Anyatejet a babáknak! – Szoptatásra Felkészítő Műhely

Szoptatásra Felkészítő Műhely

Fel lehet-e készülni a szoptatásra, ösztönösen működik-e ez a folyamat, és milyen kérdések, problémák vetődhetnek fel a baba anyatejes táplálása során? Szükség van-e cumisüvegre, cumira, fejőgépre, bimbóvédőre, szoptatós párnára, tápszerre, sterilizátorra, szoptató fotelre stb.? A Babafalva Szülőképző sorozatának második előadásán, Werner Katalin, szoptatási tanácsadó és dúla számos gyakorlati tippet és útmutatót adott a gyermeket váró pároknak.   

Werner Katalin
Werner Katalin

Az érdeklődő kismamák és kispapák október 18-án, szombat délután a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének székházában találkoztak a tanácsadóval, aki két életnagyságú babával, egy szoptatós párnával és egy hordozókendővel felszerelkezve érkezett az előadásra.

Katalin dúlaként is tevékenykedik, így naprakész információkkal rendelkezik a különböző kórházak szülészeti gyakorlatáról. „A beavatkozás mentes szülések során világra jövő, érett és egészséges kisbabák születésük után nagyon éberek. Ha az édesanyjuk hasára helyezik őket, akkor 12-15 perc múlva el kezdenek felfelé kúszni, az anya mellkasának irányába. Körülbelül félóra alatt érnek oda a mellhez, és rögtön meg is próbálnak szopni. Sajnos ezt még igen kevés helyen, leginkább csak a bababarát kórházakban várják meg, van, amikor ott is külön kérnie kell az édesanyának” – mondta Katalin, hozzátéve, hogy a legtöbb szülészeten az orvosok, szülésznők haladós tempót diktálnak. Sokszor a köldökzsinór elvágásánál sem várják meg, hogy a pulzálás leálljon, pedig azoknak a babáknak, akik megkapták az összes vért a köldökzsinórból, a hathónapos kori vasstátusza jobb eredményt mutat, mint azoké, akiknek hamarabb elvágták.

A szoptatási tanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy míg a babáknál a szopóreflex ösztönösen működik, a nőknél a szoptatás egy tanult viselkedés. Az anyáknak el kell sajátítani a mellre helyezés mozdulatait, és meg kell tapasztalniuk, számukra melyik szoptatási testhelyzetek a legmegfelelőbbek.

A helyes szoptatást tanulni és gyakorolni kell

Mindez nagyon fontos annak érdekében, hogy az anya mellbimbója ne sebesedjen ki, és a szoptatás ne váljon fájdalmassá. Katalin képekkel illusztrálva, valamint a babák és a szoptatóspárna segítségével bemutatta a helyes mellre tételt és a pozíciókat.A babának egészen mélyen be kell kapnia a mellbimbót, és fontos, hogy szopás közben az orra és az álla hozzáérjen a mellhez. Jó szopástechnika esetén a mellbimbó egészen a lágy szájpadig hátranyúlik” – magyarázta a dúla, aki arra nézve is adott tanácsokat, hogyan gyógyíthatjuk a már kisebesedett mellbimbót. „Ilyen esetben se hagyjuk abba szoptatást, hiszen az első időkben az anyatej étel és ital kisbabánk számára, a lehető legtökéletesebb táplálék, amit adhatunk neki” – tette hozzá Katalin.szoptatás

Cumisüveg használatát a szoptatási tanácsadó egyáltalán nem javasolja, mert megzavarhatja az újszülött szopómozgását. „A baba nyelve, állkapcsa és szája másképp mozog szopáskor, mint a cumisüvegből való etetésnél” – mondta Katalin, hozzáfűzve, hogy szükség esetén már az újszülötteket is meg lehet pohárból itatni.

A tanácsadó részletesen beszélt az aluszékony babák etetéséről. Előfordul ugyanis, hogy egyes újszülöttek nem szopnak elég gyakran, vagy megfelelő hatékonysággal, ezért nem jutnak elég anyatejhez. Katalin ismertette az ébresztési technikákat, és azt is, hogyan lehet evésre ösztönözni az álmos babákat.

További gyakorlati bemutatókra került sor a büfiztetés, és a hordozókendő használatáról, a tanácsadó megmutatta, hogyan lehet a kendőben tartva szoptatni a babát. Szó esett még a fejési technikákról, és arról, mi a teendő, ha kevés anyatej termelődik. Katalin a résztvevők összes felvetődő kérdésre válaszolt, és mindenkit szeretettel meghívott az általa vezetett szoptatást támogató anyacsoportba.

Kellékek és eszközök szoptatáshoz a Pepita.hu -n:

Szoptató párnák a Pepitán ›››
Mellszívók ›››
Mellápolók, krémek ›››
Mellbimbó kiemelők és mellbimbó védők ›››
Melltartóbetétek, nyugtatópárnák ›››
Tejgyűjtők, tejtároló kagylók ›››

fotó: Werner Katalin, freedigitalphotos.net, Freepik

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kommunikációs szakértő vagyok, újságíró, toborzás-kiválasztás specialista és két kislány édesanyja.
Előző cikkAllergia miatt is lehet beteges a gyermek
Következő cikkÁllatmesékkel gyógyítanak a kórházakban – légy te is mesedoktor!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..