Életmóddal csökkenthető a mellrák kockázata

mellrák

Ma Magyarországon évente 7500 nőnél diagnosztizálnak mellrákot. Az önvizsgálat és a korai felismerés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, és fontos tudni az életmód és a megelőzés összefüggéseiről is. Dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa segít az eligazodásban.

Az alkohol és a túlsúly rizikófaktor

A World Cancer Research Fund kutatásokat végzett a mellrák és az életmód összefüggéseinek vizsgálatáról. Az eredmények azt bizonyították, hogy nagyon szoros összefüggés van a betegség kialakulása és a nők életformája között, és az emlődaganatok kb. 40%-a lenne elkerülhető kevesebb alkoholfogyasztással, rendszeres testmozgással és egészséges étkezéssel. A nemzetközi szervezet napi 30 perc testmozgást javasol, és a napi alkoholfogyasztást maximum egy pohár borban határozza meg. A kockázat a már kialakult tumor esetén is nagyobb, a tanulmány szerint a túlsúlyos nők 50%-kal nagyobb valószínűséggel halnak bele a mellrákba.

Mellrák szűrés: mammográfia, önvizsgálat

Nem csupán az emlőrák, de számos más megbetegedés is megelőzhető lenne megfelelő életmóddal. Ugyanakkor a már kialakult betegségek lefolyása enyhíthető, a rehabilitáció felgyorsítható, ha sikerül kialakítani egy olyan életformát, amely az adott körülmények közt optimális. Erre ma már életmódfelmérések és programok keretében is lehetőség van – hangsúlyozza dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa.

 A szoptatás csökkenti, a fogamzásgátlók növelhetik a rizikót

A mellrákkal más életmódbeli elemek is összefüggésbe hozhatók, így például a szoptatás. Egy bizonyos génmutációt hordozó nők esetében az emlőrák kialakulásának esélye jelentősen csökken, ha összesen legalább 12 hónapot szoptattak. Egy nők egészségével foglalkozó kutatócsoport 965 emlőrákos nőt, és ugyanennyi kontrollszemélyt vizsgált meg. A génmutációt hordozó 685 nő között az átlagos teljes szoptatási idő jelentősen rövidebb volt azok esetében, akiknél kifejlődött az emlőrák, mint azok esetében, akiknél nem. Azoknál, akik több mint 1 évig szoptattak, kb. 60 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki emlőrák, mint azoknál, akik soha nem tették azt.

Ugyanakkor, ha egy nő felmenői közt több mellrákos is volt, alaposan mérlegelnie kell a fogamzásgátlás módját. Egy nemzetközi kutatás eredményeként kiderült, hogy azoknál a nőknél, akiknél a mellrák családi halmozódása volt megfigyelhető, és bizonyos génmutációt hordoztak, a fogamzásgátlók szedése egyharmadával növelte azt a kockázatot, amelyet önmagában a génelváltozás jelentett. A legnagyobb rizikó azokat a nőket fenyegette, akik 30 éves koruk alatt kezdtek el tablettát szedni vagy 1975 előtt szedték azt, akkor ugyanis még más hatóanyagot tartalmaztak a fogamzásgátlók. Ugyanakkor az is kiderült, hogy ugyanilyen génmutációval rendelkezőknél a tabletta csökkentette a petefészekrák esélyét. A megfelelő döntést mindenképpen nőgyógyásszal konzultálva kell meghozni.

Az öröklött mellrák egy egyszerű teszttel kimutatható

 Nem kell, hogy végzetes legyen

Fontos tudni, hogy a mellrák önmagában nem halálos. Attól válhat azzá, ha áttéteket képez a szervezet más részein, bekerül a nyirokcsomókba, a tüdőbe vagy egyéb szervekbe. Ha bejut a véráramba vagy a csontokba, akkor valóban akár végzetes is lehet. Az áttétképződés azt jelenti, hogy terjed a daganat, és ha eléri a nyirokcsomókat, ellenőrizhetetlenné, fékezhetetlenné válhat. A helyes életmóddal történő megelőzés, és a korai felismerés a legjobb mód a terjedés megelőzésére.

Erről a témáról még a Betegségek rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkEgy ismerős arc a tévéből- megérkeztek a Caillou könyvek
Következő cikkSzájhigiéniai ABC

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..