Inkontinencia: betegség vagy csak izomgyengeség?

inkontinencia_lead_80.jpg

Becslések szerint hazánkban hatszázezer-egymillió ember küzd az önkéntelen vizeletvesztésből származó egészségügyi, önértékelési, szociális, higiénés problémával. Inkontinencia nemcsak 40 éves kor felett jelentkezik, hanem szülést követően, ill. várandósság alatt is. Az érintettek csak akkor kapnak segítséget, ha megteszik az első lépést! De merre? Kihez fordulhatnak?

Ki tud segíteni akkor, amikor annyira intim problémáról van szó? Mi vár a betegre? Hosszadalmas, kellemetlen vizsgálatok? Talán műtét? Mibe fog ez kerülni? Mennyi időbe, pénzbe, utánajárásba? A családban is előfordul, ezzel együtt kell élni! Biztosan?

Klinikai szakemberek véleménye szerint jellemző, hogy az első tünetek jelentkezése és az orvos felkeresése között gyakran évek telnek el, mivel az érintettek szégyellik problémájukat, a háziorvosok pedig nem kérdezik előfordulását. Ha a szakember rákérdez és jól kérdez, nőgyógyásznál a páciensek 30-40 %-a számol be inkontinenciáról.

A hazai helyzet javulását segítheti a betegtájékoztatás, a felderítés az alapellátás során, a konzervatív kezelési lehetőségek kiterjesztése, a gátizomtorna (intimtorna) széleskörű alkalmazása.

Ne nevettess, mert bepisilek!”

A néhány csepp vizelet akaratlan ürülése kulcsfontosságú jel intim testrészeink egészségével kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy meggyengült a gátizomzatunk, s amennyiben nem erősítjük, a gyengeség következményei tovább nehezítik életünket. Ilyenkor azzal kell számolnunk – egyénenként eltérő, mennyi idő múlva – hogy hónapokon, éveken belül a vizeletvesztés mértéke tovább nő, nem ritka, hogy 30 évesen, egy gyermek szülését követően, egyébként egészségesen a legnagyobb méretű pelenka viselésére szorul valaki. A pelenka (inkontinenciabetét) persze idősebb korban sem javítja a közérzetet, életminőséget, ugyanakkor rendszeresen komoly kiadásokat jelent és az intim testtáj bőrének ápolása is nagyon körültekintő gondosságot igényel. Előrehaladott esetekben egyéb szerveink süllyedése is bekövetkezhet, ezek megelőzésére is alkalmas a torna.

Mi Magyarországon kiemelkedően szerencsés helyzetben vagyunk, hisz olyan szakemberünk van, mint Kriston Andrea, aki női sportok és gátizomtorna területén egyedülálló tapasztalatokkal rendelkezik. Ő biológia-testnevelés szakos tanárként saját magán kezdte el próbálgatni-kidolgozni azt a metódust, amellyel a várandóssága-szülése következtében kialakuló tüneteit megszüntette. Közel negyed százada nők ezreinek nyújtott már segítséget, közvetlenül, ill. könyveivel, trénerek képzésével.

Számos tanítványa – közöttük jómagam is – gyógytornászok, védőnők, orvosok, gyógytestnevelők – folytatjuk ezt a hiánypótló tevékenységet, adjuk tovább a módszert. Eredményességünket látva egyre több szakember (urológus, nőgyógyász, proktológus) javasolja betegének a Kriston Intim Tornát.

A Kriston Intim Torna (gátizomtorna) egyedülálló volta abban rejlik, hogy a problémák megelőzésére vagy orvoslására nem egy tablettát ajánl, nem műtétet javasol, nem kúraszerű ideg-izom ingerlést alkalmaz, hanem saját aktív közreműködésünket igényli. Ez egyúttal a nehézsége is, mert leszámítva a tanfolyam költségét, ezt nem megfizetni, hanem megcsinálni kell, rendszeresen legyőzve önmagunkat, olykor lustaságunkat! Érdemes azonban úgy feltennünk a kérdést, hogy nekünk melyik lehetőség elfogadhatóbb és természetesebb? Műtét vagy inkább torna? Pelenka vagy inkább torna? Átmeneti javulás vagy a tőlünk függő egészségünk?

Mit nyújt a tréning elvégzése? Sokan megelőzési céllal, mások problémájuk megszüntetéséért dolgoznak. Jellemző, hogy valamennyi alsó testnyílásunk működése gyengülhet, sérülhet női feladataink ellátása során, ez elsősorban azért fordulhat elő, mert tudatosan nem foglalkozunk ezzel a területtel. Itt minden nyílásunk körül akaratlagosan irányítható izmok helyezkednek el, melyeket jól felépített gyakorlatsorral erősíteni tudunk.

Hogyan épül fel a tréning?

1. Tabuk oldása: intim testrészeink ismerete, szexuális egészségünk összetevői, orgazmus-készség fokozása, oda-vissza hatások nő-férfi között, női szerepeink, menstruációs görcs oldása, tanulási folyamataink-neveltetésünk hatása, szülésre felkészülés, változókor sajátosságai, szexuális fejlődésünk, gyermekeink egészséges szexualitása, stb.

2. Női szerveink védelme: alhaskárosító szokásaink „áthangolása”, székrekedés megoldásának lehetőségei, aranyér kialakulásának megelőzése, testmozgás „női módon”, vizeletürítési, székelési szokások, női szervek süllyedésének megelőzése, enyhítése, stb.

3. Gátizomtorna elemeinek elsajátítása: lépésről lépésre tanuljuk meg a mozgásokat, tapasztaljuk meg a mozgásérzetet, a tanfolyam végén mindenki a saját problémája megoldásához legideálisabb gyakorlatsort kapja. Az érintett témákkal kapcsolatban a további ismeretek bővítéséhez az általam összeállított könyvajánló nyújt segítséget.

Ki végezheti el a tanfolyamot? A módszer bármely életkorban elsajátítható, csoportban vagy egyéni úton egyaránt. A tanfolyamok 12 órából állnak, az ajánlott trénereket (akik a módszert – Kriston Andrea jóváhagyásával és folyamatosan képezve magukat – oktatják) a  www.intimtorna.hu honlapon megtalálják az érdeklődők.

Milyen esetekben ajánlott a torna elsajátítása? Pl.: vizelettartási zavarok, székrekedés, aranyérbetegség, hüvelygyengeség (pl. levegő / víz kerül a hüvelybe), menstruációs görcsök, várandósságra, szülésre készülés részeként, szülés utáni felépüléshez, a teljes értékű szexuális életért, változókori tünetek, alhasi szervek gyulladásos megbetegedései, alhasi szervek (pl. húgyhólyag, végbél, méh) süllyedése, nőgyógyászati, urológiai, stb. műtétek előtt / után. Vegye fontolóra: szégyenkezik vagy inkább megoldást keres? A következő lépés az Öné! Kívánom, hogy a nevetés valóban öröm legyen!

Dr. Skultéti Judit orvos, inkontinencia tanácsadó | Kérdezz-felelek>>

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..