Dumcsizzunk! … Himer Csilla szakértőnkkel

Himer Csilla

Sorozatunkban szakértőinket mutatjuk be Nektek. Ők azok, akik szakértelmükkel tanácsokat adnak, hozzászólásokra válaszolnak. Most emberi oldalukról is megismerhetitek őket. Ezen a héten Himer Csillát, pénzpedagógust, pénzügyi coacht. Témakörei: gyerekek pénzügyi nevelése, személyes pénzügyi coaching, vállalkozások pénzügyi coachingja. Elérhetőségei: eznemjatek.com; penzmesek.huzsebedremegyek.hu
Mottója: Ha meg tudod álmodni, meg is tudod csinálni! – Walt Disney.

Mivel foglalkoztál a gyermekeid születése előtt? Milyen szakmai úton jártál, hogyan képzelted el a karriered?

Himer Csilla pénzpedagógus, pénzügyi coach, a Babafalva szakértője

Alkalmazott voltam multiknál. Tulajdonképpen minden gazdasági területet végigjártam: voltam titkárnő, pénzügyi előadó, belkereskedelmi üzletkötő és ügyintéző, logisztikus, beszerző, HR-es és CI marketinges, vevőkapcsolattartó logisztikus némi kontrolling munkával megspékelve, vezetői asszisztens. Aztán a harmadik gyerekem születése után HHH-s (halmozottan hátrányos helyzetű) lettem a munkaerő-piacon: három gyerek, 35 éven túl, két éve kiesve a melóból. Kellett valami értelmeset találnom, amit három gyerek mellett is csinálhatok. Akkoriban voltak éppen porondon a nagyokkal a viták a pénzről – úgyhogy éppen azon voltam, hogyan lehet nekik megmutatni, hogy a pénz mire való. Összejött. Ebből lett egy vállalkozás. ☺

Változtatott-e a terveiden a gyermekeiddel otthon töltött idő?

Igen. Eredetileg amolyan szülőneveldét akartam, de ebből csak a pénzügyi nevelés lett kezdésként, mert nálunk is éppen az volt aktuális – meg ahhoz volt szakmai hátterem is.

Milyen tulajdonságokat fedeztél fel magadon, magadban, amit a gyermeked születése előtt nem is ismertél?

Problémamegoldás – bulldog-módra.

Váltottál a visszatéréskor, de mire és miért? Miért pont ezt az irányt választottad, mi volt az indíttatásod? Hogyan alakult az álom valósággá?

Az indíttatásról már beszéltem. Hogyan lett belőle valóság? Hát, csiszoltam a módszerem a gyerekeimen. Aztán jöttek a szomszédok gyerekei, meg a gyerekeim barátai. Így összeállt egy keretrendszer. És ha már ennyi embernek bejött és működött, akkor miért ne tudjanak róla mások is? Weboldalra vele, aztán hajrá!

Miben rejlik ennek a munkának – számodra – a lényege? Miben egyedi a szolgáltatásod? Miben tér el másokétól?

A játékban. Ugyan más szakértők is beszélnek a játék fontosságáról a pénzügyi nevelésben, de a kicsi gyerekek mindig kimaradnak, pedig ők is kérdeznek a pénzről. Csak 8-10 éves kortól kezdenek velük foglalkozni leghamarabb, és jellemzően akkor is társasjátékokat kínálnak nekik. Csak beszéltek róla, a módszerükben azonban nem alkalmazták, teljesen a szülőre volt bízva, hogy az említett társasokon kívül mit mikor mivel és hogyan old meg.

pénzmesék
penzmesek.hu

Én életkoronként komplett játékarzenált kínáltam, és olyan magyarázatokat adtam, amit a szülő gond nélkül használhatott, mert életkori sajátosságokat figyelembe véve állítottam össze.

Milyen társassal lehet a gyereknek megtanítani, hogy jól bánjon a pénzzel?

Mit szeretnél vele elérni? Lehet tudni valamit a jövőre vonatkozó terveidről?

Hát, azóta már egy kicsit elkanyarodtam a pénzügyi neveléstől, de megmaradtam a pénzügyek és a pszichológia határterületén. Persze folytatom továbbra is a pénzügyi nevelési vonalat is – ebből előbb-utóbb szeretnék egy franchise-rendszert is, de legalább egy akkreditált képzést. És ott van még a pénzügyi coaching felnőtteknek – és a legújabb szerelem, a vállalkozáspszichológia, vállalkozásfejlesztés.

A családod hogyan fogadta a választott új irányt? Miben támogatnak, miben szorultál mások támogatására?

Hullámvasútra ültem. Bele sem fogtam volna, ha nem támogatnak. Aztán eléggé változó volt, hogy éppen támogatnak-e, vagy utamat akarják állni. (A bevételek függvényében változott.) Most már nem bánják, hogy stabilizálódott az anyagi háttér – és még a gyerekkel is akkor és annyit tudok foglalkozni, amikor és amennyire szüksége van.

Milyen tanácsot adnál azoknak az anyukáknak, akik most térnek vissza a munkába?

Szülőnek lenni a legnagyobb befektetés és vállalkozás az életben. Ezt tartsa szem előtt minden anyuka – különben egy kifacsart citrom lesz belőle. Ez nem zárja ki a karrier lehetőségét sem, csak hagyjon mindenre időt magának.

A pénz, az idő és a baba

Mi a kedvenc könyved? Zenéd? Mi az a tevékenység, amit egyedül szeretsz csinálni és mi az a tevékenység, amit a gyerekeiddel szeretsz csinálni?

Könyvmoly vagyok, nincs kedvenc könyvem. Szeretem a szépirodalmat, a történelmi regényeket, a fantasy-t, sci-fit. Egyedül szeretek olvasni, zenét hallgatni, táncolni, sétálni, főzni – és persze enni. ☺ A gyerekeimmel filmet nézni, játszani, vagy csak simán beszélgetni, röhögni.

Mi most a legnagyobb kihívás az életedben?

Bár jónak tartom magam a feladatmenedzsmentben, de azt hiszem, elértem a teljesítőképességem határához. Úgyhogy most momentán az a legnagyobb kihívásom, hogy hogyan lehet a nap 24 órájába 25-öt beletuszkolni.

Csilla cikkeit itt találod=>>

az interjút készítette: Gulyás Margó

Erről a témáról még a Nekik sikerült! rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Pénzügyi coach vagyok és imádok tanítani! Ez az én közegem, ez az a „terep”, ahol elemében vagyok, ahol igazán hasznos lehetek – mások számára is. Nem a tudás megosztásának öröme miatt, hanem azért, mert azzal a tudással, a pénzügyi intelligencia fejlesztésével már több száz család életén tudtam érezhetően javítani.
Előző cikkNem megy fogházba Geréb Ágnes
Következő cikkGyerekeket a magasba: Légy részese te is világrekordnak!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..