Állítólag valamelyik rokokó Lajos szakácsa találta ki ezt az édességet, nagyon mutatós, álom finom, csupa gyümölcs, csupa hab. Az eredeti recept sárgabarackot használ – én múltkor eperrel készítettem, és remek lett. Most megpróbálkozom a málnával.
Íme tehát egy klasszikus charlotte torta.
Készítek egy könnyű, általában vajas piskótát. Négy tojás sárgája négy evőkanál porcukorral habosra keverve, bele egy csipetnyi só, leheletnyi vanília-esszencia, négy kanál finomliszt és négy kanálnyi olvasztott vaj. Finomra kikeverni, és azután hozzáadni a kőkeményre vert tojáshabot, amit a négy tojás fehérjéből alkottunk. Ennyi az egész, és ezt sütőpapírra simítva úgy 10-12 perc alatt megsütöm a 200 fokos sütőben. Egy tortaforma aljára is jusson a tésztából egy vékony rétegnyi: együtt megsüthetjük őket. Még melegen feltekerem a nagyobb, szögletes piskótát a sütőpapírral együtt, és hűlni hagyom.
Közben elkészítem a krémet. Attól függ, hogy épp milyen gyümölcshöz van kedvem… Most a málnát fogom előkészíteni. Átpasszírozok belőle vagy húsz dekányit, mert a magokat nem szeretem a krémben. Az áttört málnát egy huszonöt dekás tégelynyi mascarponéhoz adom, és pár kanál mézzel édesítem. Én biztosan teszek hozzá őrölt szerecsendiót, mert imádom a gyümölcsökhöz. Keményre vert, porcukorral édesített tejszínhabot adok hozzá, 3-4 dl tejszínből. Amikor készre kevertem a cuccot, még belekeverek húsz dekányi egész málnát.
A kihűlt piskótatekercset megkenem fél üveg, mondjuk tíz dkg málnalekvárral. Ha olyan szerencsés vagyok, hogy találok a kamrában a nővéremtől házi dzsemet, akkor persze azt használom.
Egy félgömb alakú tálat kibélelek fóliával, és a piskótatekercsből szeleteket vágva kirakom a szélét. Gondosan, hogy szép legyen. Azután megtöltöm az egész, piskótekercsekkel szépen kirakosgatott tálat a krémmel. A tetejét pedig lefedem a kerek piskótalappal.
Fóliát kap a tetejére, meg egy tányért, ami lenyomja, és mehet a mélyhűtőbe néhány órára. Tálalás előtt tálra borítom, lehúzom róla a fóliát és megdíszítem.
fotó: mindmegette.hu