A Munka törvénykönyve és a kismamák – változások júliustól

Munka-törvénykönyve-kismamák-300x198.jpg

2012. július 1-én hatályba lépett az új Munka törvénykönyve (Mt.), amely szemléletében és gyakorlatában is nagyon sok változást hoz a munka világában. Cikkünkben összefoglaltuk, mire számíthatnak a várandósok, kisgyermekes szülők és a munkába visszatérni szándékozók.

Rugalmasabb foglalkoztatás, kötelező részmunkaidő

Az új Munka törvénykönyve bevezet több rugalmas munkaviszonytípust, így a behívás alapján történő munkavégzést, a munkakörmegosztást, valamint a többmunkáltatós munkaviszonyt. Bevezetik a kötetlen munkarendet, amely akkor alkalmazható, ha a munkáltató heti átlagban legalább a napi munkaidő fele beosztásának jogát – a munkakör sajátos jellegére, a  munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel – írásban átengedi a munkavállalónak.

Munka törvénykönyve kismamákA gyes-ről és gyed-ről visszatérőket ezentúl a versenyszférában is kötelező lesz visszavenni részmunkaidős foglalkoztatásra. Azaz ha a munkavállaló kéri, a munkáltató köteles – a gyermek hároméves koráig – napi négy órás munkakört felajánlani a részére. Természetesen annak nincs akadálya, hogy ennél hosszabb időtartamra is megállapodjanak a részmunkaidős foglalkoztatásban, és eltérhetnek attól a rendelkezéstől is, hogy a részmunkaidő mértéke a törvényes munkaidő fele – dolgozhat a kismama négy óránál többet vagy kevesebbet is. A közszférában ez a lehetőség már 2009 óta fennáll.

Szabadság, pótszabadság, apa-szabi

Az új Mt.-ben az alapszabadság húsz nap marad, a munkavállalók ezen felül több jogcímen pótszabadságra jogosultak. Életkoruk alapján fokozatosan növekvő számú, de legfeljebb tíz nap pótszabadság jár, ettől a kollektív szerződésben csak a munkavállaló javára lehet eltérni.

Fennmarad a gyermekek után járó pótszabadság is, de új elem, hogy igénybevételére mindkét szülő jogosult lesz. A gyermekek utáni pótszabadság mértéke változatlan marad azaz egy gyermekre 2, két gyermekre 4, kettőnél több gyermek után összesen 7 nap pótszabadság jár. Változás, hogy ha a szülők elváltak, akkor a munkáltató igazolást kérhet arról, hogy a pótszabadságért folyamodó szülő valóban részt vesz a gyermek életében.

Az apának a gyermeke születését követő második hónap végéig 5 nap, ikergyermekek születése esetén 7 nap pótszabadság jár.

A szülési szabadság változatlanul 24 hét, és továbbra is jár a gyermek hároméves koráig (tartós beteg gyermek esetében 10 éves koráig) a fizetés nélküli szabadság. A rendes szabadság a tgyás és a gyed első hat hónapja alatt gyűlik, és a tgyás idejére járót meg is lehet már pénzben váltani idén.

Felmondás és felmondási védelem

Az új  szabályozás szerint a munkaviszony közös megegyezéssel, felmondással vagy azonnali hatályú felmondással szüntethető meg – ez utóbbi a rendkívüli felmondást váltja fel. A törvény nem határoz meg konkrét felmondási okokat, hanem összefoglalva jelöli meg, hogy  a felmondás oka csak a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével, illetve a munkáltató működésével összefüggő lehet. A megszüntetés okának a felmondás indokolásból világosan ki kell tűnnie. Nem kell indokolni az azonnali hatályú felmondást a próbaidő alatt, valamint ha a munkáltató határozott idejű munkaviszonyt szüntet meg így.

A próbaidő munkaszerződés alapján legfeljebb három hónap lehet, ennél rövidebb próbaidő kikötése esetén a felek azt – legfeljebb egy alkalommal – meghosszabbíthatják. Kollektív szerződésben maximum hat hónapos próbaidő köthető ki.

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt várandósság, szülési szabadság, és a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság ideje alatt. A védelem az anyát akkor is megilleti a gyermek hároméves koráig, ha nem vesz igénybe fizetés nélküli szabadságot.

munka törvénykönyve 2012Azonban új Mt. 66. paragrafusának 5. bekezdése szerint az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonya mégis megszüntethető, ha a gyermek hároméves kora előtt megy vissza dolgozni és a munkaszerződésben meghatározott munkahelyen nem tudnak neki megfelelő munkát ajánlani. Vagyis nincs olyan másik munkakör, amely megfelel a munkavállaló által korábban betöltött munkakörhöz szükséges képességének, végzettségének, gyakorlatának, vagy azt a munkavállaló alapos indok nélkül nem fogadja el. Eddig a munkáltatónak, ha nem volt munkahely, teremtenie kellett, ha pedig nem tudott, az állásidőre járó bért kellett fizetnie a kismamának a védettség lejártáig.

További változás, hogy a védelem csak és kizárólag a megnevezett jogcímek időtartamára vonatkozik – azaz a gyermek három éves kora utáni 30 nap védelmi idő megszűnik, a kismama azonnal elbocsátható.

Fontos szabály, hogy a védelem csak akkor áll fenn, ha a munkavállaló előzetesen tájékoztatta a munkáltatót az ezt okozó tényekről, például a várandósságról.  Az eddigi gyakorlattól eltérően tehát a kismama nem hivatkozhat később a terhességére, ha nem akarja közölni azt korán a munkáltatóval vagy nem is tud még esetleg róla.

