Várandósság és szülés franciásan – március 8-tól a mozikban

alegszebbdolog-234x300.jpg

A családalapításról, a várandósságról szól Rémi Bezancon francia rendező filmje. A legszebb dolog című alkotás szerepel a 2. Frankofón Filmnapok programján, a bemutató alkalmából a rendező Budapestre látogatott.

„Minden munkámban benne vagyok én is, de A legszebb dolog mégsem önéletrajzi film. Nincs saját gyermekem, viszont nagyon érdekel a család mint a társadalom legkisebb egysége. Szeretek erről a témáról beszélni, hiszen rengeteg érzés, érzelem kerül általa felszínre” – fogalmazott Rémi Bezancon az MTI-nek pénteken arról, hogy miért esett a választása Éliette Abecassis azonos című regényére.

A történet egy olyan fiatal párról szól, aki elhatározza, hogy gyermeket vállal. Megjegyezte: őszintén és tabuk nélkül akart beszélni a családalapításról, a női szerepekről. A főszereplő Barbara minden erejével készül az anyaságra. A gyermek érkezése a fiatal pár számára számos kérdést vet fel: lehet-e ugyanazt az életet folytatni vagy minden megváltozik?

Rémi Bezancon elsősorban a női szereplő, a Louise Bourgoin által alakított Barbara szempontjából mutatja be az újszülött érkezésével kapcsolatos belső tépelődéseket, érzelmi és fizikai változásokat. A rendező arra a kérdésre, hogy férfiként hogyan sikerült feldolgoznia az anyasággal járó dilemmákat, azt felelte: „körbevettem magam várandósokkal, anyákkal és sokat beszélgettünk. Másrészt mint minden férfinak, nekem is van egy női oldalam. Vannak, akik ezt nem hajlandók elfogadni, én azonban tudomásul veszem. Ráadásul három nővel dolgoztam együtt a film forgatásán” – magyarázta a rendező, megjegyezve, hogy a regény szerzőjével, Éliette Abecassis-szel és Vanessa Portallal közösen írta a forgatókönyvet.

„Szeretek komoly dolgokról humorosan beszélni. A fontos dolgokat néha könnyebb így elmondani” – válaszolta Bezancon arra a kérdésre, hogy filmjeiben miért kap hangsúlyos szerepet a humor. Mint fogalmazott: kedvenc műfaja a tragikomédia, mert a legszomorúbb pillanatot is fel lehet oldani egy-egy jó poénnal.

A férfi főszereplőt, Nicolas-t Pio Marmai francia színész alakítja, aki játszott Bezancon előző filmjében is. A Hátralevő életed első napján című filmet 2008-ban nagy sikerrel mutatták be a budapesti Titanic filmfesztiválon. „Pióval imádok együtt dolgozni. Jól ismerjük egymást, olyan, mintha a testvérem lenne” – mondta a rendező.

A női főszereplőről megjegyezte: azért választotta Louise Bourgoint, mert őt érezte a legközelebb a figurához. A színésznők féltek ettől a szereptől, mert nehéz és nem túl hízelgő alakítás, mert realistán szerette volna ábrázolni a terhességet és a szülést.

A film nagy részét Párizsban, a stúdiójelenteket pedig Belgiumban forgatták. A rendező szerint a szülési jelenet felvétele volt számára a legnagyobb kihívás. „A szülést egy alig tíz órája született csecsemővel forgattuk. Mindössze három percem volt arra, hogy rögzítsük a jelenetet” – tette hozzá.

A filmet kedden mutatják be a Frankofón Filmnapok programján az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd március 8-tól vetítik a mozikban.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCseresznyefa virágzás a nappaliban – készítsünk díszpárnát!
Következő cikkBárcsak esküvő előtt megbeszéltük volna!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..