A csecsemő mozgasfejlődése: a 4 – 6 hónapos baba

Cikksorozatunk második részében tovább folytatjuk a kisgyermek fejlődésének felfedezését 6 hónapos korig. Átlagos fejlődésmenet esetén ebben az időszakban jelennek meg az első helyzetváltoztató mozgások (fordulás, forgás), melyek a szülők számára nagy örömöt és kihívást jelentenek.

A 4 hónapos baba

Kisbabánk egyre többet igényli a közös játék perceit. Szereti, ha foglalkoznak vele, élvezi a játékot. Az arcok között már különbséget tesz, nem fogadja szívesen az idegeneket.

A négy hónapos csecsemőBár még mindig ügyetlenül, de már megfogja az elé tartott tárgyakat. Ezeket akár egyik kezéből a másikba is átrakja. Új felfedezni való számára saját lába, melyet kezeivel próbál elkapni.

Mozgását már a biztos fejemelés jellemzi. Hason fekve fejét 90 fokos szögben tartja, tenyerére (öklére) támaszkodik és így vizsgálja meg a körülötte lévő játékokat.
Hátán fekve sokat és szívesen játszik, innen oldalára fordul.

Ebben a hónapban szokott megtörténni az első hasra fordulás, mely az első helyzetváltoztató mozgás a kicsi életében. Ha ezt még nem láttuk tőle, ne ijedjünk meg, mert innentől kezdve bizony nagyon különböző a picik fejlődése. A hasra fordulás akár 5-6 hónapos korig is várathat magára.

Amire figyeljünk: Napközben, aktív időszakban, legyen a gyermek ettől a hónaptól kezdve mindig a földön a játszószőnyegén. Balesetveszélyes lehet, ha a gyermek az első fordulását egy ágyon hajtja végre!

Minél többet tegyük hasra! Ebben a helyzetben azonban foglalkoztassuk, játsszunk vele, míg megtanulja néhány percre lefoglalni magát. A háton fekvő gyermek fölé lógassunk néhány játékot és napközben egyszer, kétszer szoktassuk (pár perc) önálló játékra.

Az 5 hónapos gyermek

Gyermekünk hangadásokkal hívja fel magára környezete figyelmét. Képes a látóteréből kieső tárgyat megkeresni, az arcán lévő kendőt már sikerül levennie.

Az öt hónapos csecsemőA játékok után jól célzott mozdulatokkal nyúl, megfogja, rázza, szájába veszi és akaratlagosan el is engedi.

Hason nyújtott végtagokkal elkezdődik a „hintázás“, amit nagyon élvez. Szereti, ha tükröt teszünk elé. Érdeklődően figyeli magát és néha mosolyog is.

A gyerekek többsége ebben a hónapban már nem csak hasra, hanem hasáról hátára is fordul. Célirányosan változtat helyet, hason oldalra elfordul a tárgyakért.

Amire figyeljünk: Gyermekünk a földre vagy térdünkre állítva terheli lábait, tartása egyenes, állítani mégis mindaddig tilos, míg ezt önállóan nem kivitelezi.

Kórosnak mondható, ha a kicsi kezeit következetesen ökölbe szorítva tartja, vagy egyik kezét előnyben részesíti a másikkal szemben.

A 6. hónapos gyermek

6 hónapos korban látványosan beindul a kicsik mozgása a földön. Bármerre képesek már elfordulni egy érdekes játékért. Helyüket nagyon különbözően változtatják. Van aki még csak hátrafelé tolja magát, van aki gurul, van akinél pedig már megjelenik az előre kúszás.

Féléves korbanA helyváltoztatással kitárulkozó világ a gyermek értelmi képességeinek fejlődését is elősegítik. A kicsi a nappali órák 50%-át aktívan tölti el, játékait hosszasan vizsgálja, forgatja. Azonnal észreveszi már a kicsiny, de érdekes tárgyakat is és mindkét kezét kinyújtja, hogy meg tudja ezeket ragadni. Fogásnál már a hüvelykujját is használja, így sokkal kisebb dolgok felvételénél is sikerrel jár. Ha kiesik valami a kezéből, akkor bizonytalanul keresgél a szemével, próbálja visszaszerezni.

Amire figyeljünk: Gyermekünk felülni egyedül még nem tud, de ültetve egyenes háttal már rövid ideig megül, eldőlve kitámaszt oldalra. Hangsúlyozom itt is, hogy véleményem szerint addig ne ültessük fel a babát, amíg erre önállóan nem képes! Sokkal jobbat teszünk azzal, ha sokat van a földön, mert motivált lesz elérni a felfedezésre váró helyeket, és hamarabb megindul a kúszás-mászás. Nem beszélve arról, hogy a túl korai ülés későbbi gerincferdüléshez vezethet, hiszen a hátizomzat még nem elég erős ehhez a terheléshez.

