Vegetáriánus étrend gyerekeknek: 5 tipp szülőknek

3
1434

A vegetáriánus táplálkozást követő szülők jó része szilárd meggyőződéséből fakadóan gyermekét is ilyen módon kívánja táplálni, ami kockázatos, felelősségteljes és különös figyelmet igénylő feladat. A vegetáriánus életmód előnyeit kevesen vitatják, manapság már nem számít eretnek gondolatnak, hogy a gyermekek számára is javasolják.

A szakértőket leginkább az foglalkoztatja, hogy vajon növényi anyagokból lehet-e fedezni egy fejlődő szervezet igényeit. Az Amerikai Dietetikusok Társasága (ADA) szerint “egy jól megtervezett vegán illetve egy lacto-ovo vegetáriánus diéta kielégíti a kisgyermekek és fiatalkorúak igényeit, és egészséges fejlődést biztosít”.

Magyarországon a következő álláspont elfogadott: az alternatív étrendek közül csak a szakszerűen összeállított és felügyelt szemi-vegetáriánus, illetve lakto-ovo vegetáriánus étrend alkalmazása fogadható el, a csak növényi táplálékot tartalmazó vegán vagy makrobiotikus étrendnek nincs helye a gyermekélelmezésben. Így ezek otthoni alkalmazása sem javasolt gyermekek esetében.

1. Alapvető tápanyagok megfelelő bevitele

A legfontosabb tanács, amit felelősen gyermeküket vegetáriánus étrenden tartó szülőknek lehet adni, hogy nagyon figyeljenek oda az alábbi alapvető tápanyagok megfelelő bevitelére, és ne gondolják, hogy azért, mert gyermekük vegetáriánus, már automatikusan egészségesebb és fittebb is, mint kortársai

Mivel a vegetarianizmus ma már igen elterjedt, így a kiskereskedelmi forgalomban is kaphatóak kifejezetten olyan élelmiszerek is, amelyek a növényi táplálékokból eredendően hiányzó anyagokat tartalmazzák (ún. dúsított élelmiszerek). Ha valaki minden táplálékot növényi forrásból származó étellel akar bevinni a szervezetébe, jól teszi, ha átfutja ezt a listát, hogy néhány, eredendően állati eredetű tápanyaghoz hogyan tud hozzájutni.

Kalcium – fő forrása a tej és tejtermékek, aki ezt nem fogyaszt, az dúsított lisztből, rizsből, narancs- vagy almaléből, esetleg tofuból, brokkoliból viheti be a megfelelő mennyiséget.

D-vitamin – halakban illetve tojásban található, valamint a tejben (ez utóbbihoz mesterségesen adják hozzá). Aki nem fogyasztja ezeket, az próbálkozhat napozással (természetesen csak mértékkel), hiszen D-vitamint a bőrünk is képes termelni. Ezen felül a táplálékkiegészítő készítmények, multivitamin tabletták jöhetnek szóba.

Fehérje – kétségtelen, hogy a fő fehérjeforrások közé a húsok tartoznak, azonban megfelelő mennyiségben vihetünk be a szervezetbe fehérjét növényi formában is, például a bab, a tofu, szója vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér fogyasztásával. Növényi táplálékkal is bevihetőek a szervezet számára szükséges fehérje-építőelemek, az aminosavak.

Kalória – a megfelelő kalóriamennyiség könnyen fedezhető vegetáriánus diéta esetén. Sok szakértő azonban úgy véli, hogy a nagy térfogat miatt a gyermekek azelőtt jóllaknak, mielőtt megfelelő mennyiségű kalóriát vittek volna be. A térfogatot az ételek elkészítésével (pl. zöldségek párolásával, főzésével) lehet csökkenteni, illetve néhány magban vagy épp gyümölcsben igen sok kalória található, ezek kiegészítő, mértékletes fogyasztása megfelelő lehet.

