A léböjt nem absztrakt ötlet

léböjt-életmódváltás.jpg

A különböző egészséget megőrző, betegséget megelőző táplálkozási módszerek megfelelő módon, esetleg szakember segítségével gyakorolva akár egy új táplálkozási- és életvezetési szokást alapozhatnak meg, és a jövő generációinak is követhető mintát nyújthatnak. Ilyen a népszerű léböjt is, amelyhez Wolfgang Köbel fitoterapeuta, mentálhigiénés és életmód tanácsadó szakember, OM diagnoszta ad hasznos tanácsokat.

– Valójában mit jelent a böjtölés?

Wolfgang Köbel: A diéta étrendváltoztatás, a böjt pedig belépőajtó egy életmód-, de legalább egy étrendváltoztatáshoz. Aki máshogyan használja a böjtöt, az semmi mást nem csinál, csak fogyókúrázik, annak minden hátrányos következményével együtt. Gondolok itt például a jojóhatásra, ami intenzívebb lehet, mivel a böjt lelassítja a szervezetet, ezt követően viszont erőteljesebben képes felszívni a tápanyagokat, amelyeket az ,éhezés’ után el is raktároz.

Ezért fontos a mozgás-intenzív és kalóriaszegény életmód kialakítása a böjt ideje alatt, és megőrzése a böjt után. A böjtölés az életmód-változtatás szándéka nélkül valójában csak a lelkiismeret megnyugtatása. Minimális étrend-változtatás nélkül hatékonyan méregteleníteni sem lehet. Önmagában egyetlen szerrel sem fog számottevő hatást elérni az, aki nem törekszik legalább a salaktalanításra fordított ideje alatt a bőséges rost- és folyadékbevitelre, és a rendszeres, egészséges testmozgásra.

– A léböjt-kúra a közelmúlt felfedezettje?

– Az emberiség ismert, írott történelme óta a modern gyógyászat fellendüléséig alkalmazták, megelőző és gyógyító céllal egyaránt. Néhány évtizede a civilizációs megbetegedések nagymérvű elterjedésével vált sürgetővé a megelőzési lehetőségek felkutatása, így került az érdeklődés középpontjába a léböjt is, előítéletekkel és ellenzőkkel szemben is bizonyítva hatékonyságát.

A böjt nem absztrakt ötlethez kötődik, hanem az emberi szervezet működéséhez, amely azt kifejezetten jól bírja. A lényeg, hogy úgy kell böjtölni, hogy az ne tegye kellemetlenné az élethelyzetet. A böjt alatt minden esetben csak és kizárólag folyadékfogyasztást értünk. A jó léböjt frissen nyert gyümölcs- és zöldséglevekből, valamint gyógyteákból és vízből áll, ezek megfelelő összeállításával kezelhetőek a böjtöt kísérő kellemetlenségek is.

– Akkor bátran kezdhetünk léböjtöt önállóan?

– Amint említettem a böjt egy tapasztalat, amit sehol nem tanítanak. Az átlag ember sajnos az anyagcseréről, és az emberi szervezet élettanáról keveset tud, emiatt nem tudja megfelelően kezelni és gyakorolni a táplálkozás szabályait. Nagyon fontosnak tartom, hogy aki a léböjtöt elkezdi legalább minimális tudással rendelkezzen, hiszen enélkül szinte biztosan negatív élményre és sajnos kudarcra számíthat. Legalább első alkalommal szakemberek vezetése és felügyelete mellett tanácsos a léböjtkúra.

Otthon egyedül, és az úgynevezett „kezdő” böjtölőknek maximum 3-5 napos tartamra ajánlom, amellett feltétlenül fontos hangsúlyozni, hogy napi fél-egy liter frissen préselt gyümölcslevet délelőtt, valamint egy-másfél liter, szintén frissen nyert zöldséglevet délután fogyasszanak el, a főétkezések időpontjában. Ezenkívül természetesen szükség van tiszta víz fogyasztására is, lehetőleg óránként. Ezek által biztosítható a jó közérzet és az erőnlét megtartása, a böjt előnyeinek érvényesülése mellett.

Kérem hogy a léböjtöt csak kellő előkészítés után, felkészülten, önként, elvárások nélkül kezdjék el, és tegyék tartalmassá fizikai- és szellemi kikapcsolódással ezt az időszakot.

– A léböjt mindenki számára hatásos gyógymód?

– Ma nagyon veszélyes lehet, ha valaki metafizikai alapelvekre figyel. Szakember segítsége nélkül esetleg fanatikussá válhat, például a prána-böjtölő. Nagyon fontosnak tartom, hogy akik betegség miatt, vagy krónikus betegséggel kezdenek böjtölni vonják be a kezelőorvosukat, a családjukat és együttesen vegyék igénybe a szakértő tanácsait.

Vannak olyan esetek, hogy nem javasoljuk a léböjtöt a szervezet állapota miatt, ide tartozik az emberek 3-5 %-a. Számukra viszont más táplálkozási módszerek még segítséget jelenthetnek. Különösen körültekintően kell eljárni már a léböjt megkezdése előtt is a cukorbetegek, a rendszeresen gyógyszert szedők, és a pszichés megbetegedésben szenvedők esetében is.

Kovács Mária

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKét gyerekkel nehezebb volt, mint most öttel
Következő cikkHatástalanok a szúnyogriasztó és az illatosított karkötők