Tiszta a lakásod?

Tiszta lakás

Ahol kisgyermekek vannak, különösen fontos kérdéssé válik a lakás tisztasága. De vajon tudjuk-e, hol áll lesben a legtöbb baktérium,  és hogy mi tegyünk ellenük? Egy átlagos konyhai vágódeszka több baktériumot hordoz, mint egy WC-ülőke. Vajon a kétségbeesett anti-bakteriális takarítás a megoldás? Ez a téma nem a kényeskedőknek való.

Az első díj

És a győztes … a konyhaszivacs! Ironikus, de az a tárgy, amit a konyhai eszközök tisztítására használunk, igazából egy nagy baktériumtenyészet. Tesztek sora mutatta, hogy már egy napi használat után is annyi baktériumot (köztük széklet eredetű baktériumot) hordoz, ami bőven elég lenne megbetegítésünkhöz. A konyha tehát a leginkább fertőzött terület.

A konyha

A konyhai vágódeszka szintén melegágya a baktériumoknak. Legalább hetente egyszer tisztítsuk meg – mind fa, mind műanyag – deszkánkat forró vízzel és valamilyen tisztítószerrel. Mindezek mellet külön orvosi ajánlás, hogy nyers hús vágása után – mosás nélkül – nem szabad zöldség, vagy kenyér szeletelésére használni, mert így kerül pl. a szalmonella az asztalra.

A mosogatót naponta, a konyhapadlót legalább hetente egyszer és a konyhai textileket is rendszeresen tisztítsuk. Meglepő, de a konyhában bizony sokkal több a baktérium, mint a mellékhelyiségekben.

A fürdőszoba

Ha a konyhánk hemzseg a baktériumoktól, hogyan nézhet ki a fürdőnk? Általában itt jobb a helyzet. Ennek oka, hogy a fürdőben rendszeresen használunk anti-bakteriális szereket, amelyek megölik a legtöbb veszélyes bacit. Ha mégsem, könnyen előfordulhat, hogy a fekális eredetű baktériumok előbb utóbb a fogkefénken landolnak, ami még gondolatnak sem kellemes. A fürdőben uralkodó meleg, párás környezet kellemes élőhely számukra, így a rendszeres tisztítás itt is elengedhetetlen.

Engedjük be a tavaszt! Nagytakarítás A-Z-ig

Kezdjünk tehát kétségbeesett anti-bakteriális takarításba?

Az orvosok nem ezt ajánlják. A hagyományos takarítószerek használata előnyösebb lehet az anti-bakteriálisokénál, hiszen az utóbbi vegyszerek túlzott használata nemcsak a nem kívánt, hanem a hasznos baktériumokat is megöli, felborítva ezzel a bakteriális egyensúlyt. Baktériumok nélkül nem sokáig maradna fenn az élet, ráadásul túlzott írtásuk az antibiotikumokkal szembeni ellenállásukat is növeli.

Mi tehát a teendő?

Tartsuk tisztán életterünket, konyhánkat, mossunk rendszeresen kezet – legalább ötször naponta, és használjunk kevésbé agresszív tisztítószereket. Semmi szükség rohanni és tonnaszám vásárolni az anti-bakteriális szereket, lehet hogy többet ártunk vele mint amennyit használunk.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAkupunktúra a terhesség alatti depresszió kezelésében
Következő cikkAlessandra Piontelli: A magzattól a gyermekig

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..