B12 vitamin – ez a vitamin természetes módon valóban csak állati eledelekben (vörös húsokban, halakban, májban, tojásban, tejben) található meg, így aki ezeket mellőzi, figyelnie kell arra, hogy ez a létfontosságú anyagot máshonnan pótolja. A különféle reggeli gabonapelyhekben, szójatejben vagy húshelyettesítő készítményekben megtalálható, de ennek pótlására is megfelelő lehet valamilyen multivitamin készítmény.

Vas – szintén elsősorban vörös húsokban találjuk, de kisebb mennyiségben, bizonyos növényekben is előfordul. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért célszerű magas C-vitamintartalmú italokat (pl. narancslevet) fogyasztani olyan ételek mellé, amelyek kis mennyiségben bár, de tartalmaznak vasat (pl. hüvelyesek, magvak, zöld leveles növények, brokkoli).

Fontos tudni,hogy gyereknél vashiány esetén nemcsak vérszegénység lép fel, hanem egyéves életkorig a gyermek értelmi fejlődésében, működésében is maradandó károsodás alakulhat ki!

2. Kisgyermekek táplálása

A nagyon kicsi (6 évnél fiatalabb) gyermekek étkezése igazi kihívás, és nemcsak a vegetáriánus szülők számára, a kicsik ugyanis nem feltétlenül azt eszik, amit eltervezünk számukra, hanem amit hajlandóak megenni. Célszerű az ételek elkészítésébe bevonni a gyermekeket, valamint ugyanazt az ételt adni neki is, mint amit mi eszünk. Ha elsőre nem ízlik az étel, érdemes megpróbálni más formában elkészíteni, lehetőleg minél egyszerűbben: a túlbonyolított ételek biztosan nem nyerik el a kicsik tetszését, és különben is jobb, ha a természetes ízeket kedvelik meg.

3. Szülinapi parti

A gyermekek számára a születésnap kiemelt fontosságú esemény, és akár mi rendezzük a partit, akár vendégégbe megy gyermekünk, oda kell figyelni, mit egyen. Ebben a korosztályban igen népszerű étel a hot-dog, a hamburger és a pizza, jó tudni, hogy ezeket is el lehet készíteni vegetáriánus módon, húshelyettesítő készítmények segítségével. Desszertként adhatunk például gyümölcssalátát vagy vegán módon elkészített süteményeket.

4. Iskolai étkezés

A tanárok többsége egyetért a zöldség-gyümölcs népszerűsítésével, ugyanakkor az iskolai menzákon hazánkban kevés helyen van lehetőség vegetáriánus étkezésre, ezért érdemes tájékozódni, milyen módon biztosíthatóak a gyermek számára a megfelelő ételek. Tízóraira érdemes neki teljes kiőrlésű lisztből készült szendvicset csomagolni, a két szelet közé paradicsomot, uborkát, répát, esetleg sajtot tenni. Ha nincs lehetőség vegetáriánus ebédre, akkor a legjobb, ha a gyermek magával viszi az otthon elkészített ételeket termoszban vagy más hőtartó edényben. Az ebéd és a szendvics mellé csomagolhatunk desszertként magvakat, (szója) joghurtot, de akár süteményeket is.

5. Gyorsan elkészíthető ételek

A legtöbb szülő időhiánnyal küszködik, íme néhány tipp, ha gyorsan tápláló ételt szeretnénk készíteni családunk számára.

Ha főzünk, készítsünk nagy adagot! Nem baj, ha nem esszük meg egyszerre az összes ételt, a hűtőszekrényben sokáig eláll, és a mikróban bármikor meg lehet melegíteni.

Keressünk vegetáriánus szakácskönyvet! A boltok polcain már lehet kapni sokféle szakácskönyvet, válasszuk ki a számunkra legszimpatikusabbat.

Készítsünk bevásárló listát! Érdemes a gyakran készített alapanyagokból sokat vásárolni, mert a zöldségek-gyümölcsök (főleg hűtőszekrényben) sokáig elállnak, így nem kell a boltba szaladni, ha el akarjuk készíteni kedvenc ételünket.

