Élő tanyamúzeum a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Rendek Ökogazdaság és Tanyamúzeum

Természetszerető, hagyománytisztelő családok találkozásából épül-szépül az Ökogazdaság és Tanyamúzeum. A Kiskunsági Nemzeti Park lüktető szíve a gazdaság és környéke, vadvirágos, gyógyfüves rétek, galagonyától izzó árokpartok, szabadon legelésző szarvasmarhák, akácligetek és egy varázsos Kunpuszta Templom.

Tudásunk élő könyvtár, nemzedékeken át hagyományozódott minden szó, minden ismeret apáról fiúra, anyáról leányra. A családi összetartást a szeretet és az életösztön diktálja. A pusztai emberek barátságos, az életet tisztelő nemes egyszerűsége mindenkit magával ragad. A Nemzeti Park óvó égisze alatt, a Tanyamúzeum egy élőképet tár nézője elé: minden szerszám gazdája keze után nyúl, minden mag az ősökről beszél, a komatál galamblevesért kiált.

A paraszti kultúra ápolását, továbbadását, közel 20 hektáron, az ősi családi gazdaságban négy generáció együtt látja el, lassan két évtizede. Őshonos és alternatív növények termesztését, őshonos állatok tartását mutatjuk be élő, korabeli háttér előtt. A föld javait a saját kézzel újjáépített és karban tartott kívülfűtős búboskemencében és a konyhai csikótűzhelyen készítjük el.

Így neveld környezettudatosságra!

Aki egyszer is látta, visszakívánkozott…

Az idősebbek nosztalgiázhatnak és visszaemlékezhetnek nagyszüleikre, régi történetek elevenednek meg. Az emlékek felidézése nyomán a családi kapcsolatok erősödnek. Megismerkednek a kenyérlángos sütés rejtelmeivel, a bio gyümölcslevek előállításának módjával, egyszerűen nagyszerű ízével. Elmeséljük hogyan tartja össze a kenyérkovász a családot, elmondjuk hogy kerül a kemence az udvarra…

Élmények a szabadban, az élet igazi íze – test és lélek tápláléka a Tanyamúzeumban.

Szabadprogramok, igény esetén idegenvezetéssel, gyakorlati tapasztalati háttérrel. Élő, régi magyar fajta állatok és növények, a szerszámok, az életforma bemutatása. Egész napos kirándulás a Rendek Ökotanyán, túzok állomány megismerése, horgászélmények a Nemzeti Parkban.

A programok közül a legsikeresebb az egész napos kirándulás. A kertben szakmai kertészeti bemutató várja a látogatókat, és megismerhetik a háziállatok életmódját. Lovas kocsikázás során a Kiskunsági Nemzeti Park csodálatos természeti kincseit tekinthetik meg a városlakók. A kirándulásról visszatérőket terített asztal várja az Ökotanyán.

Hogy lehetsz zöld önkéntes?

Programok:

  • Gyógytea, kenyérlángos és bio-kóstolók
  • Régi hagyomány a játék élménye – kézműves foglalkozás
  • Sütőtök sütése, Kukoricafosztás, Fosztóbál ősszel
  • Főzőiskola – Hagyományos népi ételek elkészítése
  • Boszorkányűzés Teliholdkor
  • Pusztai Betlehemi rendezvény novemberétől
  • Szentmise Karácsonykor
  • Állandó kiállítás: demonstratív rendszer, a kiállítótér és a környezet, a gazdasági udvar, a kert, a szántóföld, a rét is eredeti funkciójának megfelelő feladatot lát el. Minden használati tárgyhoz történettel szolgálnak.
  • Időszaki kiállítások az udvari színben. A biodiverzitás fogalma egyetlen szempillantás alatt fizikai formát ölt és tudatosul a szemlélőben.

Elérhetőség

Ökogazdaság – Tanyamúzeum, Rendek család – 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 81.

Telefonszám: (+36 76) 710 962 , (+36 20) 386 2522

Email: olga.rendek@gmail.com
Web: okomuzeum.hu

Nyitva tartás: egész évben folyamatosan

További klassz programokat az Élményajánló rovatunkban találsz!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKreativitás és Kerekítő
Következő cikkSzemélyiség – stílus – öltözködés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..