Vizsgálat a cukorbeteg gyermekek ügyében

Hivatalból országos vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa, miután egy cukorbeteg veszprémi kisfiú napközbeni vércukorszint mérését és inzulin adagolását nem vállalja az óvoda, ahová a gyerek jár. Aáry-Tamás Lajosaz MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a vizsgálat célja, hogy a jogalkotási és jogalkalmazási hiányosságok feltárása nyomán a szülők, a gyermekek és a pedagógusok is segítséget kapjanak ahhoz, hogy a cukorbeteg gyermekek óvodába, iskolába járhassanak.

Az oktatási biztos egy, a sajtóban megjelent hír után döntött a vizsgálat elindításáról. A közlés szerint egy veszprémi család tanácstalan helyzetbe került cukorbeteg gyermekük miatt. A hatéves kisfiúról néhány hete kiderült, hogy egyes típusú cukorbetegségben szenved, és az óvodában is vércukorszint mérésre és inzulin adagolásra lenne szüksége, az óvoda azonban ezt nem vállalja. Az intézmény fenntartójának képviselője szerint azért, mert ez túl nagy felelősséget róna rájuk. A szülők egyelőre nem tudják, miként oldják meg gyermekük napközbeni ellátását – olvasható a közleményben.

Aáry-Tamás Lajos kifejtette: Magyarországon egyre több kisgyermek kerül hasonló helyzetbe, ugyanis egyre többeknél állapítják meg már egészen kis korban a cukorbetegséget. Az eset nem egyedi, nem ő az egyetlen gyerek, akit emiatt elküldtek az óvodából. Az egyik, cukorbeteg gyerekekkel foglalkozó alapítvány elnöke szerint évente több száz gyereket zárnak ki az óvodák cukorbetegség miatt.

A biztos közölte: tekintettel az érintett gyermekek növekvő számára, valamint a problémakör kapcsán a nevelési-oktatási intézményekben kialakuló helyzet rendezetlenségére, hivatalból országos vizsgálatot indít e kérdéskörben. Aáry-Tamás Lajos a vonatkozó hazai jogszabályi környezet mellett az európai uniós, valamint a nemzetközi gyakorlatot, megoldási módokat is fel kívánja térképezni.

A felmérésben – mint írta – számít a diabétesz-szakemberek segítségére is.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzületés labirintusa – küldj egy kavicsot!
Következő cikkEsküvői ruha trendek 2011

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..