Depresszió óvodás korban

Depresszió óvodás korban

Nehéz elképzelni, hogy akár már az óvodások is szenvedhetnek depresszióban. Bár a gyermekkori depresszió jól ismert, csak mostanában kezdték vizsgálni a hat év alattiaknál. Az óvodás korúak depressziója gyakran máshogyan jelentkezik, mint az idősebb gyermekeknél és a felnőtteknél, ezért gyakran nem is foglalkoznak vele. Amerikai kutatók foglalták össze az új kutatások eredményeit, és a korai felismerés fontosságát hangsúlyozzák.

A szülők gyakran nem ismerik fel az óvodások depresszióját, mivel a gyermekek nem tűnnek nyilvánvalóan szomorúnak. Gyermekkorban az örömre való képesség hiánya nem libidócsökkenés, hanem a játék élvezetének elmaradása képében lép fel. A diagnózis a kornak megfelelő pszichiátriai interjúk alapján állítható fel, ezek szerint az óvodáskorú depressziós gyermekek nem képesek örülni, bűntudattal küszködnek, alvási szokásaik pedig megváltoznak.

Szorongást kelt az ovi, suli? Stresszoldó módszerek kicsiknek

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy az óvodáskorúak depressziója nem átmeneti probléma, hanem a későbbi krónikus betegség korai megnyilvánulása, továbbá  kimutatták, hogy a depressziós óvodásoknál megnő a későbbi depresszió valószínűsége. A hosszútávú hatások miatt nagy jelentősége van a korai diagnózisnak és beavatkozásnak. A kisgyermekek agya rendkívüli módon képes alkalmazkodni az új élményekhez és eseményekhez, ez magyarázhatja, miért hatékonyabb a korai beavatkozás, köztük a pszichoterápia is.

A szorongás öröklődhet

Joan Luby, a St. Louis-i Washington Egyetem pszichiáter kutatója, a a Current Directions in Psychological Science folyóiratban megjelent cikk szerzője szerint további kutatásokra van szükség az óvodáskorúak depressziójával kapcsolatban. Míg egy vizsgálat kimutatta, hogy az SSRI típusú antidepresszánsok hatékonyak lehetnek az iskoláskorúak kezelésében, a mellékhatások aggodalomra adnak okot. Jelenleg kipróbálás alatt áll egy új módszer, amely a szülő-gyermek interakciós terápián (PCIT) alapul, ezt úgy módosították, hogy hangsúlyozza a gyermek érzelmi fejlődését. Az érzelmek képességeiben történő korai változás megnöveli a depresszió esélyét, a terápia segítségével azonban korán kijavíthatók ezek a változások.

Erről a témáról még a Betegségek rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMegelőzhető a nemkívánt terhesség és az abortusz
Következő cikkCharlotte torta málnával

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..