Csipkézett tojások Húsvétra – lépésről lépésre

Csipkézett tojások Húsvétra

Húsvétkor általában festjük, vagy hímezzük a tojásokat. 2011. tavaszán a Dremel bemutatja Önnek a legújabb trendet, a csipkézett tojásokat. Festékre ezúttal nem lesz szüksége, a tojások természetes szépségükben kápráztatják el vendégeit, emellett a csipkézett tojások különleges személyes ajándékként is szolgálhatnak.

Szükséges eszközök:

  • Dremel 300-as multifunkciós szerszám
  • Dremel 225-ös flexibilis szár szerelvény
  • Dremel 4486-os multitokmány
  • Dremel 7103-as gyémántcsiszoló szár
  • Dremel 628-as precíziós fúrószár készlet 0,8 vagy 1 mm-es fúrószára
  • Dremel Ragasztópisztoly 910/940, átlátszó többfunkciós ragasztórúddal
  • Kifújt tojás (libatojás az ideális, de az egyszerű tojáson is kivitelezhető)
  • Ceruza
  • Dekorszalag

Első lépés

A kifújt, száraz tojáshéj közepére ceruzával húzzon körülbelül egy egy-centiméteres sávot, majd jobbról és balról rajzoljon még egy-egy vonalat ugyanekkora távolságban. A középső sávban húzzon vízszintes vonalakat, a lenti képnek megfelelően. A tojáshéj oldalára rajzoljon fel virágmintát.

Második lépés

Helyezze a 4486-os multitokmánnyal ellátott 225-ös flexiszárat a Dremel 300-as multifunkciós szerszámra, a 7103-as gyémánt csiszolószárral. A tojásra merőlegesen tartva a gyémánt csiszolószárat fúrjon a szélső rajzolt sávokban középen egy lyukat, majd e fölé és alá két újabb lyukat, és végül az oldalára két-két lyukat. Ezek alkotják a virágok szirmait. Ezután a tojáshéj középső részére is készítsen egy ilyen kis virágot, amely a nagy virág közepe lesz majd.


A tojást tartsa óvatosan, de biztos kézzel. A gyémánt csiszolószárat helyezze finoman, nem erőltetve a tojáshéj felületére, és engedje, hogy a fej lassan lyukat fúrjon a felületbe. Így éri el, hogy a készülő csipkeminta széle nem pattan ki, és szép éle marad a furatnak.


Harmadik lépés

A harmadik lépésben szintén a 7103-as gyémánt csiszolószárral dolgozzon, ám ezúttal ne fúrásra alkalmazza azt. A második lépésben kifúrt kis virágminták mellé marjon újabb virágmintákat a 7103-as gyémánt csiszolószárral. Ügyeljen, hogy ne törje át a héjat, a legszélső sor felületmarással készüljön.


Negyedik lépés

Tegye a tojást még érdekesebbé, látványosabbá és borítsa be azt teljesen minél több méretű metszéssel. Cserélje ki a multitokmányban a 7103-as gyémánt csiszolószárat 0,8 vagy 1 mm-es precíziós fúrószárra a 628-as készletből. Ezután a tojáshéj középső, fő mintája valamint a mart virágminták közé fúrjon sugarakat. Majd az első lépésben megrajzolt, a tojás középső részén található szalag bújtatólyukait is készítse el ezzel a precíziós fúrószárral. Ez az igen vékony fúrófej alkalmas arra, hogy a már kifúrt virágmintákon finomításokat hajtson végre.


Ötödik lépés

A tojáshéj belső hártyáját áztassa fél napig fertőtlenítőszeres vízben. Így a tojásforgács lepereg a belső részéről. Ezután a dekorszalagot fűzze át a tojáson, és a Dremel 910-es vagy 940-es ragasztópisztoly és a többfunkciós ragasztórúd segítségével rögzítse a tetején azt, vagy egy már előre megkötött masnit is ragaszthat a tojás tetejére.


Kész húsvéti csipketojásokAlternatív megoldások

A csipketojásokat Dürvángerné Gál Magdolnának köszönhetjük, aki a tojásmetszés és tojásdekorálás e különleges módját fejlesztette ki Magyarországon, tojasdiszites.gportal.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMinden a nyelvlökéses nyelésről
Következő cikkElkészült a nyíregyházi kórház óvodája

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..