Anyagi, lelki, szellemi jólét: a Gazdagság területe

feng shui- gazdagság területe

“A boldogságnak nincs köze ranghoz és vagyonhoz: egyszerűen csak harmónia dolga.” (Lao Ce) Ha a feng shuiban gazdagságról beszélünk, fontos ezt az idézetet szem előtt tartanunk. A gazdagságot a többezer éve a taoizmus és buddhizmus által átszőtt kínai kultúrában egészen máshogyan kezelik és szemlélik, mint a nyugati világban.

Az anyagi jólét arrafelé (eredetileg) nem cél, hanem maximum eszköz, ez az első fontos dolog, amit tudnunk kell. A másik pedig, ahogyan az idézet is mondja, nem központi kérdés, hanem egy faktor a sok közül – a lakásban pedig egy életterület a kilenc közül, ráadásul nem is az első, nem is a középső vagy az utolsó, tehát nincs kiemelt jelentősége. A harmadik lényeges dolog pedig, hogy a gazdagság területe nem csupán az anyagi gazdagságot jelenti a feng shuiban, hanem ennek itt lelki-szellemi vetülete is van.

Amikor feng shui elemzést végzek egy lakásban, meg szoktam kérni az ott lakókat, hogy három, számunkra jelenleg fontos életterületet emeljenek ki, amit energetizálni szeretnének, amin javítani szeretnének. Függetlenül a család látható anyagi helyzetétől szinte mindenkinek a gazdagság területe az első, ami megemlít. “Ha pénz van, minden van.” (Gondolják.) Utána második helyen – életszakasztól és aktuális problémáktól függően – a karrier vagy párkapcsolat szokott lenni és végül általában még a család/egészség terület jön, főként, ha gyerekek is vannak már a családban. Így, ebben a sorrendben.

De természetesen semmi akadálya annak, hogy amennyiben ez valóban szükséges, a feng shui szabályainak segítségével fellendítsük a esélyeinket az anyagiak területén. Nem varázslatról van szó, hanem, ahogyan a feng shui esetében mindig, az energiák megfelelő(bb) áramoltatásáról, azok tisztán tartásáról, és ez által a sors adta lehetőségeink jobb kihasználásáról.

Mindenekelőtt egy bágua-térkép segítségével (vagy ha profik vagyunk vele, akkor egy iránytű segítségével) keressük meg a lakásunk gazdagság-területét! Ez a lakás bejárati ajtajától a balra legtávolabbi sarok vagy helyiség. Az első lépés, hogy felmérjük, pontosan mit látunk ott és ez milyen érzéseket kelt bennünk? Ami körülöttünk van, az mindig a belsőnk pontos lenyomata. Az adott életterület pedig pontosan úgy fog működni, ahogyan mi működtetjük. Ha rossz érzéseket kelt bennünk a lakásunk gazdagság-területe (rendetlenség van, sötét van, por van, elromlott tárgyak vannak itt vagy olyan dolgok, amelyeket nem szeretünk, stb.), és közben valóban anyagi gondjaink is vannak, akkor éppen itt az idő a változtatásra!

Mindenekelőtt szabaduljunk meg mindentől, ami itt nyomasztó! Takarítsuk ki a sarkot/helyiséget, gyújtsunk egy gyertyát, legyen minden tiszta és átlátható! Jelképeket tenni egy életterületre csak akkor érdemes, ha közben nincs ott semmi egyéb, ami azt elnyomja, “hatástalanítja”. Egy régi, rossz, poros tévé tetejére feleslegesen tesszük a nevető buddhát – és nem is ezt érdemli szegény…

A gazdagság-területe FA elemű, tehát minden, ami a fa elemet erősíti, jó lehet ide. Lehet ez egy virágzó, erős fa képe, növények, bármi, ami zöld vagy vörös, bordó (utóbbi kettő a gazdagság színe), és minden, ami VÍZ elemű, hiszen ez táplálja a fa elemet. Így egy csobogó, egy vízesés képe vagy egy folyó képe (állóvíz nem jó!). A buddha szimbólum, aki nevet és /vagy kínai aranyrudat tart a kezében (ez egy hajó alakú, kalapszerű dolog), vagy pénzeken ül, nagyszerű itt – de csak akkor, ha nekünk tetszik és illik is a lakásunkba, szívesen nézünk rá.

Rengeteg mindennel aktivizálhatjuk a gazdagság területét, így például a Fuk-Luk-Sau, a három öreg bölcs alakjával; a teknőssel, pénzzel a szájában; tükrökkel és tükröző felületű tárgyakkal (megsokszorozzák a gazdagságot); drága holmikkal, például antik ezüst tárgyakkal, ékszeres dobozzal; műkincsekkel; mindennel, ami a csít, vagyis az életenergiát vonzza: bíbor szalagok, zászlócskák, örökmozgók stb.; perselymalaccal (ez már nyugati jelkép, fontos, hogy ez a számunkra jelent valamit); valódi pénzzel (lehet itt páncélszekrény, széf, kassza, kabalapénz, kínai pénzfüzérek, numizmatikai gyűjtemény) és bármilyen tárggyal, ami a bőséget, a vágyott javakat szimbolizálja vagy ábrázolja, a sort végtelen hosszan lehetne még folytatni… A hal, a béka és a malac is hagyományos szimbólumok.

Fontos, hogy csak olyan tárgyakat tegyünk magunk köré, amelyekre szívesen pillantunk rá naponta többször és ami számunkra valóban jelent valamit. Ha kiteszünk egy békát, de arról nekünk nem a gazdagság jut eszünkbe, akkor az sokkal kevésbé fogja vonzani az anyagi jólétet, sőt. Ha negatív képzeteink társulnak hozzá, csak ártunk magunknak! Ezen kívül soha ne pakoljuk teli a gazdagság területét túl sok jelképpel, 1-3 tárgy pontosan elég, például egy szép fa elemű kép a falra, elé egy csobogó és mellé egy kis buddha, akik máris elkezdenek együtt “nekünk dolgozni”, semmi egyébre nincs is szükségünk.

Általában javaslom a gazdagság-területével együtt a segítők- és az önművelés-területeit is energetizálni, hiszen ha hosszútávra tervezünk, sajnos nem elég csak a buddha pocakját simogatni.

Szólj hozzá Te is!