Altassunk énekelve!

altatódal

Elérkezett a várva-várt pillanat: megszületett Ő, a karodban tartod, csodálod, nem tudsz betelni vele… nem is érzed, milyen súlyos ez a kis test, legszívesebben le sem tennéd egész nap. De bármilyen nagy boldogság is ez, jól esik egy kis nyugalom, amikor alszik, amikor békesség van körülötted.

Egy újszülött napjából 18-20 óra alvással telik. A fennmaradó 4-6 órába kell bezsúfolnod az etetés, fürdetés, ismerkedés idejét – a házi teendőkről már nem is beszélve. Jól jön, ha akad egy-két zenei fortély is a kötényedben, amivel megkönnyítheted az alvás körüli teendőket, elkerülheted a hercehurcát.

Énekelj a babádnak!

Először is legfontosabb leszögeznem: minden kisgyermeknek a saját édesanyja énekel a legszebben a világon! Lehet botfüled, fahangod, lehet, hogy képzetlen a hangod, lehet, hogy zeneileg nem érzed magad képzettnek – ez most mind nem számít! Az, hogy te énekelsz neki az minden egyéb dolognál fontosabb és értékesebb! Hidd el: a babád soha nem fogja megkérdőjelezni, hogy Te vagy a legszebben énekelő édesanya. Hiszen Te vagy az Ő édesanyja, és ilyen minőségben senki sem versenyezhet Veled!

Énekelj! Hiszen ezzel a zeneszerszámmal mindenki rendelkezik, nem kell megvásárolni, elég, ha néha-néha előveszed, és karbantartod. Hogy mivel? Hát persze hogy énekléssel! Hiszen minél többet használod, annál csiszoltabb, szebb lesz a hangszered hangja.

Ugye, most már a továbbiakban nem is merül fel ez a kérdés? Énekelsz, és kész. Hogy mit?

Altatódalt.

7 tipp a csecsemő altatáshoz

Már magzati korban elkezdheted, sőt jó is, ha elkezded az éneklést. Hiszen ha már a várandósság ideje alatt énekelsz, 2-3 altatódalt sokszor-sokszor, ez az ismerős dallam nagymértékben megkönnyítheti babád önálló életre való átállását. Az ismerős dallamok, a te ismerős hangodon megszólalva nyugtatólag hatnak majd rá, így könnyebb lesz majd az összeszokás, a „családdá válás” folyamata is.

Az altatódal műfaja egyetemes, határok nélküli: minden korban, kultúrában megtalálható volt. Nem véletlen, hogy elsősorban nők éneklik, hiszen ösztönösen érezzük, hogy pár percnyi ringatás-dúdolás milyen szoros kapcsolatot jelent, milyen nagyon elősegíti az anya-gyermek kapcsolat kialakulását és erősödését.

Milyen a „jó altatódal”?

Dallamában-szövegében egyaránt egyszerű, tiszta. Ritmusa a ringatáshoz igazodik, monotonitása is a megnyugvást, ellazulást szolgálja. Szövegei is az elalváshoz kapcsolódóak: szép álmot, jó pihenést ígérnek, gyakran kifejezetten értelem nélküli, csitítgató, csucsujgató szavakkal.

Nyelvi felépítése, mondatszerkezete egyszerű, a mindennap használatos szavakból táplálkozik, ezeknél a szavaknál nem cél a beszédfejlesztés, a szókincsbővítés.  Az altatódalok nagyon alkalmasak az első zenei élmények nyújtására, mert egyszerű ritmusuk, dallamvezetésük, szövegük nem igényel komoly zenei előképzettséget, egy két(-három) hangos altatódal eléneklése mindenkinek menni fog!

Elsőként mindenképpen a magyar népi altatódalokkal érdemes kezdeni. Mivel ezek a mi népi gyökereinkből születtek, dallamviláguk ösztönösen közel áll hozzánk, nagyon könnyen megtanulhatóak. A képzettebbek, bátrabbak megpróbálkozhatnak a jól bevált, közismert (vagy éppen nem közismert) klasszikus altatódalok éneklésével is, a zeneirodalom igen nagy altatódal-kinccsel rendelkezik.

Biztonságos alvás – a bölcsőhalál megelőzéséért

De nem csak altatódalokkal tudod elérni az altatáshoz szükséges zsongító, nyugodt hangulatot. A magyar néphagyományban remek altató mondókák is vannak ám! Ezek ugyan dallamtalanok, de ritmusukkal, duruzsoló szövegükkel ugyanazt az álmosító hatást érheted el, mint a dallamban gazdag altatódalokkal. Kedvcsinálónak, akár altató-repertoárod kezdő darabjaként álljon itt egy kedves hangulatú, magyar népi altató mondóka:

Aranykertben aranyfa,
aranymókus alatta.

Aranybaba szundikál,
aranyszúnyog muzsikál.

Ahogy telik az idő, babád úgy lesz egyre többet ébren, úgy lehet majd egyre több játékot is beiktatni közös életetekbe. Következő írásomban az úgynevezett ölbéli játékokról és azok alkalmazási lehetőségeiről fogok beszámolni neked.

fotó: Freepik
cikk eredetlieg publikálva: 2009. november

Erről a témáról még az Újszülött rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!