Elválasztás, elválasztódás, tej elapasztása

Elválasztás, elválasztódás, tej elapasztása

Ebben a cikkben a szoptatás befejezése, az elválasztás, a tej elapasztása témában kérdeztetek Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó szakértőnktől. Ide most összegyűjtöttünk nektek nyolc olyan kérdést, amely úgy gondoljuk minden szoptató édesanyának hasznos lehet.

Kérdés:
A kislányom (11 hónapos) sajnos 3 napja elutasítja a szoptatást. Azt mondják nekem a tapasztaltabbak, hogy elválasztotta magát. Én úgy érzem ez még korai lenne. Napi 2x szoptattam, és mindig úgy várta a szoptatás alkalmait, aztán egyik pillanatról a másikra elutasít. Normális ez az ő korában? Mennyire gyakori, hogy egy 1 év alatti baba elválasztja magát?

A másik kérdésem magammal kapcsolatos lenne. Még mindig képződik tejem. Ez elég fájdalmas feszülést okoz. Milyen tej elapasztó eljárások vannak? Esetleg van rá valami gyógyszer? És azt csak nőgyógyász írhatja fel?

Válasz:
Ok nélkül ritkán választják el magukat 1 éves kor előtt a gyerekek, de előfordul. Ha nincs ok, akkor el kell fogadni a helyzetet. Én azért még próbálkoznék vele!

Túltelitődés megelőzésére és a feszülés megszüntetésére azt tudnám javasolni, hogy folyamatosan egyre kevésbé ürítse ki a mellét, csak annyira, hogy a feszülés megszűnjön minden alkalommal, így fokozatosan leáll a tejtermelés. Hideg borogatás is jól szokott esni. Van lehetőség gyógyszeres apasztásra, de erről kérdezze a nőgyógyászát.

Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó

Szoptatási nehézségek


Kérdés:
Kisfiam 19 hónapos, és még mindig szopik. Nappal már nem kéri, vagy legalábbis akkor könnyebb elterelni a figyelmét, de este cicin alszik el, és éjszaka is cicivel altatom vissza, ha felébred. Eddig eszembe sem jutott, hogy leszoktassam a ciciről, de egy ideje olyan erősen szorít rá a fogaival a cicimre, hogy ezzel fájdalmat okoz, és sajnos ki is reped a mellbimbóm aljánál a bimbóudvar. Ezen a részen már teljesen piros a bőröm, és nagyon viszket, fáj is. Elmentem a bőrgyógyászatra, ahol kaptam mosakodó krémet és kétféle kenőcsöt, de ezek csak addig használnak, amíg el nem érkezik ismételten az este, majd az éjszaka. A leírtak miatt úgy érzem, kár halogatni a leszoktatást, mert annak sincs értelme, hogy szétrágja a mellemet. A kérdésem az lenne, hogyan fogjak hozzá a leszoktatáshoz, hogy a lehető legkevesebb sírással járjon, és a kisfiam lelkivilágára se legyen negatív hatással. Felmerült, hogy vigyük el a nagyszülőkhöz a gyereket kb. 3 napra, mert ebben a korban hamar elhal a szopó reflex, ha nem látja anyát, de én ezt nagyon drasztikus megoldásnak tartom.

Válasz:
Nagyon fontos, hogy először Önnek kell a döntést meghozni, addig nem érdemes semmiféle leszoktatáshoz hozzákezdeni. Ebben a helyzetben az is ráerősít, hogy fájdalommal és sérüléssel jár a szoptatás. 19 hónapos gyermeknek meg lehet mondani, ha fájdalmat okoz, akkor nincs szopi. Az elválasztásnak FOKOZATOSAN kell megtörténie. A drasztikus elválasztás lelki problémákat okozhat, és az anyamellnek sem jó: elzáródhatnak a tejcsatornák és akár mellgyulladás is kialakulhat.