Keressünk félkész vegetáriánus ételeket a boltokban! Ma már a mélyhűtött ételek közt is találunk ilyen termékeket.

Vásároljunk feldolgozott alapanyagot! Ha nincs időnk bíbelődni a zöldségek tisztításával, vegyünk bébirépát, előre kifejtett mélyhűtött borsót, vegyes zöldséget, spenótot.

Vásároljunk olyan gyümölcsöket, amelyeket nem kell pucolni! Az almát, körtét, szőlőt vagy éppen a barackot elég csak jó alaposan megmosni, és már lehet is fogyasztani.

Tibay Rózsa dietetikus | Kérdezz-felelek>>
http://rozsadiet.honlapepito.hu

Szólj hozzá Te is!

hirdetés
MEGOSZTOM EZT A CIKKET!
Dietetikusnak tanultam de előtte gyermekorvosi asszisztensként dolgoztam. A főnökömtől megtanultam, hogy szinte minden betegség, baj visszavezethető a nem megfelelő táplálkozásra, táplálásra. 2004-ben elvégeztem Pécsen az egészségtan tanári szakot. Kérdéseiteket táplálék allergiák, egyéb gyermektáplálási kérdésekben várom. Szívesen válaszolok hozzátáplálással, várandósság és szoptatás alatti étkezéssel kapcsolatos kérdésekre, táplálkozástani szempontból. Elhízott gyerek fogyókúrájával is foglalkozom. Illetve alternatív táplálási módokkal: pl: gyermekkori vegetarianizmus. Fordulhattok hozzám jó evő és rosszevő gyerekekről szóló kérdésekkel.
Előző cikkGyes, gyed, tgyás változások 2010. május 1-től
Következő cikkInkontinencia: betegség vagy csak izomgyengeség?

3 EDDIGI KÉRDÉS

  1. Nem ez lesz az első olyan téma, amiben a magyar hozzáállás fényévekkel elmarad a nemzetközi gyakorlattól… (lásd még: otthonszülés)

    …És nem ez lesz az első téma itt a honlapon, amivel nem értek egyet – de ez jó!

    A kalciumról egy pár gondolat gyorsan:
    – A tej nem a legfontosabb kalciumforrás, mint ahogyan azt a legtöbb ember gondolja. A pasztőrözés és az egyéb finomító eljárások során ugyanis – szinte az összes tápanyaggal együtt – a tej elveszti kalciumtartalmát. A zöldleveles zöldségek, mint például a spenót, a zöld saláta, a kelkáposzta vagy a kelbimbó, sokkal magasabb kalciumtartalommal rendelkeznek, mint a tej. (Itt van egy remek táblázat erről: http://vitamin.dynanix.com/vitaminok-nyomelemek/kalcium.php)
    Ha a kalciumra, mint a csontok nagy védelmezőjére gondolunk, hát az sem igaz… A csontok a mozgástól erősödnek és vastagszanak! Az űrhajósok egyik nagy problémája a csontritkulás, ami a súlytalanság és a mozgáshiány miatt alakul ki náluk.

    Persze volna még más is, de sebaj… Egy magát komolyan vevő növényevő úgysem a hivatalos álláspont szerint keresi az élelmiszereket.

    Aki vega étrenden szeretne élni, az pedig igenis vegye már észre, hogy az élelmiszeripar által elénk tett csodák (khm: Keressünk félkész vegetáriánus ételeket a boltokban!) nem tesznek jót a szervezetünknek. Mellesleg ezt húsevők is megszívlelhetnék!
    Igenis tessék IDŐT és TÖRŐDÉST áldozni az ételeink elkészítésére! Ennél semmi nem lehet fontosabb, hiszen ez tart minket egészségben.
    Mindenkinek ajánlom figyelmébe a szerencsére terjedő Slow Food mozgalmat!

