Alvótársat minden babának!

alvós játék babáknak

A kisbabák alvása, altatás általában egy olyan kritikus pont, amihez teljes nyugalomba kell kerülniük. Megfigyelted már, hogy a legnyugodtabb kisbabák is keresik a biztonságos „kapaszkodóikat”? Azokat az állandó pontokat, legyenek azok emberek, tárgyak, illatok vagy textúrák, amik mellett védve érezhetik magukat.

Ennek a biztonságos, nyugodt állapotnak az elérésére szolgál a cicizés, ami a táplálkozáson túl a megnyugvást is jelenti számukra. A második leggyakoribb ellazító segédeszköz pedig az alvótárs. Más neveken nyunyi, alvóka, szunditárs, csücsköző.

Amikor a babát az egyedül elalvásra szoktatod, átmenetként fel szokott merülni, hogy alvótársat válasszatok neki. Így nem is lesz annyira egyedül, hiszen egy puha, állandó jóbarátot kap, akinek a jelenléte megnyugtatja.

A baba altatása: különalvás – együttalvás

Milyen alvótársat válassz?

Az alvóka lehet bármi, amit a kicsi szívesen ölelget, aminek a közelsége megnyugtatja. Lehet egy textilpelenka, takaró csücske, formás párna, állatformában végződő szundikendő vagy plüssfigura.

alvótárs babának

Praktikus szempontok a választáshoz:

  • Figyeld meg, hogyan alszik a babád! A sokat forgolódó kicsiknél veszélyes lehet a kendő, takaró, mert könnyen a nyaka, arca köré tekeredik.
  • A textíliája, mintája harmonizáljon a szoba berendezésével, pl. választhatsz ugyanabból az anyagból készült alvótárs párnát, mint amiből a hálózsákja vagy a rácsvédője készült. A harmonikus vizuális elemek is megnyugtatják a babát, nem csak a nyunyi puhasága.
  • Érdemes 2-3 darabot beszerezni, felkészülve arra, hogy valamelyik elveszhet, és a hiánya nagy szomorúságot okozna a kicsinek!
  • Gondolj arra is, hogy az alvótárs éveken keresztül a gyermeked legjobb barátja lesz. Ez idő alatt be fog piszkolódni, tehát legyen könnyen tisztítható.
  • Valószínűleg folyton rágni fogja a csücskét, tehát legyen olyan jól szellőző anyagból, aminél nem kell aggódnod a fertőzések miatt. Bio pamut, és nem mérgező festékkel rajzolt minta előnyt élvez!
  • Legyenek apró babakézbe illő részei, de egy 4-5 éves is tudja még ölelgetni.
    A csecsemőknél még sokszor beválik az uniszex szín és minta. Óvodás korra már szempont lesz, hogy fiúknak fiús, lányoknak lányos alvókájuk legyen. Gondolj előre erre is!

Altassunk énekelve!

Miben segíti a babát egy alvótárs?

Alvásszakértők és pszichológusok is ajánlják, különösen a nehezen elalvó gyerekek megnyugtatására. Az alvótárs segít az alvászavarok megoldásában is.

A szeparációs szorongás nehéz időszakát megkönnyíti, ha a gyermek kap egy ölelgethető macit, babát, formapárnát, aki az álmára vigyáz, és akivel összekuckózhat. Ha egy kis mesét is fűzöl hozzá arról, miért jött a családotokba a kis figura, és hogy ezentúl ő fog vigyázni rá, amikor alszik, még könnyebben megszereti.

Szeparációs szorongás gyermekkorban

Ha az alvótársat időnként magadhoz veszed, ölelgeted, átveszi az illatodat. Így a babád anya illatával átitatott puha alvókájával tud majd összebújni. Ez is sokat segít neki a megnyugvásban. Ráadásul akkor is működik, amikor nem vagy otthon altatási időben.
Segít a babának megtanulni önállóan ellazulni és elaludni.

Az alvóka segíti a bölcsődei, óvodai beszoktatást.

Azt a helyzetet is könnyebben áthidalja, amikor a megszokottól eltérő helyen alszotok, pl. olyan rokonoknál, akiknél nem szoktatok. A megszokott illatú, tapintású, puhaságú formapárna vagy plüssállat ölelése az otthonos érzetet ad a gyerekeknek.
Egy pszichológus anyuka mesélte, hogy az ő kisfiának egész gyerekkorában ugyanaz a puha figura lesz az alvótársa, és megkérte a rokonokat, hogy ne is vegyenek ajándékba másmilyet. Ezzel a kizárólagossággal igyekszik hűségre tanítani gyermekét.

Ha a te babádnak még nincs alvótársa, nézz körül a Nobile webáruházában! Barátságos, puha alvótárs formapárnák között válogathatsz. Minden darab egyedileg készül, a te és a babád igényeihez igazodva.

nobile webáruház

fotó: Freepik

 

Erről a témáról még a Babák rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Egészségtudatos anya és hozzátáplálási bloggerEgy hétköznapi anya vagyok, nem mesterszakács és nem tipp-topp háziasszony. Imádok enni, fontosnak tartom, hogy minőségi alapanyagokból készült ételeket fogyasszak, és azzal tápláljam a gyermekemet is.Írásaimmal segíteni szeretném a tájékozódást a babák hozzátáplálásának szövevényes útvesztőiben.
Előző cikkTerhesség hétről hétre – 32. hét
Következő cikkTerhesség hétről hétre – 33. hét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..