Mikor forduljunk orvoshoz a babával?

csecsemő kezecske anyukája kezében

Erre sajnos nincsenek szabályok. Van olyan szülő, aki jelentéktelen tünetekkel is azonnal orvoshoz rohan, mások csak elkésve kérnek segítséget. Van azonban néhány eset, amikor érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Amikor a szülők hazaviszik a babát, és a karnyújtásnyitól kicsit távolabb kerül az orvosi, védőnői segítség, az elsőgyerekes anyukákban hirtelen megnő a szorongás. Ez tovább növekszik, amikor először maradnak otthon kettesben az újszülöttel, és még nem állt be a kicsi napirendje, gyakoriak a csillapíthatatlan sírások. Jó hír, hogy néhány hét alatt baba és mama „megtanulják” egymást, beáll az étkezések, alvások, játékidő ritmusa. Az anyuka kitapasztalja, hogy meddig tart egy hasfájás, milyen dolgokból lesz sírás, hogyan lehet a kicsit (viszonylag) gyorsan elaltatni.

Mikor érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni?

 • Ha váratlanul gyors állapotváltozást észlelünk a babánál.
 • Hirtelen felszökő magas láznál.
 • Lázat kísérő vagy önmagában jelentkező izomgörcsnél.
 • Ismételt hányások esetén.
 • Ha szembeszökően megváltozik a baba széklete.
 • Sérüléskor, balesetkor, ha sérülés éri a kicsit.
 • Ha a bőrfelszín feltűnően szürkés, kékes vagy sápadt lesz.
 • Ha a levegővétel hangos, fulladó, vagy a lélegzetvétel alkalmával erős mellkasi vagy hasi behúzódást észlelünk.
 • Ugató köhögés, egybefüggő, kínzó köhögési rohamok, feltűnő rekedtség esetén.
 • Kiterjedt kiütésnél, bőrgyulladásnál.
 • Amikor azt észleljük, hogy a babát erős fájdalom kínozza, és nem tudjuk csillapítani a sírását.

Higgadtan

Nagyon fontos, hogy amikor orvoshoz fordulunk a kicsivel, próbáljuk megőrizni a higgadtságunkat, még akkor is, ha ez nagyon nehéz egy adott helyzetben. Ez megkönnyíti az orvos dolgát, hiszen egy higgadt anyuka könnyebben el tudja mondani, hogy milyen tüneteket észlelt, és inkább lesz partner a gyógyításban, az orvosi ellátásban. Másrészt a kicsi azonnal megérzi az anyai feszültséget, pánikot, és ő is sokkal idegesebbé, sírósabbá válik. A gyerekek sokszor a kevésbé súlyos betegségek esetén is ijesztő tüneteket tudnak produkálni. Valójában egy szépen gondozott, egészségesen élő és jól fejlődő babánál viszonylag ritkán alakul ki hirtelen súlyos állapot.

Sovány a baba

Gyakran ad okot aggodalomra, hogy az anyuka vagy a védőnő túl soványnak találja a babát. Aggodalom helyett ilyenkor érdemes megvizsgálni a felmenőket: sovány testalkatú, magas, vékony csontú szülőknek ritkán szokott hurkás csecsemőjük születni. Ha a nagymama azt mesélgeti, hogy „kislányom, te is épp ilyen gebe voltál”, akkor nincs okunk különösképpen aggódni. Érdemes viszont megvizsgálnunk, hogy eszik-e eleget és elég gyakran a baba. Például azért felejt el a csöppség enni, mert túlságosan aluszékony vagy túl izgága. Három-négyhónapos korban napközben legalább négyóránként „illik” táplálkoznia egy csecsemőnek, egy szoptatott baba akár ennél többször is ehet. Nagyon ritka eset, hogy a soványság oka valamiféle anyagcserezavar vagy fertőző esetleg krónikus megbetegedés. Ha nagyon aggódunk, próbáljuk gyakrabban etetni a kicsit (Lásd: 10 érdekesség az anyatejről) , ha szükséges, akár a sziesztázó picit fel is ébreszthetjük, ha úgy érezzük, itt az evés ideje.

Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..