Zenehallgatás a pocakban

A zene életünk szerves részét képezi. Kutatások kiderítették, hogy már magzati korban érzékeljük a külvilágban szóló muzsikát, sőt reagálunk is rá. Ha az anyuka a megfelelő ritmusú zenét hallgatja, ezzel sokat segít a baba fejlődésében.

A magzat már egészen korai időszaktól képes hallani. A 24. héttől pedig már el tudja különíteni a külső és belső zajokat, jól érzékeli a beszédet. Ezért is nagyon fontos, hogy sokat beszéljünk hozzá.

A zene nyugtat

Nemcsak a baba, hanem az anya is megnyugszik a várandósság alatti zenehallgatástól. A zene segíti az ellazulást, energiával, boldogsághormonokkal (endorfin) tölti fel az anyát, magzatot egyaránt. Ha a várandósság alatt a kismama énekel a magzatnak, vagy zenét hallgatnak, akkor csökken a rúgások gyakorisága az anyaméhben. (Azért tegyük hozzá, hogy ez csak a lassabb, klasszikus zenére, altatódalokra igaz. Ha az anya metál zenét hallgat, a baba aktív rugdosással reagál, és ez nem azt jelenti, hogy élvezi a ritmust, hanem inkább szabadulni szeretne tőle. Ezt onnan tudjuk, hogy sebesebben kezd verni a szíve, nyugtalanabbá válik.)

A tapasztalatok szerint, ha a szülés alatt halk dallam szól, akkor jelentősen csökken a szülő nő félelme, és kevesebb fájdalomcsillapítóra lesz szüksége, ugyanis az endorfin termelés itt is beindul, ami természetes fájdalomcsillapítóként funkcionál. A szülés közben hallgatott zene a babát is megnyugtatja, így a szülési trauma csökken, a születés közben hallott zene mélyen rögzül, és később nagyon kellemes élményt jelenthet az újrahallgatása.

A zene fejleszt

A szakemberek azt is kiderítették, hogy a zene különösen jótékony hatással van a magzat, később pedig a baba fejlődésére. A magzatkorban történő zenehallgatás elősegíti a születendő gyermek kreativitását, csemeténk később jobb nyelvi és matematikai készségekkel rendelkezik majd, ha gyakran hallgatunk együtt zenét.Azok a babák, akik zenét hallgattak magzatként, csecsemőként nyugodtabbakvoltak mint a zenét nélkülöző társaik. Ha csecsemőkorban is folytatjuk a kicsi „zenei képzését”, sokat teszünk azért, hogy gyorsabb és könnyebb legyen a beszédfejlődése.Továbbá a zene összehangolja a két agyféltekét, formálja az értelmet, az érzelmeket, tökéletesíti a mozgást, segíti a szociális érést.

Az újszülöttek képesek felismerni a magzatként hallott zenét. Ha a nyűgös kicsinek lejátsszuk a várandósság alatt hallgatott kedvenceinket, azt fogjuk tapasztalni, hogy a baba megnyugszik, mosolyog, boldogan gőgicsél az ismerős dallamokról. Különösen jól fog ez jönni, amikor képtelenek vagyunk elaltatni bömbölő csemeténket.

Vivaldi, Mozart, Bach

Ahogy már korábban említettem, nem mindegy, hogy mivel szórakoztatjuk magunkat és magzatunkat. A vizsgálatok szerint a nyugtatásra a barokk klasszikus zeneszerzők a legalkalmasabbak: Bach, Mozart, Vivaldi, mivel zenéjük hatvan-hetven taktust tartalmaz percenként, ami közel áll az emberi szívverés nyugalmi állapotához. Az agyban alfahullámokat kelt, kikapcsol, relaxál. A zenehallgatáshoz hasonlóan jótékony hatást ér el a kismama, ha minél gyakrabban énekel a magzatának. Nem kell félni attól, hogy a hamis énekével tönkreteszi a gyerek hallását! Ezzel erősíti kettejük kapcsolatát, és jótékonyan fejleszti a baba idegrendszerét. Szóval énekelje bátran újra meg újra a kedvenc dalait, és figyelje, milyen örömmel reagál a magzat, később pedig a csecsemő!

Fotó: pexels.com

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .