Felesleges a D-vitamin kiegészítő egészséges gyermekeknél

D-vitamin

A csontsűrűség növelése gyermekek esetében segíthet elkerülni a csontritkulás későbbi kialakulását. A D-vitamin javítja a szervezet kalciumfelvevő képességét és segíti a csontokba való beépülését. Azonban a Cochrane Systematic Review kutatásai szerint a normális D-vitamin szinttel élő gyerekek esetében a D-vitamin kiegészítők szedése nem javítja a test csontsűrűségét.

“A csontsűrűség mérésével könnyedén lemérhető, mennyire hatásos a D-vitamin tartalmú kiegészítők szedése a csontok egészségének szempontjából” – nyilatkozta Dr. Tania Winzenberg, a Menzies Kutatóintézet munkatársa.

A kutatás során 343 résztvevő kapott hatóanyag nélküli placebót, 541-en pedig D-vitamin kezelésben részesültek. A résztvevők 1 és 19 év közötti gyerekek voltak, és mind legalább három hónapon keresztül szedték a szereket. “Egészséges gyermekek esetében a D-vitamin szedésének nem volt statisztikailag jelentős hatása a csontsűrűségre. Az alacsony D-vitamin szinttel élő gyermekek esetében természetesen megnőtt a szervezet D-vitamin szintje és ebben az esetben nem elképzelhetetlen a csontsűrűség javulása sem” – nyilatkozta Dr. Winzenberg. ”

A következő lépés egy véletlenszerű irányított kutatás lesz, amelynek során D-vitamin hiányos gyermekeken vizsgáljuk meg a D-vitamin kiegészítők hatásait.” – tette hozzá a szakember.

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA lombikbébik magasabbra nőnek
Következő cikkOtthonszülés: év végére lesz szabályozás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..