Csecsemő és kisgyermek újraélesztés videó

Cikkem második részében a legnehezebb részről lesz szó, aminek még a gondolatától is megremegünk. Mindenkinek szívből kívánom, hogy soha, de soha ne kelljen ilyen helyzetbe kerülnie, de mint oly sok minden területén a gyermeknevelésnek, gondozásnak, itt is birtokában kell lennünk a megfelelő információknak.

Eszméletvesztés

Hirtelen alakulhat ki, addig is amíg kiderül, hogy mi történt, a legfontosabb teendők:

 • Tartsuk szabadon a légutakat!
 • Oldalt fekvő vagy félülő helyzetbe tegyük a gyermeket, hogy ne juthasson a légutakba váladék, hányadék stb.
 • Takarjuk be, figyeljük meg, szükség esetén kezdjük el a vérzéscsillapítást

Újraélesztés

Klinikai halálról a légzés, keringés leállása esetén beszélünk.

Klinikai halál tünetei:

 • mellkasi légzőmozgás hiánya,
 • nincs vagy túl szapora a szívműködés,
 • mélyülő kékülő bőrszín vagy sápadtság, eszméletvesztés, pupillák kitágulása.

Légzésleállást okozhat:

 • a légutak hirtelen elzáródása, pl. légúti nyálkahártya vizenyősödés, vízbefulladás
 • központi idegrendszeri – agyi, gerincvelői betegség
 • mechanikus akadály, pl. légúti idegen test
 • kiterjedt tüdőbetegség, súlyos tüdőgyulladás.

Keringésleállást okozhat:

 • légzési elégtelenség (lsd. előzőek)
 • áramütés
 • gyógyszerek
 • szívbetegség
 • sokk – súlyos vérzés, baleseti trauma miatt.

Az ÚJRAÉLESZTÉS ábécéje: ABCDE

Ideális esetben nem vagyunk egyedül, két ember együtt hatékonyabban tudja a légzést és a keringést is helyreállítani, illetve a mentőket, orvost értesíteni. Ha egyedül vagyunk, vigyük a közelünkbe a telefonunkat, és amíg a pulzust figyeljük már próbáljunk is segítséget kérni – mentőket, orvost, majd közelben lévő családtagot. Utána azonnal kezdjünk hozzá az alábbi menetrendnek:

A) átjárható szabad légút

Ujjunkkal óvatosan törölgessük ki a gyermek száját.

 • 2 év feletti gyermek fejét hátrahajtjuk, állkapocscsontot előre és felfelé emeljük, nyelvet előrehúzzuk (gézlappal, zsebkendővel, ronggyal fogjuk meg, hogy ne csússzon);
 • csecsemőnél tegyünk a váll alá összehajtott pelenkát, hogy a nyak semleges pozícióba legyen (se előre, se hátra ne dőljön).

B) befújásos lélegeztetés

 • csecsemők és kisgyermekek: orron és szájon át egyszerre fújjunk be, ekkor biztos elég a szánkban lévő levegőmennyiség,
 • nagyobb gyereknél figyelni kell a mellkas-mozgást!
 • a befújás gyakorisága: újszülöttnél: percenként 30, csecsemőnél, kisgyermeknél percenként 20, nagyobb gyermeknél percenként 15 – azaz 2, 3, ill. 4 másodpercenként fújunk be.

C) Compressziós szívmasszázs – keringés helyreállítása

A pulzust nagyobb gyerekeknél a nyaki ütőéren tapinthatjuk ki, kisgyermeknél a felkari verőéren. Minimum 5 másodpercig figyeljük! Ha nincs érezhető szívverés: azonnali külső szívmasszázst kell kezdeni.

Először emeljük fel hirtelen a lábakat, így a saját vénás vér gyorsabban folyik vissza a szívbe. Utána kezdjük meg a szívmasszázst.

Újszülött és csecsemő újraélesztése

2-5. ujjunkat a mellkas alá, hüvelykujjunkat a szegycsont középső és alsó harmadára téve nyomunk, percenként 120! alkalommal. Azaz 4 szívnyomásra 1 befújás esik (4:1), ez másodpercenként 2 nyomást jelent.

Kisgyermek újraélesztése

A mellkas szilárd alapon legyen és a mellbimbóit összekötő egyenes felénél két ujjbegyünkkel nyomjuk a szegycsontot, percenként 100 alkalommal, másfél – két és fél cm mélyen. 5 szívnyomásra esik 1 befújás (5:1).

Nagyobb gyermek újraélesztése

A mellkas szilárd alapon legyen, szegycsont nyomása percenként 60 alkalommal történjen. Egyik tenyerünket a szegycsont alsó harmadára helyezzük, másik tenyerünkkel pedig az előző kézhátra alkalmazzuk a nyomást. Akkor hatásos, ha a mellkas a szegycsont felszíne és a háti csigolyák közti távolság feléig benyomódik. 4  szívnyomásra 1 befújás essen (4:1), ha egyedül vagyunk akkor 8:1 legyen a nyomás és a befújás aránya. A mellkas benyomása és felengedése időtartamban 50-50%  legyen, hogy legyen elég ideje a szívnek vérrel telítődni.

SZIGORÚAN tilos ököllel ütni kisgyermek szegycsontját, mellkasát!

Az ezt követő D és E már a kiérkező egészségügyi személyzet következő, illetve párhuzamos feladatait jelenti.

Dr. Nagy Szilvia általános orvos  

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÉmelygés, hányinger terhesség alatt: mit tehetünk ellene?
Következő cikkA csecsemő beszédfejlődése az első életévben

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..