Szezonja van a bárányhimlőnek

142
bárányhimlő

Évente 40-50 ezer embert fertőz meg Magyarországon a bárányhimlő. Az elmúlt hetekben több somogyi óvodában és iskolában jelentkeztek megbetegedések. A szakemberek a szövődmények elkerülésének érdekében védőoltást javasolnak.

Ifj. Pavlovics György gyermekgyógyász szakorvos szerint érdemes beoltatni a gyerekeket, a két oltás életre szóló védettséget adhat. – A közelmúltban volt olyan gyermek, akinek a talpai voltak tele kiütéssel és nem tudott lábra állni a fájdalomtól – mondta a sonline.hu-nak a szakorvos. “Általában enyhe lefolyású a fertőzés, de immunhiányos csecsemőknél például életveszélyes is lehet.”

Ifj. Pavlovics György szerint a két védőoltás után csekély a lehetőség arra, hogy a gyermek elkapja a bárányhimlőt, de az orvosi tanulmányok azt mutatják, hogy néhány százalékban mégis előfordulhat. Felnőtt korban viszont súlyosabb a lefolyása a betegségnek, a várandós nőknél nagy kockázattal jár.

Bárányhimlő tünetei és kezelése

Infinety hirdetés

Kaposváron azt tapasztaljuk nőtt az oltási kedv, mióta a város anyagilag támogatja – tette hozzá a gyermekgyógyász. – Az Egyesült Államokba utazáskor kérnek igazolást, be van-e oltva bárányhimlő ellen a látogató.

Bárányhimlő-megelőzés: a legfontosabb 72 óra

Két-három évente tapasztaljuk, hogy megnő a bárányhimlős megbetegedések száma – mondta a hírportálnak Varga Edit járványügyi osztályvezető. Hozzátette: télen van szezonalitása, főként az óvodások között cseppfertőzéssel terjed. A szakember is mindenképpen javasolja a védőoltást, akár felnőtt korban is, ugyanis kialakulhatnak súlyos szövődmények, mint például a bőr bakteriális felülfertőződése, vagy akár agyvelő gyulladás.

Forrás: csalad.hu

Erről a témáról még a Védőoltások rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!