A hazai szülészeti reformot segítené az angol bába szaktekintély

Prof.-Lesley-Page.jpg

Prof. Lesley Page neves angol bába szaktekintély a hazai szülészeti reformért és dr. Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért küzdő civil szervezetek meghívására érkezett Budapestre, hogy felajánlja szakmai segítségét a magyar kormányzatnak a folyamatban lévő otthonszülés szabályozás kidolgozásában, valamint átadja szakmai tapasztalatait a civil szervezetek által sürgetett szülészeti reformmal, a bábai tevékenység megerősítésével kapcsolatban.

Ennek érdekében találkozott országgyűlési képviselőkkel, politikusokkal, többek között Dr. Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Miniszterrel, szülész-nőgyógyászokkal, köztük Prof. Dr. Rákóczi Istvánnal és Dr. Bálint Balázzsal, valamint az Országos Bábaszövetség tagjaival. Lesley Page a találkozókon hangsúlyozta, hogy Magyarország történelmi esélye most az, hogy tanulva a nemzetközi tapasztalatokból Kelet-Európában a legelőremutatóbb szülészeti reformot hajtsa végre, sokkal nagyobb teret engedve a bábai tevékenységnek és a szülés humanizálásának, valamint a szülés helyszínének szabad megválasztásának. Angliában ma már – amely szabályozás kidolgozásában Lesley Page is részt vett – a várandós nők kórházban, bábai irányítással működő szülészeti centrumokban és otthon is világra hozhatják gyermekeiket.

Az angol bába hangsúlyozta, az elmúlt 20 év politikai felelőssége az, hogy az otthonszülésben segítő szakemberek munkáit független szakmai testület helyett büntetőeljárás keretein belül vizsgálják. Ez az otthonszülés kriminalizációja. Reményét fejezte ki, hogy az új kormány ezt a méltatlan helyzetet mielőbb felszámolja.

Prof. Lesley Page

A professzorasszony azzal a szándékkal is érkezett Magyarországra, hogy átadja azt a levelet az ország kormányának, amelyben a világ minden tájáról 31 kiemelkedő szaktekintély kéri dr. Geréb Ágnes szabadon bocsátását, és a többi bába ellen indított bűnvádi eljárások felfüggesztését addig, amíg 22 évnyi mulasztás után végre megszületik a magyarországi szabályozás. A petíció aláírói nemzetközileg elismert szakemberek, akik a világ minden táján hosszú ideje küzdenek a szülés humanizálása, a bábák szerepének megerősítése érdekében. Az aláírók között több olyan bába és orvos szerepel, akik számos fontos szülészeti témájú könyv szerzőjeként is ismertté váltak, de megtalálható sok fontos pozíciót betöltő szakember is, például Marsden Wagner, aki a WHO (World Health Organisation) Women’s and Children’s Health részlegének (Nők és gyerekek Egészségéért) igazgatója volt 15 évig, és akinek szakvéleményét dr. Geréb Ágnes ügyvédei a Fővárosi Bíróság részére átadták az ellene folyó büntetőeljárásban. A petíciót aláírta Ina May Gaskin, ismert amerikai bába is, aki szintén nemrégiben járt Magyarországon annak érdekében, hogy szakmai tudását átadja hazai szakembereknek. Az aláírók között mindenképp érdemes még kiemelni Michel Odent nemzetközi hírű francia szülésspecialista orvos, író nevét, aki 11 könyv szerzője, melyeket 21 nyelvre fordítottak le.

„Geréb Ágnes esete az egész világon ismertté vált. – mondta el Prof. Lesley Page. – A petíciónk aláírói a nemzetközi tudományos világ képviselői, akik ezáltal emelik fel szavukat Geréb Ágnes mellett és kifogásolják az otthonszülés kriminalizálását. Nem lett volna szabad idáig fajulnia a dolgoknak. Ágnesnek nem lenne szabad börtönben lennie és hasonló esetnek soha többet nem szabad előfordulnia.”

A professzorasszony hozzátette: „Úgy tűnik, hogy megindult egy pozitív változás és Magyarországon folyik a törvényi előkészítés, amelyet üdvözlünk. Magyarországnak nagy esélye van arra, hogy először a régióban olyan szabályozást vezessen be, ami a nők szabad döntését támogatja. Ellentmondásos ugyanakkor, hogy a szabályozási folyamat közben börtönben van az a nő, aki a folyamatot elindította és 20 éve ezért küzd. A brit kormány üzenete, hogy minden nőnek szüksége van egy bábára, és néhányuknak szüksége van orvosra. Nagy öröm számunkra, hogy Nagy-Britanniában az orvosi és bábai-szülésznői társadalom egyetért ebben és közösen dolgoznak, hogy a nők minél magasabb színvonalú és biztonságos egészségügyi ellátásban részesülhessenek. Nálunk az otthonszülés az egészségügyi rendszer integrált része, hiszen az a legfontosabb, hogy a nők ott szüljenek, ahol a legnagyobb biztonságban vannak és a legmagasabb szintű ellátást kapják, akár otthon, akár születésházban vagy kórházban hozzák világra a gyermeküket. Ezért jöttem Magyarországra, hogy segítsek, hogy ugyanez itt is megvalósulhasson.”

Prof. Lesley Page bába és igazságügyi szakértő. 1992-ben Angliában részt vett az új nemzeti szülészeti eljárásrend kidolgozásában, majd 10 évvel később annak felülvizsgálatában, és szerepet vállalt a kanadai bábai tevékenység szabályozásának megalkotásában is. Az angol egészségügyi kormányzat munkáját bizottsági elnök-helyettesként 6 éven keresztül folyamatosan segítette. 2007-ben a King’s Fund alapítvány szakértőjeként a szülészeti eljárások biztonságát vizsgálta.

Lesley Page angliai, kanadai és ausztráliai egyetemi professzori státuszain túl még további 11 ország egyetemén tart stúdiumokat a bábai tevékenységről és annak beillesztéséről az egészségügyi rendszerbe. Angliában, Írországban és Kanadában több mint 20 éve igazságügyi szakértőként tevékenykedik.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkGézengúz Alapítvány jótékonysági koncertet szervez
Következő cikkA téli ünnepek veszélyei

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..