Felmondási védelem illeti meg a munkavállaló nőt a jogszabály szerinti, emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének időtartama alatt, de maximum a megkezdéstől számított 6 hónapig. Megszűnik viszont védelem a gyermek ápolási táppénz igénybe vétele alatt.

A munkaidő beosztása

Új szabályként kötelező a munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört felajánlani, ha a várandóssága megállapításától a gyermek egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi szakvélemény alapján – eredeti munkakörében nem foglalkoztatható.

A várandósság megállapításától a gyermek 3 éves koráig a munkavállaló egyenlőtlen munkaidő-beosztásban csak hozzájárulással foglalkoztatható, heti pihenőnapjai egyenlőtlenül nem oszthatóak be, és nem rendelhető el számára rendkívüli munkaidő, készenlét vagy éjszakai munka.

Az Országgyűlés még tavaly decemberben fogadta el a most életbe lépő új kódexet, az Mt.-vel kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló javaslatcsomagot pedig júniusban hagyta jóvá a Ház, megkönnyítendő az új munkajogi szabályozásra való áttérést. Sem az új Mt., sem az átmeneti rendelkezéskről elfogadott törvénytervezet nem tesz említést arról, hogy július elsejét követően új munkaszerződéseket kellene kötni – az új szabályok alkalmazandók függetlenül attól, hogy a munkaszerződés még a régi rendelkezések alapján került megkötésre.

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal, szakértő: dr. Farkas Zsuzsanna munkajogász, Tudatos Életért Egyesület

Tisztelt Érdeklődők! A cikknél a kérdezési lehetőséget lezártuk. Kérjük, hogy kérdéseiket közvetlenül dr. Farkas Zsuzsanna munkajogász szakérőnknek tegyék fel az alábbi linken:
https://babafalva.hu/dr-farkas-zsuzsanna-jogasz-hr-szakerto
köszönettel, a Szerkesztőség munkatársai

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA szüléstől félő nők hosszabban vajúdnak
Következő cikkA tárca támogatja a kórházban ápolt gyermekek után járó táppénz bevezetését

105 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Tisztelt Szakértő!

  A terhességem 3. hónapja után bejelentettem a felsővezetőknek a terhességemet. Szóban megállapodtunk abban, hogy ez év utolsó két hónapjára már engedélyezik az otthoni munkavégzést. Most ettől a megállapodástól, mivel nincs írásos engedély, a vezetőség elállt. Én ezt így nem tartom korrektnek, hogy a megállapodás rám eső felét megtartottam, a vezetőség azonban visszahátrál. Milyen lehetőségeim vannak?
  A lakóhelyemtől messze van a munkahelyem, ráadásul olyan irodai munkám van, amit teljes mértékben itthonról is el tudnék látni.

  Javaslatait előre is köszönöm

 2. tisztelt szakértő!

  nekem van egy 5,5 éves lányom akit egyedül nevelek.viszont éjszaka dolgozom másnaponta. most szeretnék váltani olyan müszakra hogy egyik hét délelött a másik hét éjszaka 8 óra lenne.az lenne a kérdésem,hogy engedélyezheti a munkáltató hogy így dolgozzak?

 3. Tisztelt szakerto!
  2013 november ota vagyok bejelentve munka helyemre!
  Most 2014 szeptmber van…2 honapja bejelentettem h allapotos vagyok…..tegnap kozoltek velem h az etterem ahol dolgozom okt 1 en bezar..!
  Igy most mire leszek jogosult??vagy mit tehetnek?
  Valaszat elolre is koszonom…..

  • Kedves Viktória,

   Az, hogy az étterem bezár nem jelent semmit, mert a cég ami üzemelteti Ön annak a munkavállalója, így ha a cég nem szűnik meg, akkor, Ön állásidőre kerül, azaz kapja a bérét, de nem kell dolgozni.

   Ha további segítség kell, keressen minket nyugodtan.

   Üdvözlettel:

   dr. Farkas Zsuzsanna
   06204625533

 4. Tisztelt Szakértő!

  Nejem pár hetes terhes. Határozott idejű munkaviszona lejár 2014. dec 31-én. A szülés várható ideje 2015 május eleje. Több éve folyamatos munkaviszonyban volt. Nem szeretnénk a Gyedtől elesni, csak amiatt, hogy nem adnak munkát terhesség esetén. Amennyiben december 31-e előtt veszélyesztetett terhességre hivatkozva betegállomáyba menne, akkor kaphatjuk-e a Gyedet? A 168 nap szülési szabadságot kivehetjük-e? Nejem 35 éves lesz a szüléskor.
  Az igényléskor biztosítottnak kell lennie, ez igaz-e a fentiek esetés, noha határozott idejű munkaszerződése lejár?

  Segítő válaszát előre is köszönöm.

 5. Tisztelt Szakértő!
  Szeretném megkérdezni,hogy 1 év 7hónapja dolgozom a munkahelyemen,ami egy szimering gyár,de minden 3-dik hónapban kapok új szerződést,és most terhes lettem,elküldhetnek vagy amíg meg nem szülök meg hosszabítják a szerződésem?

 6. Tisztelt Szakértö!

  gyes mellett vissza mentem dolgozni 33 hónapos a kislányom arra szeretnék választ kapni hogy kötelezhetnek-e a túlórára?
  Dolgozhatok-e 2 műszakban?
  dolgozhatok-e hétvégén?
  mielőbb várom válaszátT

Comments are closed.