Akupunktúra a terhesség alatti depresszió kezelésében

akupunktúra terhesen

Az állapotos nők közel 20 százaléka szenved depressziótól. Akkor beszélhetünk depresszióról, ha a szomorúság, reménytelenség-érzés, szorongás és a jövendő anyaságtól való félelem 2 hétnél hosszabb ideig tart. Sok leendő édesanya ódzkodik a gyógyszerszedéstől, nekik jelenthet segítséget a depresszió-specifikus akupunktúra, a pszichoterápia mellett.

Az Obstetrics and Gynecology c. folyóiratban megjelent cikk szerint a depresszió-specifikus akupunktúra 20%-kal hatékonyabb a hagyományos akupunktúránál, illetve a masszázsnál. Eredményeink biztatóak – mondta Rachel Manber, a Stanford Egyetem professzora, hozzátéve, hogy az akupunktúrás protokollt külön erre a kísérletre tervezték.

Dr. Shari Lusskin, a New York Egyetem pszichiátria professzora is pozitívan nyilatkozott eddigi tapasztatalataikról: „Nagyszerű, hogy az alternatív orvoslás egyre inkább kezd a hagyományos medicina részévé válni, vizsgálatainkat azonban szükséges nagyobb esetszám mellett is megismételni, hogy biztosak lehessünk eredményeinkben. Természetesen az akupunktúra nem helyettesítheti a hagyományos terápiát.”

A várandós anya depressziója károsan hat a gyermek lelki egészségére

Manber és csoportja 150, major depresszióval diagnosztizált, 12-30. hét közötti terhes nőt vizsgált 8 héten át: 52 nő esetében depresszió-specifikus akupunktúrát, 49 páciensnél hagyományos akupunktúrát alkalmaztak, a harmadik csoport pedig masszázsban részesült. Eredményeik szerint a speciális akupunktúra alkalmazásakor mintegy 50 százalékos tünetcsökkenés volt észlelhető.

„Az általunk fejlesztett protokoll hatásos, ám ez nem jelenti, hogy az akupunktúra önmagában elégséges kezelés a terhességi depresszió során” – mondja dr. Laskin. A lényeg, hogy páciens és orvos közösen döntsenek az egyénre szabott kezelésről.

Akupunktúra segítségével válhatott anyává

Forrás: Medipress

Erről a témáról még a Betegség terhesen rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsaládi karriertervezés: siker, elégedettség csakis együtt
Következő cikkTiszta a lakásod?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..