Egyharmaddal több kisgyermekes anya jött vissza dolgozni

A KSH 2014. II. negyedéves adatai szerint az előző év azonos időszakához képest 37%-kal nőtt azon dolgozni visszatérő nők száma, akik korábban anyasági ellátásban részesültek, vagy családjukat látták el – hívta fel a figyelmet Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium női foglalkoztatás javításáért felelős volt miniszteri biztosa.

A jelentős növekedés egyértelműen bizonyítja, hogy a kormány jó úton jár, kisgyermekes anyákat segítő intézkedései hatékonyak – tájékoztatott Szalai Piroska. Kiemelte: a Munkahelyvédelmi Akció keretében 2013 óta járulékmentesség, illetve járulékkedvezmények illetik meg a munkáltatókat, ha GYES-ről vagy GYED-ről visszatérő anyákat foglalkoztatnak. 2014 januárjától pedig a GYED Extra keretében a szülők gyermekük egy éves kora után korlátlanul dolgozhatnak az anyasági ellátásuk megtartása mellett.

szalai_piroska_1A statisztikák szerint 2014. második negyedévében a 15-64 éves nők foglalkoztatása kimagasló, 55,7%-os értéket ért el, így 1 millió 878 ezren dolgoztak – 92 ezerrel többen, mint az előző év azonos időszakában.

A bővülés 14%-át a visszatérő kisgyermekes anyák adták. Az idei II. negyedévben 46.256 olyan nő dolgozott, aki korábban azért nem volt jelen a munkaerőpiacon – tehát inaktívnak minősült a statisztikák szerint –, mert anyasági ellátásban részesült, illetőleg a családját látta el. Ez a létszám 12.460 fővel, azaz 37%-kal magasabb, mint 2013 azonos időszakában volt.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Mentés

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..