Zárul az időkapu 2. – Mesterséges megtermékenyítés

Mesterséges megtermékenyítés

Az elmúlt 10 évben háromszorosára nőtt a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló 40 év feletti hölgyek aránya, pedig az életkornak döntő jelentősége van az asszisztált reprodukció során is – hívták fel a figyelmet Róbert Károly Magánkórház meddőségi szakemberei.

A terméketlenség lehetséges okairól a cikk első részében már részletesen írtunk.

Zárul az időkapu 1. – A terméketlenség okairól

Van segítség a meddőségi problémákra

A szakmai tapasztalatok szerint egy párnak általában 12 hónap sikertelen próbálkozás után érdemes orvosi segítséget kérnie a teherbe eséshez. Miután egy pár tagjainál elvégezték a megfelelő vizsgálatokat, a meddőségi szakember az elváltozás, illetve a felmerülő probléma jellege alapján választ asszisztált reprodukciós technikát (ART): az inszeminációt vagy a lombikprogramot.

Inszemináció

Az inszemináció során a petesejt megtermékenyítése a méhen belül zajlik: a férfi tisztított, koncentrált hímivarsejtjeit az időzített tüszőrepedés időpontjában katéter segítségével a méhszájon át a nő méhébe fecskendezik. Ezt a mesterséges megtermékenyítési eljárást az egyszerűbb esetekben alkalmazzák, amikor van átjárható petevezeték és megfelelő számú spermium is. A szakmai tapasztalatok szerint az eljárás sikerességi rátája 15-20%, amely kedvezőbb a spontán együttlétek teherbeesési arányánál (10-15%).

Lombikbébi-eljárás

A másik, az összetettebb eljárás az in vitro fertilizáció (IVF), azaz a lombikban, laborkörülmények közötti megtermékenyítés. Ismertebb nevén ez a lombikbébi-eljárás, amikor a fogantatáshoz szükséges ivarsejtek találkozása a méhen kívül, „lombikban”, Petri-csészében történik, majd a megtermékenyült és osztódásnak induló zigótát a 2–5. napon beültetik a méhüregbe.
A lombikprogram sikeressége is az életkortól függ: 30 éves kor körül a saját petesejttel történő megtermékenyítés még az esetek felében sikeres, átlagosan 2-3 lombikkezelés szükséges a várt eredmény eléréséhez. 40 évesen már csak az esetek negyedében, utána pedig a sikerességi arány meredeken zuhanni kezd. 45 év felett a lombikprogram már nem is javasolt, hiszen később szövődményei lehetnek: trombózis vagy akár emlődaganat is kialakulhat.

„A sikertelen teherbe esés miatt hozzánk forduló hölgyek fele már 40 év felett van – jellemezte a helyzetet Dr. Skriba Eszter, a Róbert Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa, meddőségi specialistája. – Egy évtizeddel ezelőtt még csak 15%-uk volt ebben a korban. Pedig érdemes lenne tudatosítani, hogy gyermekvállalás szempontjából biológiai szempontból nőknél 22–26 év között van az ideális kor. Ezt az időkaput tolja egyre messzebb a társadalmilag meghatározott optimális kor, és ez is közrejátszik abban, hogy a meddő párok 25%-a minden segítség ellenére gyermektelen marad.”

A legfrissebb, 2014-es hazai statisztikák szerint az elmúlt években átlagosan 20%-kal nőtt az IVF-beavatkozások száma évente. A 43 éves kor feletti sikeres beavatkozások aránya 3% körül alakul. A gyermekre vágyó nők egyre magasabb átlagéletkora az oka annak is, hogy 2013-ban az európai országok között Magyarországon és Görögországban végezték a legtöbb lombikprogramot a 40 évesnél idősebb páciensek között. Ezzel együtt is hazánkban még mindig nagyon kevés IVF-beavatkozást végeznek a lakosságszám arányához viszonyítva; Moldovával együtt sereghajtók vagyunk.

Lombikra készültök?

