Vissza a munkába a csed után

munka szülés után

A jelenlegi magyar törvények, a szociális háló lehetőséget biztosít a családok számára, hogy akár a gyermek 3 éves koráig otthon legyen a szülő a gyermekkel. Ehhez, ha rendelkeznek a pénzbeli ellátásokhoz szükséges feltételekkel, akkor CSED, GYED, majd a gyermek 2 éves korát követően GYES formájában kapnak támogatást az államtól.

Sok anyukát várnak vissza a munkáltatók már a CSED lejártát követően, illetve sokan anyagi okokból kényszerülnek munkavállalásra a gyermek születését követő rövid időn belül. Ennek kapcsán sokszor megfogalmazódnak, felvetődnek az alábbi kérdések, melyekre a mai cikkben részletesebben válaszolok.

  • Mikortól dolgozhatok legkorábban anélkül, hogy elveszíteném az ellátásokat?
  • Hogyan jelezzem a munkáltatóm felé visszatérési szándékomat?
  • Mi történik, ha megszüntetem a fizetés nélküli szabadságomat?
  • Hány órában vagyok köteles visszatérni dolgozni? Kérhetek részmunkaidőben történő foglalkoztatást?
  • Szeretnék dolgozni, de nem annál a munkáltatónál, ahonnan fizetés nélküli szabadságon vagyok. Lehetséges ez egyáltalán?

Mikortól dolgozhatok legkorábban anélkül, hogy elveszíteném az ellátásokat?

Legkorábban a CSED folyósításának lejártát követően lehet keresőtevékenységet folytatni anélkül, hogy le kellene mondanod az ellátásokról.

2016.01.01-től az úgynevezett “GYED extra program” kiterjesztése keretében a CSED lejártát követően már korlátozás nélkül végezhető munka (akár heti 40 órában is) GYED, GYES folyósítása mellett. (FIGYELEM! GYET folyósítása mellett a munkaidő korlátozása továbbra is érvényben van!) Ez azt jelenti, hogy ha a CSED időtartamát (168 nap) követően anya úgy dönt, hogy szeretne visszatérni dolgozni, akkor erre lehetősége van anélkül, hogy a GYED-ről le kellene mondania. Így a munkabére mellett a GYED is folyósításra kerül (természetesen amennyiben rendelkezik a GYED jogosultság feltételeivel).

Elfogadták a GYED extrát – íme a részletek

Hogyan jelezzem a munkáltatóm felé visszatérési szándékomat?

A visszatérési szándékot a munkáltató felé mindenképp írásban érdemes jelezni.

Praktikusan a CSED időszaka alatt úgynevezett szülési szabadságon van az édesanya, vagyis nem fizetés nélküli szabadságon. Így, ha a munkába rögtön a szülési szabadság lejártát követően, a 169. naptól szeretne visszatérni, akkor erről a szándékáról úgy tud nyilatkozni, hogy nem kéri a fizetés nélküli szabadságot a szülési szabadság lejártát követően, hanem rögtön munkába áll.

Amennyiben a szülési szabadság (24 hét) lejártát követően az édesanya már megigényelte és tölti a fizetés nélküli szabadságát (mely a gyermek 3 éves koráig jár), azonban ezt szeretné megszakítani és visszatérni az aktív munkavállalók közé, úgy erre vonatkozó szándékát írásban kell jeleznie a munkáltató felé 30 nappal a fizetés nélküli szabadság megszüntetésének napja előtt (MT.133 § (2)). Erre vonatkozó formanyomtatványt (nyilatkozat a fizetés nélküli szabadság megszüntetéséről) itt találsz.

Mi történik, ha megszüntetem a fizetés nélküli szabadságomat?

Amennyiben megszünteted a fizetés nélküli szabadságodat, az első és legfontosabb dolog, amiről tudnod érdemes, hogy ezáltal megszűnik a munkáltatói felmondással szembeni védettséged (MT. 65§ (3.))
Ha megszünteted a fizetés nélküli szabadságodat, a munkáltatód nyilatkozik az időközben felhalmozott szabadságaid kiadásának módjáról, illetve amennyiben időközben esetleg megszűnt a korábbi munkaköröd, úgy az általa felajánlott új munkakörről.

Hány órában vagyok köteles visszatérni dolgozni? Kérhetek részmunkaidőben történő foglalkoztatást?

Ha gyermeked születését követően nem szeretnél a gyermek 3 éves koráig teljes állásban visszatérni dolgozni, erre lehetőséged van a törvény értelmében, amely kimondja: “A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek hároméves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek ötéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani. (MT. 61.§. (3)

Munkába való visszatéréskor kedvezmény jár!

Szeretnék dolgozni, de nem annál a munkáltatónál, ahonnan fizetés nélküli szabadságon vagyok. Lehetséges ez egyáltalán?

Én mindig azt szoktam javasolni hasonló esetekben, hogy először a munkáltatódnál érdeklődj, van-e lehetőség náluk a munkába való visszatérésre, van-e számodra nyitott pozíció. Ha jelenleg nincs, és van lehetőséged máshol munkaviszonyt létesíteni, akkor az első és legfontosabb, hogy ellenőrizd a munkaszerződésedet, tartalmaz-e bármiféle kizárást, korlátozást arra vonatkozóan, hogy munkaviszonyod tartama alatt létesíthetsz-e máshol jogviszonyt. Amennyiben nem találtál erre vonatkozó kitételt, úgy tájékoztatási kötelezettséged továbbra is fennáll az új munkaviszony létesítésével kapcsolatban a munkáltatód felé.

Ha további kérdésed van a témában, vagy elakadtál, fordulj hozzám bizalommal.

munkaügyes

fotó: Freepik