Születés labirintusa – küldj egy kavicsot!

lab180-80x80.jpg

2011-ben a PILLANAT Művészeti Alapítvány, a Születés Hetében Budapesten, Erzsébetvárosban, megrendezett „Születés labirintusa” elnevezésű családi programmal országjáró útjára indítana egy színes kavicsokból készített mobil labirintust, amelyet az ország minden részéből érkezett kavicsokból hozna létre.

A PILLANAT Művészeti Alapítvány 2010-ben indította el Labirintus programját, amelynek keretében különböző labirintus játékokkal kísérleteznek. A Születés labirintusának ötletgazdái és szervezői Szarvas Ildikó, képzőművész, az alapítvány vezetője és Somody Beáta, iparművész, megvalósítója: a PILLANAT Művészeti Alapítvány és civil partnerei.

„Olyan kort élünk, amikor a világot és önmagunkat újraértelmezzük, amikor a mítosz és a hétköznapi valóság újra átszövi egymást. A labirintus egy ősi élet-diagram, amely egy lehetséges életútvonalat mutat be. Az idők során több labirintus típus alakult ki, illetve olyan útvesztőformák, amik a labirintusok mintájára jöttek létre. A labirintusban az út vezet! Gyakorlatilag nem tudsz eltévedni, mert nincsenek benne elágazások, ahol döntened kellene. Ennek dacára, az eltévedés élményét át tudjuk élni benne. A labirintus egy olyan életfelfogást tükröz, ami nem számol a szabad akarattal. Az útvesztő viszont igen! Az útvesztő annak az életmodellnek a kifejeződése, ahol az egyén döntései írják az útvonalat, ahol az ember el tud veszni saját döntéseiben. A labirintusok lehetnek időleges alkotások, melyet csak egyszer járnak végig, de lehetnek maradandó installációk is, melyek évszázadokon át állnak.”

A „Születés labirintusa” közös együttműködésként valósulna meg. Ehhez minden magyar oktatási intézményből szeretnének kapni gyermek vagy fiatal által festett, egy (vagy több) kavicsot (méret: kb. 10cm átmérő), amin az intézmény neve is szerepel. Ezekből a színes kavicsokból egy mobil, 7 körös, 3×3 m labirintust szeretnének létrehozni 2011. május 7-ig, amikor a nemzetközi „The Labyrinth Society” kezdeményezésére a labirintusjárás világnapja lesz.

Ezzel kapcsolódik az alapítvány a 2011-es Születés Hete országos szakmai, kulturális és tájékoztató rendezvénysorozathoz és a júniusban Magyarországon megrendezendő 33. nemzetközi INSEA Konferenciához is.

A kavicsok elküldésének határideje: 2011. március 31.

Beküldési cím: PILLANAT Művészeti Alapítvány 1077 Budapest, Jósika utca 26.

Miklós Éva

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..