    • Szia!
      Csak néhány apróság amit megjegyeznék: a tejről idéznék Miháldy Kingától magyar szaktekintély a témában:
      “A szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, amely az egészséges csontok és a fogazat kialakulásához elengedhetetlen. Mivel a kalcium beépülése a csontokba 25-30 éves korig tart, nagyon fontos lenne a gyermekek egészséges étkezésére nagyobb figyelmet fordítani” – hangsúlyozta az OÉTI dietetikusa
      Tévhit: Pasztõrözés után elvesznek a tejbõl a fontos tápanyagok.

      A pasztörizálás olyan hőkezelési eljárás, amely során vagy 75 Celsius fokon 15 másodpercig, vagy 60-62 Celsius fokon nagyjából fél óráig melegítik a tejet, amelynek hatására a baktériumok 99,5 százaléka elpusztul. A pasztőrözött tejet korlátozott ideig, 3-5 napig lehet eltartani.

      A hőkezelés során egyes, hőre bomló vitaminok eltűnnek – ez körülbelül a tej tápanyagtartalmának 10 százaléka. “De a tejet elsősorban nem ezek miatt fogyasztjuk, hanem fehérje, ásványi anyag és D-vitamin tartalma miatt, ezek pedig megmaradnak benne” – hangsúlyozta az OÉTI szakembere.
      lásd még élelmiszer ipari eljárások és élelmiszer-kémia.

      S kár,hogy amit belinkeltél nem nyitható meg,. mert megnéztem volna.
      S lásd még élelmiszer- kémia kelát képződés. Sajnos a vas, a kalcium olyan ásványi anyagok a növényekben, melyek a oxalátsav tartalmú növényekből nem szívódnak fel, mert a felszívódás során kelátot képeznek,mely a nem felszívódó rostokkal kiürül a szervezetből…

      A kalcium megfelelő felszívódáshoz és beépüléshez szükség van a mozgásra is, nem ettől erősödnek elsősorban csak elősegíti a fejlődést ,mert a semmiből nem tudnak épülni erősödni ahogy mondod. A csontok fejlődése , növekedése kb 25 éves korig befejeződik leáll, addig még nőhet is az ember utána ez a folyamat átalakul lassú leépüléssé. S ha nincs megfelelő bevitel akkor ez képes felgyorsulni így jelenik már meg nagyon korán a csontritkulás a nem megfelelő kalcium bevitel következtében.
      Csak ennyit akartam még elmondani.

      • Szia!
        A link azért nem működött, mert az itteni szerkesztőprogram a zárójelet is beletette a linkbe. Bocsánat, erre nem számítottam.
        Itt van újra:
        http://vitamin.dynanix.com/vitaminok-nyomelemek/kalcium.php
        Nem vagyok dietetikus, csak egy anya, aki unja, hogy a legkülönbözőbb dolgokkat próbálják “megetetni”. Nekem a hivatalos álláspont semmit nem jelent, mivel folyamatosan változnak a kutatási eredmények, és a hivatalos dolgok – különböző okoból – igen lassan követik azokat. Még elgondolni is rossz, hogy mekkora ereje van pl. a tápszer gyártók lobbyjának, vagy a gyógyszeriparnak. Ez most persze nem ide kapcsolódik, de jól példázza, hogy mire számíthat az ember, ha megbolygat egy-egy témát. Nem vagyok benne biztos, hogy a hivatalos élelmiszerekkel kapcsolatos álláspontba nem épült-e be valami érdek már olyan mélyen, hogy azt a szakemberek sem feltétlenül tudják – hiszen már eleve ezt tanítják nekik.
        Ne érts félre… Biztos, hogy sokakat a legjobb szándék vezérel! Ugyanakkor szerintem a tejfogyasztás ilyen népszerűsítése mögött inkább ipari érdekek állnak.
        De szerintem ezen kár vitatkozni.

        Sokkal izgibb a másik téma, amit felvetettem: miért ajánlod a félkész termékeket akkor, ha valaki egészségesebben szeretne étkezni? (Tegyük fel legalábbis, hogy nem vallási alapon vega.)
        Miért nyomatják mindenhonnan, hogy nincs időd, spórolj vele, ettől majd hamarabb elkészülsz (szerintem inkább KIkészülsz) stb.?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!