A várandóság és szoptatás alatti dohányzás veszélyei

dohányzás terhesen

A terhességük alatt dohányzók magzatai kevésbé tudnak fejlődni, így általában kisebb súllyal jönnek a világra. Sajnos kicsi az esély arra, hogy az, aki már a gyermekáldásra készülődve sem tudta letenni a cigarettát, gyermekkel a hasában majd abbahagyja a füstölgést.

Pedig a várandóság alatti dohányzás elrettentően komoly következményekkel járhat.

A várandóság alatti dohányzás veszélyei

 • Dohányos nőknél gyakoribb a méhen kívüli terhesség, mint nemdohányzó társaiknál.
 • Azoknál a nőknél, akik terhességük alatt is dohányoznak, jóval magasabb a komplikációk előfordulása, mint rendesen.
 • Az összehúzódott erek, és a vér alacsonyabb oxigén tartalma miatt rosszabb a méh vér- és tápanyagellátása, ezért a placenta kevésbé tud megtapadni a méh falán, leválik, és vetélést okoz.
 • Ennél enyhébb következmény a gyakori koraszülés.
 • Várandóság alatt a fokozott igénybevétel mellett a dohányzás gyakrabban okoz cukorbetegséget, ami káros hatással van a fejlődő magzatra. Mivel ilyenkor „más állapotban” van a szervezet, sokkal nehezebb beállítani a megfelelő vércukorszintet, mint egyébként, gyakran a diéta nem is elegendő, hanem gyógyszeres kezelésre is szükség van.
 •  A terhességük alatt dohányzók magzatai kevésbé tudnak fejlődni a rosszabb vérellátás és a kevesebb tápanyag miatt, így általában kisebb súllyal jönnek a világra. Az alacsony testsúly az egyik rizikótényezője a csecsemőhalandóságnak.
 • A dohányosok csecsemőinek rosszabb a tüdőfunkciója, mint lehetne, kevésbé érett tüdővel jönnek világra.
 • A bölcsőhalál gyakrabban fordul elő a dohányosok gyermekeinél, mint nemdohányzó társaikénál.
 • Azok a babák, akiknek anyja terhessége alatt is dohányzott, nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek, nehezebben kezelhetők.

Terhesség alatti dohányzás – halláskárosodást is okozhat!

A szoptatás alatti dohányzás veszélyei

Ideális esetben a szoptatás időszakában is kerülendő a dohányzás. Hogy miért? Mert:

 • A cigaretta hatására kevesebb prolaktin (tejelválasztást segítő anyag) termelődik az anya szervezetében. Így a dohányzó nőknek kevesebb és rosszabb minőségű tejük van. Az amúgy is kisebb súllyal világra jött csecsemők pedig a kevesebb és rosszabb minőségű táplálékkal kevesebb esélyt kapnak, hogy utolérjék fejlettebb társaikat.
 • A nikotin és még számtalan más káros anyag is bekerül az anyatejbe, ami a kellemetlen ízén kívül betegségeket is okoz a babáknál.
 • A dohányzó, szoptató anyukák gyermekeinél gyakoribb a hasmenés, károsodik a tüdejük, az ereik összehúzódnak, rosszabb a vérellátásuk.
 • Ezek között a gyermekek között gyakoribb a bölcsőhalál.

Kisgyermekes anyák dohányzásának káros hatásai

Azt már tudjuk, hogy az anyukánál milyen elváltozásokkal jár a dohányzás, de arról még nem esett szó, hogy a cigarettázó édesanya gyermekét milyen káros hatások érik az anyuka egészségtelen szenvedélye miatt.

 • Dohányos anyák gyermekeinél gyakoribb az alsó és felső légúti megbetegedés, asztmás megbetegedések is többször fordulnak elő.
 • A középfül-gyulladás is sokkal gyakoribb náluk.
 • Ugyancsak halmozottan fordul elő ezeknél a gyerekeknél az allergia, ami aztán – rossz esetben – egész életükön át elkíséri őket.
 • Csökken a koncentráló-képességük is, nehezebben tanulnak.
 • A szervezetükbe kerülő nikotin hatására az artériáik összehúzódnak, csökken a rugalmasságuk, gátolt a véráramlás, és így már gyerekkorban szív- és érrendszeri elváltozások alakulnak ki náluk.

Visszafordíthatatlan kárt okoz a passzív dohányzás a gyerekeknél

Az egészségügyi problémák mellett azonban van még valami, amire nagyon kell figyelnie egy anyának. Mégpedig az, hogy a gyermek mindenben a szüleiről, az apjáról, az anyjáról fog példát venni. Ahogy szüleitől tanulta, úgy fog járni, nevetni, beszélni, enni, inni, köszönni, fogat mosni, pisilni, olvasni, gondolkodni, biciklizni, sírni, barátkozni, szeretni, s ugyanúgy fog dohányozni is!

Forrás: weborvos.hu
fotó: Freepik

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkPocakosnapló – Gyerekszáj napló
Következő cikkAz ajánlott védőoltásokról

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..