7 kérdés – 7 válasz a császáros szülésről

császáros szülés

Babafalva Hangos CikkekA várandósság végén egyre többet foglalkozunk azzal, hogyan szeretnénk szülni. Vajon sikerül-e természetes úton vagy császárral? Most a császármetszés olyan kérdéseit tettük fel, amelyekre csak ritkán kapunk egyenes választ.

1. Mit fognak velem csinálni? Mi a császármetszés menete?

A kórházak többségében a császármetszést végző műtő a szülőszoba közelében található. A műtét előtt a szülőszobán előkészítik az anyát a műtétre, majd a műtőben gerincközeli érzéstelenítést kap általában, de erről mindig az altató orvos dönt. A szülő nő vérnyomását folyamatosan mérik. A császármetszésnél napjainkban a „bikini” vonalnál történő metszést használják. Az alhasat keresztbe vágják, az izmokat félrehúzzák és csak azokat a szöveteket vágják át, amelyeket szükséges. A baba kiemelése után a varrást szövetkímélő, vagy felszívódó fonallal végzik.

9 ok, mely császármetszéshez vezethet

2. Mi történik a műtét után?

Az anyát minimum két órára megfigyelésre betolják az őrzőbe. Az érzéstelenítés miatt a műtét befejezése után szinte azonnal kap az anya fájdalomcsillapítót, mivel a fájdalomérzet csak később, fokozatosan tér vissza. Ezt a következő napokban is adagolni fogják. A gerincérzéstelenítést kapott anyának az első órákban tilos felkelnie az ágyból, sőt a fejét sem szabad felemelnie. Hasára valamilyen nehezéket tartalmazó zsákot raknak, ezzel gyorsítva a méh visszahúzódását. A császármetszéskor katétert helyeznek fel a vizelet elvezetésére, addig, amíg a kismama biztonsággal fel tud kelni az ágyról.

3. Mikor kelhetek fel műtét után?

Ahány kórház, annyi szokás, de nagyjából minden orvos egyetért abban, hogy minél előbb megtörténik, annál jobb, mivel így csökken a vérrög-képződés veszélye. Altatás után akkor kelhet fel az anyuka, ha már öntudatánál van, és biztosan meg tud állni a lábán. Gerincközeli érzéstelenítés esetén pedig, ha már érzékeli és mozgatni tudja a végtagjait, ami nagyjából öt-hat órával a műtét után szokott bekövetkezni.

 4. Tényleg annyira fogok vérezni utána, ahogy mondják?

Az orvosi szakterminus szerint ezt lochia-nak nevezik. Ez azt jelenti, hogy a szülés után a méh lelöki a nyálkahártyát és ezzel kitisztul. A császármetszés utáni első napokban a vérzés nagy mennyiségű sötét piros, vörös színű, néha vérrögökkel, nyálkahártya-darabkákkal. A mennyisége a nagyon erős menstruáció háromszorosához-négyszereséhez mérhető. Ezért szükséges a lehető legnagyobb betétet beszerezni a gyógyszertárakban. A 3-5. napon a vérzés fokozatosan csökken, rózsaszínessé, sárgás-rózsaszínné, majd színtelenné válik és elmúlik.

10 tipp a gyors felépülésért császármetszés után

5. Tényleg nehezebben indul meg a tejem császár után?

Igen, a tejbelővés nehezebben indulhat meg, ezért erre lelkileg is készülni kell.

6. Igaz, hogy a második és a harmadik császár vágási sebe jobban fáj?

Az orvosok többsége egyetért abban, hogy a második császármetszés helye fájdalmasabban gyógyul be, a harmadik császár után pedig igazán megismerhető a fájdalom. A két császármetszés után nem nő jelentősen a heg szétválásának esélye, köszönhetően a modern műtéti technikának. Ennek ellenére a legtöbb orvos ilyenkor már nem vállalja be a kockázatot, és következő szülés esetén inkább a császár mellett dönt.

2 császármetszés után, lehetséges a természetes szülés?

7. Hogyan készüljek a császárra?

A szülés előtt mindenképp meg kell beszélni az orvossal a szülési módokat. Ha nem is merül fel a császármetszés lehetősége, akkor is érdemes mind a doktorral, mind a szülésznővel megbeszélni, hogyan készülnek elő a műtétre, miről kell a szülő nőnek döntenie az adott pillanatban, és miről döntenek az orvosok. Fel kell készülni arra az esetre is, amikor sürgősséggel végzik a műtétet, ilyenkor a szülést vezető orvosra kell bízni a döntéseket.

A császármetszés – dilemmák, kérdések


cikk eredetileg publikálva: 2016. augusztus

Erről a témáról még a Szülés rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzezonja van a bárányhimlőnek
Következő cikk4 dolog, ami túlzott nyálképződést okozhat gyerekeknél

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..