Babaúszás foglalkozások – videóval

babaúszás

Helyszínektől és lehetőségektől változóan vannak fél órás, háromnegyed és egyórás foglalkozások. A félórás foglalkozás végig vízben történik, a 45 percesnél lehet szárazföldi bemelegítés (masszázs-torna életkornak megfelelően), és/vagy szabad játék a foglalkozás végén.

Az egy órás foglalkozások babamasszázs tornával szoktak kezdődni, utána vízi játékos feladatsor van kb. 35-40 percig és a végén kb 10-15 percben szabad játék, illetve ilyenkor nyílik mód az egyéni foglalkoztatásra az oktató és a család kommunikálására. Minél hosszabb időtartamú foglakozást választunk, annál inkább vegyük figyelembe, hogy megfelelő vízhőfok legyen, hiszen 27-28 fokos vízben a babák – amíg tökéletesen hozzá nem szoktak – a fél órát is nehezen bírják ki. Háromnegyed-egy órás foglakozásnál jó, ha a víz 31-33 fokos.

Egy-két helyen sajnos félre tájékoztatják a szülőket, és azt mondják, hogy a baktériumok szaporodása miatt nem lehet a víz melegebb. Ez igaz is, de ez ott veszélyes, ahol klóros fertőtlenítés van, hiszen a magasabb vízhőfok több fertőtlenítőszert kíván, és egészségtelenül magas klótartalommal kellene számolni. (EU szabv. érték 0,6, a babáknál 0,2-0,3 megengedett) Mivel már léteznek nem klóros fertőtlenítőszerek és egyéb megoldások is a fertőtlenítésre, így szerencsére – mint oly sok közfürdőben – a folyamatos vízvisszaforgatással és ezek használatával produkálható biztonságosan a magasabb vízhőfok, így nem kell a babáknak az első jó pár foglakozáson sem fázniuk, minden adott a boldog lubickoláshoz.

Az ÁNTSZ előírja – azokon a helyeken, ahol hivatalosan tartható babaúszás foglakozás – a vírusölő hatású fertőtlenítőszerrel tisztítható feltétekkel rendelkező pelenkázóasztalok, a jól záródó szemetes meglétét. Illetve, ahol klóros a vízfertőtlenítés, a 0,2-0,3 klórszintet.

Amennyiben a medence nem csak a babásoknak, illetve gyermekeknek van fenntartva, a foglalkozás előtt és után egy-egy vízvisszaforgatásnyi ideig szabadon kell hagyni a medencét.

Ha nem akarunk csalódni érdemes utánakérdezni, ott is ahol azt állítják, hogy kisbabásoknak van fenntartva a medence, hogy egyéb időben amikor nincs foglalkozás, akkor használhatja-e a más. Sajnos egyre többen próbálják meg ily módon megtéveszteni a gyermekeik egészségéért jogosan aggódó szülőket, mivel azzal mindenki tisztában van, hogy a picik higiénés igényei speciálisak,- főleg, ha idegen közösségről van szó.

Mi szükséges hozzá?

Szükség van orvosi igazolásra, hogy a baba egészséges, közösségbe jöhet (ahol nem kérik kérdéses, hogy rendelkeznek-e a helyi ÁNTSZ által kiadott külön engedéllyel).

Idegrendszeri sérülésben szenvedőknek, vagy születési károsodással születetteknek speciális vízi rehabilitációra van szükségük, amit általában korai fejlesztésben jártas gyógytornászok végeznek.

Kell egy vízi pelenka a babának (többféle,  különböző áru, ám majdnem azonos minőségű termék kapható a nagyobb üzletláncokban, sportboltokban, drogériákban). Erre rá szoktunk adni száras nadrágot, hogy a “folyékony nagy dolgot” nehogy átmossa a víz, és a medencében landoljon!

Otthoni előkészületként, jó, ha a baba nagy kádban fürdik kb. 34-35 fokos vízben, de akkor sincs gond, ha ez nem így történik. Aki komolyabb otthoni vízi mozgásra vágyik kádas babaúszásról érdeklődni érdemes. Ám vegyük figyelembe, hogy bár egyszerű, mindenki által elvégezhető gyakorlatokról van szó (kivétel, ha meríteni szeretnénk otthon a babát), jobb utána kérdezni, hogy megtanulható-e. A babamasszázs és a babatorna nagyon hasznos élettanilag, és érzelmileg is, ezért jó, ha az esti fürdőzések után végigmasszírozzuk kisbabánkat és egy kicsit megtornáztatjuk.

Hähnel Diána babaúszásoktató. A fotók a Vízimanó baba és gyermekúszóklubban készültek, www.vizimano.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBabaúszás: gyakori kérdések – videóval
Következő cikkÁlláskeresés GYES után: A pályázat összeállítása

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..