig folyósítják.

Változások az anyasági támogatással kapcsolatban

Kedvező és sokakat érintő változás történt az egyszeri Anyasági támogatásra jogosultak körében. Azok is igényelhetik az ellátást januártól, akik nem Magyarország területén élnek és gyermekük külföldön született, de a hazai anyakönyvezés végzésére kijelölt szerv által anyakönyvezték. Illetve a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény alapján kiadott Magyar igazolvánnyal” rendelkeznek.

Amennyiben segítséget szeretnél kérni az ellátások igénylésében vagy személyes konzultációra időpontot egyeztetnél, akkor itt megtalálsz.

Az anyasági támogatást továbbra is a szülést követő hat hónapon belül lehet kérelmezni, azonban megszűnt az a lehetőség, hogy késedelmes igénylés esetén igazolással lehet élni.

Sajnos az összeg idén sem változott így egy gyermek után 64.125 forint az anyasági támogatás. Fontos, hogy míg eddig a kérelem hivatalhoz történő beérkezésétől számított 8 napon belül kifizették az ellátást januártól ez a megállapító döntés meghozatalát követő naptól számított nyolc napon belül kell folyósítani.

CSED – Csecsemőgondozási díj KISOKOS

Változások a CSED-ben

A csecsemőgondozási díjra (CSED) január 1-jétől a csecsemőt gondozó vér szerinti apa is jogosult, ha a gyermeket szülő nő szülői felügyeleti joga megszűnt.
A CSED és GYED összegének megállapítása nem változott, ez a korábbi évek gyakorlatának megfelelően történik.

Diplomás GYED

További kedvező változás a hallgatói jogviszony alapján megállapított gyermekgondozási díj (az úgynevezett diplomás GYED) folyósítási idejében történt.
Azok, akik 2017.december 31-én jogosultak voltak erre az ellátásra részükre a folyósítást végző hivatal felülvizsgálja a Diplomás GYED jogosultsági idejét.
2018.01.01-jét követően megállapított ellátásokat pedig már a gyermek 2 éves koráig fogják folyósítani.

Gyermekgondozási díj

GYED-változások

A minimálbér emelkedésével változott a GYED maximum összege is, amely 2018-ban 193.200 forint. Azoknak a szülőknek, akik a tavalyi évben a GYED maximumot kapták hivatalból felülvizsgálják az ellátásukat. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem mindenkinek emelkedik a GYED összege. Csak azok számíthatnak emelésre, akiknek a GYED határozatukban megállapított egy napra járó összeg eléri vagy meghaladja a 2018. évi összeghatárt. Vagyis akik tavaly kevesebb GYED-et kaptak, mint amennyi járt volna, mert a maximum összegnél nem kaphattak többet, azoknak emelkedhet az idei évben az folyósított összeg.

TB ellátások kismamáknakAz ellátásokról további részletes információ megtalálható az oldalamon
és ugyanitt megrendelheted a 2018.01.01-jétől hatályos tájékoztató kiskönyvemet is.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kérdéseiteket az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai kapcsán (CSED, GYED, táppénz), a családtámogatás ellátásokkal (anyasági támogatás, családi pótlék, GYES, GYET), szociális ellátások (ápolási díj, megváltozott munkaképességűek ellátásai) valamint munkaügyi, munkavédelmi kérdésekben várom.
Előző cikkA petevezeték átjárhatósági vizsgálatairól
Következő cikkKarottás ropogós babáknak

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..