Mozgásfejlődésbeli elmaradás gyanújele lehet, ha a gyermek a fejét nem képes minden helyzetben stabilan tartani, nem indul el egyik irányba sem a hasra fordulás.

Bősenbacher Tímea mozgásterapeuta, www.fejlesztohaz.hu | Kérdezd szakértőnket>>

Szólj hozzá Te is!

9 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Tímea!
  Kisfiam 7 hónapos, 5 hónapos kora óta fordul a hasára, de csak a bal oldaláról. Saját tengelye körül forog ügyesen, hátrafele csúszik, nyúl és megfog bármilyen játékot és a fenekét is kezdi emelgetni, bár előre nem halad még. Ami kicsit aggaszt, hogy a hátára nem fordul vissza tudatosan. Amint hason elfárad, elkezd nyűglődni és addig szenved, amíg vissza nem fordítom. Továbbá szeretném még kérdezni, hogy ültetésnek számít-e kissé döntött helyzetben nem teljesen egyenes háttal etetőszékben, babakocsiban, autósülésben? Káros lehet-e amíg magától fel nem ül?
  Tisztelettel köszönöm válaszát: Spáth-Farkas Veronika

  • Kedves Veronika!
   7 hónaposan a leírt dolgok teljesen normálisnak számítanak. Azt szoktam mondani, hogy ha a gyermek hasára fordul, akkor nagy baj nem lehet. Ez uganis a nehezebb és a tudatosabb! Minden kicsinek van preferált oldala, de az persze lehet egy mutató, hogy a forgást csak egy irányba teszi. Volt, van valamilyen aszimmetriája? (fejtartás, csípő, test?) A másik irányba való lassú és gyors forgást lehet gyakorolni plédben, kézzel segítve…
   Az ültetés legkárosabb , ha ez valóban egy függőleges felültetés. Rövid időre lehet etetőben döntve ültetni, de babakocsiban még nem ajánlom. A kicsik hamar rájönnek, hogy ez így nagyon kényelmes. De számára a legfejlesztőbb jelenleg a föld, ahol hasalni, felfedezni tud. Itt fog megindulni nemsokára az előre kúszás is.
   Biztosan semmi baj nincsen, de ha teheti akkor kérjen ról a egy véleményt egy megfelelő szakmebretől!
   Timi

 2. Kedves Timea.A Kislányo most töltötte a 4 hónapot de kezeit ökölbe szoritja és csak lögdösi a játékot.Bal kezét hátrafele tartja,és azt mellözi,kezébe teszem a csörgöt megfogja de nemsok idő múlva elejti.Hason emeli magát és a lánaival löki.Egyszer elfordult oldalára de azóta nem.Kérjek segítséget a pici lányomnak? Elöre is köszönöm a segítö válaszát.

 3. Kedves Timea a kérdésem az volna kisfiam 4 hónapos mult és lassan egy hónapja nem alszik ha este le akarjuk rakni a kezèvel és a làbàval ugy kapàlozik hogy nem lehet lerakni csak ha levan fogva ö fürdés utánn is ugy pörög hogy alig lehet felöltöztetni de ha elalszi utànna 2 órànkènt felkel és morog nyög egész éjszaka nem tudjuk mit csinàljunk. Elöre is köszönettel

  • Kedves Judit!

   A gyermekek fejlődése azért nem egy sablon, így vannak közöttük különbségek. Ha gyermeke még nem fordul hasra, de elkezdett már az oldalára fordulni, fogdossa a lábát és hason elnézelődik, akkor nincs ok az aggodalomra. Ha bizonytalan abban, hogy megfelelően fejlődik e, akkor keressen fel egy szakembert.Üdvözlettel: Bősenbacher Timi

 4. Kedves Imola!

  6 hónaposan még általában nem szoktak kúszni a gyerekek. Ha hason szépen elnézelődik, a közeli tárgyakért nyúl, hasára átfordul, háton pedig mindkét kézzel aktívan játszik, akkor valószínűleg nincs ok az aggodalomra.

  üdv, Tímea

 5. Ezek szerint meg nem kell aggodnom, ha 6 honaposom nem kuszik? Ha a jatek kis tavolsagra van tole, egyszeruen sirva kikoveteli maganak, nem probal utana kuszni.. Igazabol a karjait nem hajlando hasznalni..

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..