A kíméletes elválasztás első lépéseként figyeljük meg, hogy melyik a gyermek számára legfontosabb szopás. Az esti? Vagy a hajnali? Azt hagyjuk meg neki legtovább. Figyeljük meg, van-e olyan helyzet, ami mindig a szopásra emlékezteti, amikor biztos, hogy szopizni akar! Pl. ha a mama beül a kedvenc fotelébe, hintaszékébe, vagy ha ledől az ágyra. Próbáljuk elkerülni ezeket a helyzeteket olyankor, amikor nem akarjuk megszoptatni. Vannak olyan babák, akik otthon szopiznak sokat, velük menjünk vendégségbe, játszótérre. Azokkal a babákkal viszont, akik idegenben szopiznak gyakrabban, maradjunk otthon sokat addig, míg a leszoktatás zajlik. Fontos a kedvesség, a türelem. Érezze a kicsi, hogy továbbra is ugyanúgy szeretjük őt, mint eddig. Jó módszer, a “se-nem-ajánljuk-fel-se-nem-tagadjuk-meg”. Ez azt jelenti, hogy olyankor, amikor nem akarja a mama a kisgyermeket megszoptatni, nem hívja fel rá a figyelmét. De ha kéri, nem is tagadja meg tőle. A tiltás ugyanis éppen ellenkező reakciót vált ki belőle, még inkább akarni fogják a szopit. A nagyszülőkhöz való elvitelt én egyáltalán nem javaslom, nem old meg semmit inkább csak negatív hatás várható. Az elhatározás a legfontosabb az egészben.

Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó


Kérdés:
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám a lassan már két éves kislányommal a szopizást abbahagyatni, és milyen tejelpasztó szert tudna nekem ajánlani?

Válasz:
Sok türelem és kitartás szükséges hozzá. Lassan meg lehetne beszélni vele, hogy például már nem minden pillanatban kapja meg a cicit, vagy elterelni a figyelmét. Rendszeresen felkínálni neki valami más ennivalót, apukáját segítségül hívni, napirendjét kicsit megváltoztatni. Nem felkínálni a mellet, de ne utasítsa vissza, ha szüksége van rá. Drasztikus eltiltást semmi esetre sem javaslok! Higgye el, hogy el fogja hagyni magától, ha úgy érzi, még ha most ez lehetetlennek tűnik. Együtt oldják meg, a kettőjük kapcsolata még jobb lesz. Ha a baba fokozatosan hagyja el szopizást, akkor nincs szükség gyógyszeres beavatkozásra, hisz lassan magától leáll a tejtermelés. Ha mégis túltelítődik, akkor kevés fejéssel lazítani kell a mellet és hideg borogatást alkalmazni!

Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó

Háromból egy anyuka nehezen szoptat

 


Kérdés:
13 hónapos kislányom még mindig kitartóan szopizik, éjszaka is. Egyetlen egy éjszakát sem aludt még végig. Imádom szoptatni, ne érts félre, de nagyon elfáradtam. Szeretném, ha legalább éjszaka aludna. Biztos, hogy a közelség miatt kel fel, nem azért, mert éhes. Odavettem közénk, hátha beéri vele, de nem. Nappal háromszor szopizik, éjszaka van hogy kétszer, van mikor 7-8 alkalommal. Próbáltam neki babatejet adni és tápszert is, de utálja! Hogyan lehet ilyenkor csökkenteni, majd elhagyni a szopikat? Azt tudom, hogy amíg nem határozom el magam, addig nem jutunk előre, ugyanakkor nagyon félek, hogy éjszakákon keresztül ordítani fog, és félek a következményektől, nem akarom, hogy pszichésen sérüljön.

Válasz:
A leveled alapján azt érzem, hogy még magad sem döntötted el, mit szeretnél. A szoptatás fantasztikus érzését megtartanád, de közben ő lassan magától hagyja el a szopizást. Nehéz ügy! Sajnos míg nem tudsz dönteni, addig nagyon nem fog változni semmi. Próbáld napközben nem felkínálni a szopizást, kerüld a helyzeteket. Beszélj vele, hogy most nincs, de fog kapni később. Egyszerre csak egy szopival legyen kevesebb!

Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó


Kérdés:
Van egy gyönyörű, okos 28 hónapos kicsi fiam, aki a mai napig szopizik: reggel, délben, este, éjjel (általában egyszer). Reggelente, ha olyan hangulatban ébred, előfordul, hogy kakaót, mézes teát kap helyette, de a többi szopizás az rendszeres. Nem tudom leszoktatni a ciciről, csúnya dolog, de próbáltam leszoktatni oly módon, hogy bekentem balzsamecettel napközben, és azt mondtam, hogy beteg anya cicije, azért kellett bekenni, s csak akkor moshatom le, ha ő aludni szeretne (délben, este). Ez két napig remekül bevált, de akkora “szerelembe” esett a cicimmel, hogy hihetetlen. Ölelgeti, simogatja, puszilgatja, takargatja, hogy gyógyulj meg cici… stb. Lelkiismeret furdalásom van emiatt, becsapom. A tejem is lassan-lassan fogy, de ő csak szívja-szívja.

Válasz:
Először is gratulálok ehhez a szép nagyfiúhoz. Fantasztikus, hogy szoptatod, és ilyen gyakran még! Leszoktatáshoz csak akkor fogjatok hozzá, ha tényleg elszántad magad, mert így nincs sok értelme. Reggel szoptasd meg a kakaó és mézes tea helyett, és utána magyarázd meg neki, hogy nincs cici, vagy tereld el a figyelmét és este újra cici.

Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó


Kérdés:
Közös megegyezéssel befejeztük a szopizást tegnapelőtt, és azt szeretném kérdezni, hogy kell-e ilyenkor valamire figyelni vagy valamit csinálni, vagy majd szépen elapad végleg a tej magától? A fiam most 26 hónapos, és az utóbbi hetekben már csak ímmel-ámmal szopizott, az utóbbi pár napban már csak este 1-2x, de inkább csak nyammogásnak nevezném. Már kellemetlen érzés is volt, ezért megbeszéltem, hogy inkább hagyjunk fel vele. Picit nyűgösebb volt tegnap, de az lehetett a kánikula miatt is.

Válasz:
Amikor egy baba nem kéri a mellet látszólag és elsétált tőlünk, lehet hogy ez még nem a végleges döntése. Így nyűgössége jelezheti azt, hogy még nem tudja elfogadni a helyzetet, de ha megbeszéltétek, akkor neki is tiszteletben kell tartani. Mivel a szoptatás kétemberes dolog! Kánikula is okozhatta természetesen. Amikor egy baba abbahagyja a szopást, akkor arra kell figyelni, hogy nehogy túltelítődés alakuljon ki, ezért ha úgy érzed, hogy melled telítődne, akkor csak annyira fejd ki, hogy feszülés érzése csökkenjen, laza legyen. Így a tej lassanként magától is eltűnik a mellből. Segíti a tej apadását a borsmenta- és a zsályatea fogyasztása, valamint az, ha szobahőmérsékletű vizes borogatást teszünk a mellre.

Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó

Magasabb IQ-val rendelkeznek a sokáig szoptatott gyerekek


Kérdés:
Van egy 19 hónapos gyönyörű kislányom, egészséges kis virgonc, aki még a mai napig is napjában többször is cicizni szeretne. Hozza a kis párnáját, elhelyezi az ölemben és ráfekszik, utána várja, hogy adjam a cicit. Nagyon aranyos, de úgy érzem már elég volt a szoptatásból, vagy ha csak este kérné még nem is lenne gond. Mit tegyek, hogy kezdjek neki a leszoktatásnak? Annyira imádja a cicit, hogy el se tudom képzelni, hogy valamikor magától abbahagyná. Nagyon szeretném leszoktatni, de a szívem szakad meg a drasztikus eltiltástól.

Válasz:
A levele alapján egy kicsit úgy érzem, hogy még egyikük sincs felkészülve igazán leszoktatásra. A kislánya még gyakran szopik, és még nagy szüksége van Önre. De alapvető szabály, hogy a szoptatás akkor működik jól, ha mindkét fél örömét leli benne. Így lassan meg lehetne beszélni vele, hogy például már nem minden pillanatban kapja meg a cicit, vagy elterelni a figyelmét. Rendszeresen felkínálni neki valami más ennivalót, napirendjét kicsit megváltoztatni, nem felkínálni a mellet. De ne utasítsa vissza, ha szüksége van rá. Drasztikus eltiltást semmi esetre sem javaslok! Higgye el, hogy el fogja hagyni magától, ha úgy érzi, még ha most ez lehetetlennek tűnik.

Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó


Kérdés:
A kislányom abbahagyta a szopit, és a melleimben ott maradt a tej, aminek az lett a következménye, hogy becsomósodott, mintha kövek lennének benne. Nem tudom, mit csináljak. Ha masszírozom, és meleget teszek rá, akkor ingerlem, a hormonjaim soha nem állnak helyre (mert amióta nem szopik, teljes a káosz, pl. 17! napig menstruáltam). Ha nem piszkálom, akkor mi lesz a csomókkal? Ezek fel tudnak szívódni, a maradék tejjel együtt, vagy mindenképpen ki kell masszírozni? Rettentően fájnak, a gyerekeimet nem tudom magamhoz ölelni.

Válasz:
Először is ez a hosszú menstruáció nem megnyugtató, kérlek, mindenképpen keresd fel a nőgyógyászodat! Ha a babád abbahagyta a szopizást, és ha ez nem fokozatosan történt, akkor mindenképpen javasolt a hűtés/jegelés a mellre, hideg fürdő illetve még fejni, de csak addig amíg lazul a mell, mert akkor fokozatosan leáll a tejtermelődés. A csomókat most próbáld kimasszírozni, nehogy túltelítődés jöjjön létre! A nőgyógyászhoz, ha elmész, kérhetsz gyógyszeres segítséget is.

Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó

 

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsecsemő büfiztetése, bukás
Következő cikkKirándulóhelyek: Budakeszi Vadaspark

7 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Szakértő!

  Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy 18hónapos a kislányom és még mindig cicizik a problémám onnan adódik,hogy rohamosan csökken a testsúlyom(65kg az ideális testsúlyom és én vagyok 58kg) ebből adódóan szeretném minél kíméletesen és hamarabb le választani és persze vissza hízni!
  A válaszát előre is köszönöm!

  Üdv:Judit

  • Kedves Judit!

   Hogy mitől csökken rohamosan a testsúlya, azt elsősorban egy belgyógyászati kivizsgálással kellene kideríteni.
   A szoptatás egy 18 hónapos kislánynál már nem kéne, hogy ilyen mértékben befolyásolja az Ön állapotát.
   Sok orvos sajnos leragad ott, hogy amíg szoptat, addig a szoptatás az oka mindennek, és az anya nem jut kellő időben megfelelő ellátáshoz.
   Ennek nagy részt az az oka, hogy nagyon kevés olyan anyával találkoznak, akik az első pár hónapon túl is szoptatnak, így nem tudják ezt az állapotot kezelni és elfogadni.
   A saját egészsége, állapota érdekében azt javaslom, hogy keressen egy szakembert, aki megvizsgálja és amennyiben szüksége van rá, gyógymódot javasol.

   Ha szüksége van segítségre, szívesen segítek olyan orvost találni, aki ismeri a szoptató anya szervezetét, és képes segítséget nyújtani.
   Mindenképpen kérem, hogy számoljon be, hogy hogy sikerült továbbjutniuk.
   Üdvözlettel:
   Csomóné Lindmayer Katalin

 2. Kisfiam 16 hónapos 6.napja hogy nem szopizik egyáltalán de már előtte sem mindig kellet neki. Nem nyűgös nem kéri a cicit. A bölcsibe most beszoktatós nem fogja megviselni a kettő egyszerre még ha magától is mondott le? Már csak este elalvás előtt szopizott és az utóbbi időben már nem aludt el rajta mert csak szívta és szívta aztán nem kellet és két korty tea után elaludt. Ez normális ebben a korban? A melleim 4. nap után lettek csak feszesebbek de nem telítődik fel teljesen. Én még később szeretem volna abba hagyni a szoptatást.

 3. Egy éves kisfiamat egészségügyi okokból el kell választanom. Bár lépésenként már megkeztük az elválasztást, napközben egy szopi elég neki,de az este egyelőre elképzelhetetlen számomra is szopi nélkül. Félek bevenni a tejelapasztó gyógyszert. Tápszert nem akarok adni a gzereknek, és ha lehet a tejet is kerülném. Van erre mód ilyen esetben? A doktornőm max. 2 hét “türelmi időt” adott, utána sajnos antibiotikumot kell szednem, nincs mese. 🙁 mit tegyek? és leginkább hogyan?

  • Kedves Rokko!

   Köszönöm bizalmnát és kérdését. Ha lehetne kicsit még puhatolóznék az egészségügyi ok terén, ami miatt a babát el kéne választani. Itt 2 hét türelmi időt és antibiotikus kezelést ír.
   A kettő nem kell, hogy minden esetben kizárja egymást, fontos lenne megnézni, hogy az antibiotikum kizárólag olyan lehet, ami átjut az anyatejbe, vagy kiváltható másik gyógyszerrel.

   Ha mindenképpen szeretné ettől függetlenül abbahagyni a szoptatást, az egy másik téma, de fontos lenne előtte körüljárni, hogy valóban ez-e az egyetlen megoldás az Önök számára vagy lehet más utat is választani.

   Várom jelentkezését, hogy hogyan sikerült átjutni az akadályon vagy szükségük van-e még segítségre.
   Szép estét kívánok,
   Kati

 4. A kisfiam 16 hónapos és cicifüggő. Sajnos, csak azon tud megnyugodni és egész éjjel rajta csüng. Nappal és éjjel, csak azon tud visszaaludni. Most már húz az ágyra és cicit kér, sőt a strandon leveszi a ruhámat, hogy cicihez jusson.Ő sem kipihent és én sem. Hogy kezdjek a leszoktatáshoz? A mellem egyfolytában termeli a tejet, így nem tudom, hogy apasszam el. Többször volt begyulladva, mely magas lázzal járt. A kisfiam foga romlik, lehet az anyatejtől? Nem eszik édeset, és csak vizet iszik pohárból. Jó lenne már aludni:).
  köszönöm
  Gitti

Comments are closed.