Meddőségi problémák Magyarországon

Magyarországon minden ötödik pár küzd meddőségi problémákkal, orvosi segítséggel azonban jó eredménnyel segíthető elő a terhesség. Hazánkban meddőségi beavatkozás segítségével évente 4000 gyermek jön a világra, ez a teljes születésszám 4-5%-a. A legnagyobb ellenfelet, az időt, azonban nem lehet legyőzni, a gyermekre vágyó nőknek harmóniába kell hozni a biológiai kort és a társadalmi elvárásokat.

A párok mintegy 15-20 százaléka küzd meddőségi problémákkal Magyarországon, azaz minden ötödik pár szembesül azzal a ténnyel, hogy kitartó próbálkozásuk ellenére sem érkezik meg a gyermekáldás. Meddőségi szakorvosok becslése szerint ma 100 szülőképes korú párnál rendszeres nemi élet mellett 18-ban nem fogan gyermek. A szakemberek szerint a probléma akár 300ezer párt is érinthet itthon, akik közül egyre többen keresik fel a Róbert Károly Magánkórház Meddőségi Centrumát is.

48 millió meddő pár világszerte

A meddőség nem csupán hazánkban okoz problémát: az elmúlt évtizedekben világszerte népbetegséggé vált.  Nehéz felbecsülni, hány ember küzd a problémával, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2010-ben világszerte legalább 48 millió párt érintett az infertilitás. 20 évvel korábban ez a szám 42 millió volt. Ráadásul a probléma többek között a közép-kelet-európai régiót sújtja a leginkább.
Világszerte a párkapcsolatban élő nők több mint 10%-ának 5 év alatt sem sikerült teherbe esnie, ám ha csupán 2 év próbálkozási idő után vizsgáljuk a kérdést, akkor már a nők 25%-a érintett. Komoly és gyakran alábecsült kiterjedésű problémával állunk szemben a WHO szerint, amely az elmúlt 20 évben csak súlyosbodott. Mindennek hazánkban demográfiai szempontból is jelentősége van, hiszen az élve születések száma évi 90 ezer körül alakult az elmúlt évtizedben, ami kevés a természetes fogyás megállításához. 2017-ben 91.600 gyermek jött a világra, miközben 131.700 ember halt meg.  A különféle meddőségi beavatkozások (lombik, inszemináció, gyógyszeres kezelés) segítségével évente 4000 gyermek születik hazánkban, ami a teljes szülésszám 4-5%-a.

A Róbert Károly Magánkórház Meddőségi Centruma

A közelmúltban 10. születésnapját ünneplő Meddőségi Centrum sikerességi mutatói, köszönhetően a modern technológiának és a szakmai háttérnek, elérik a világ vezető meddőségi intézeteinek eredményességi mutatóit. A hozzájuk fordulókat egyéni, személyre szabott terv mentén kezelik, a legkorszerűbb vizsgálatokkal igyekeznek feltárni a meddőség okát. Az embriók tenyésztése folyamatosan kontrollált inkubátorokban történik, a beágyazódásukat elősegítő asszisztált hatching eljárást a legmodernebb adaptív lézeres eljárással végzik a Meddőségi Centrum szakemberei. A két éve teljeskörűen felújított endoszkópos műtőben a meddőséget okozó esetleges rendellenességeket is hatékonyan lehet orvosolni.
A tavaly 50 ezer pácienst ellátó magánkórház nőgyógyászati-szülészeti központja a teljes ellátási spektrumot lefedi: a meddőségi kezelések mellett a szülészeten és a terhesgondozáson át a kisebb-nagyobb műtétekig. Az intézményben – ahol a technikai-szakorvosi felkészültség mellett a családcentrikus mentalitás is komoly vonzerőt jelent – az elmúlt évtizedben 3200 lombikprogramban nyújtottak segítséget és közel 6000 baba jött világra.

Erről a témáról még a Meddőség rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkRajzkiállítás a magyar zászló és címer emléknapján
Következő cikkKinti játékok esőben és hidegben

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..