Az újszülött alvása

alvó újszülött

Az első négy-hat hét nagyon fontos időszak a csecsemő életében. Ebben az időszakban a szülők megismerhetik a csöppség alvási szokásait, biológiai órájának működését.

Az újszülött alvásigénye

A nagykönyv szerint egy újszülött általában 16 és fél órát alszik, de tegyük hozzá, hogy léteznek babák, akik mindent a nagykönyv szerint csinálnak, de ők vannak kisebbségben. Teljesen normális, ha az újszülötted napi huszonhárom órát alszik, de az is, ha csak tizenkettőt. Ha a baba minden szempontból egészségesnek és boldognak tűnik, ne aggódj azon, hogy sokat van ébren!

Nyugtalan alvás

A csecsemők alvása általában még nyugtalan. Tényleg sokat alszanak, de közben sokszor fel is ébrednek. Például a szoptatott újszülötteknek éjszaka is két- vagy háromóránként kell enniük, emiatt háromtól hathónapos korukig általában nem tudják végigaludni az éjszakát. A tápszerrel etetett babák közül viszont sokan már kéthónapos koruktól kezdve egész éjszaka alszanak.

Gyakran megfigyelhetjük, hogy az újszülöttek lecsukott szeme mozog, nyugtalanok, forgolódnak, nyögdécselnek. Ez is teljesen normális, mert az ő alvásuk túlnyomó része a REM szakaszba esik, amely aktív alvás álommal és sok mozgással jár. A REM szakasz végén az alvó általában felébred rövid időre, de gyorsan vissza is alszik. Nem érdemes minden nyögésre, fordulásra berohanni hát a szobájába, és ölbe kapni, magától is vissza fog aludni, ha békén hagyjuk. Ahogy növekszik a csecsemő, egyre kevesebb lesz a REM szakasz, a baba alvási periódusai megnyúlnak, mélyebbé, nyugodtabbá válnak.

Nappal alszik, éjjel fent van

Vannak babák, akik éjszakai műszakban dolgoznak szüleik nem kis örömére. Ha belegondolunk, ez is normális, hiszen a magzatot kilenc hónapig sötétség vette körül, és az újszülöttnek kell egy kis idő az átállásra. Bízzunk benne hát, hogy a kicsi a következő néhány hétben magától igazodni fog a nappalok és éjszakák ritmusához. Egy picit azért segíthetünk neki azzal, ha a nappali szunyókálás idejét megpróbáljuk 3-4 órára korlátozni. Bár az alvó újszülött felébresztése nem egyszerű, de azért nem is lehetetlen. Amikor már egy kicsit éberebb, foglalkoztassuk őt valamivel: beszéljünk hozzá, énekeljünk, dajkálgassuk, vegyünk elő valami színes játékot! Ne vigyük azért túlzásba sem a dolgot! Ne tartsuk őt egész nap ébren abban a reményben, hogy akkor majd éjszaka aludni fog. A túlságosan kifáradt, túlingerelt csecsemő nyafogóssá, síróssá válik, és nehéz lesz őt alvásra bírni – még akkor is, ha hullafáradt.

Aludjon néma csöndben?

Vannak szülők, akik igyekeznek minden zajt megszüntetni, kiszűrni, amikor a csecsemő alszik.Tegyük ezt, ha azt tapasztaljuk, hogy a csöppség álmában különösen érzékeny a hangokra. Ilyenkor érdemes halkabbra venni a telefon hangját, bár az útépítés agyrepesztő zaját így sem fogjuk tudni megszüntetni. Valójában nem érdemes ezt a kérdést túlaggódni, ugyanis az újszülöttek többsége kifejezetten szereti a monoton háttérzajt, hiszen az anyukája pocakjában is állandó zaj vette körül (szívhang, belső szervek zajai). Vannak csecsemők, akik úgy szeretnek elaludni, hogy valamilyen lágy zene szól a háttérben, vagy zúg egy háztartási készülék, például hajszárító, porszívó. Hiába, nem vagyunk egyformák, már újszülöttként sem.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..