Az 5 leggyakoribb tévhit a fogyással kapcsolatban

tévhitek a fogyással kapcsolatban

Ez az a téma, amelyről nem lehet elégszer írni! Én is megtettem már számtalanszor, sok-sok fórumon, mert azt olvastam, hogy az embernek minimum 7x kell “találkoznia” egy üzenettel ahhoz, hogy az át is menjen. 7x még biztos nem írtam a fogyásról – úgyhogy most összeszedtem azokat a téveszméket, amelyeket magam is át- és megéltem – nem is fogytam le, amíg le nem számoltam velük :-)! 

Ezek a környezetemben is gyakran előforduló, a vágyott súly és alak elérését leginkább gátló tényezők … Vagyis ezek azok, amelyek soha nem fognak hozzásegíteni a fogyáshoz – maximum a lelkiismereted megnyugtatásához. Attól viszont nem lehet lefogyni 🙂 – sajna! Így tavaszelőn pedig ez a téma szinte minden NŐT érdekel!

Téveszme #1. Ha nem eszem lefogyok …

Annak idején – mint kétségbeesett fogyókúrázó – ezt is kipróbáltam :-)! A legemlékezetesebb “nem-evésem” egy egri családi nyaralás során bírtam elkövetni, amikor teán és müzliszeleten tengődtem napokig. Eredmény: gyomorsav termelésem teljesen felborult és az ájulás határán kirándulva próbáltam magam beleképzelni az egri várvédők helyzetébe. Gondolhatod, hogy élveztem!

Másodszor, épp kézilabda edzőtáboroztunk, amikor elhatároztam, hogy na jó, akkor most jó sokat sportolok, mellé majd nem is eszem, biztos le is fogok fogyni! Sikerült nemcsak az anyagcserémet, de a hormonháztartásom is jól felborítanom; kb. 1 év kellett hozzá, hogy a helyére kerüljön …

Tehát a nem-evés totális tévedés, amellyel jó hosszú időre tönkreteheted Magad!!! Ráadásul, ha nem eszel, még el is zsírosodsz. Hogyhogy? A szervezetednek van egy bizonyos alapszintű működése – alapanyagcseréje – amit ha eszel, ha nem, fent kell tartania. Hőt kell termelnie, hogy fenntartsa testhőmérsékleted, működtetnie kell az anyagcseréd, kiválasztásod, szíved, agyad-és idegrendszered! Ha nem adsz neki tápanyagot, ugyan miből fedezné ezt a szükségletét? Először is, alacsonyabb “fokozatba” kapcsol, vagyis lelassítja az anyagcseréd – megpróbál takarékoskodni. (Ami nagyon rossz, mert a fogyáshoz Neked épp annak felgyorsítására lenne szükséged!) Majd miután leszívta a leggyorsabban és minden sejt számára hasznosítható energiahordozókat – a szénhidrátokat – elkezdi előállítani azt glikogén formájában, mert az agy-és az idegrendszer csakis szénhidrátokból képes igen tetemes energiaigényét fedezni. Hogyan tud tested szénhidrátot előállítani?

Aminosavakból, ami meg az izom – és a kötőszövet – alkotórészei, vagyis szervezeted szépen kezdi lebontogatni az izmaid. Ily módon nem lesz mi égesse a zsírt, vagyis tested lassan, észrevétlenül elzsírosodik (ezt egy testzsírmérő készülékkel nyomon követheted)! Lehet, hogy kilóra pozitív a változás, ám a kedvezőtlen eltolódást a testösszetételben csak a testzsírmérő képes megmutatni!

Mi tehát a teendő? Mindig edd meg az alapanyagcsere értéked, vagyis azt a minimális kalória mennyiséget, amely mellett a szervezeted normálisan tud működni.

Téveszme #2. Ha betartom a (“legtrendibb fogyókúrás csodamódszer, amire Isten bizony még a sztárok is esküsznek” neve behelyettesítendő)-t, lefogyok / ha nem eszem szén-hidrátot (zsírt) lefogyok…

A fogyókúrákkal csak egy bajom van. A nevében is benne van, hogy KÚRA! Vagyis valamikor elkezded, x idő múlva meg befejezed, aztán kész. Lehet, hogy elértél vele valamit, de változtattál-e hosszútávra a szokásaidon? Egy egész életet nem lehet végig “kúrázni”! Az egésznek úgy van értelme – szerintem, persze, ha Neked más működött és abban hiszel, azt maximálisan tiszteletben tartom, sőt, szeretném ha megosztanád velem is, mert szívesen tanulok – ha tisztába kerülsz az alapokkal, vagyis hogy mi, hogyan működik a testedben és miért, s így Magadtól is képessé válsz annak eldöntésére, mi a jó Neked! Egytől óva intenélek: ne higgy a túl hamar, túl látványos eredményt ígérő diétás módszereknek!!! Miért?

Tudd, hogy a legtöbb diéta hiányállapotot idéz elő a szervezetedben! Szükséged van az összes makro tápanyagra (fehérje, zsír, szénhidrát) – azért vannak! Szervezeted a domino elv alapján működik: bármely tápanyag, vitamin, ásványi anyag vagy nyomelem hiánya “belenyúl” az anyagcserébe, befolyásolja az összes többi szerepét, hatékonyságát, vagyis ha az első dominó eldől, dől az egész sor! Az egysíkú táplálkozás kizsákmányolja a szervezeted, s lehet bár, hogy hamar látszik egy kis eredmény, de később kamatos kamattal fizetsz érte!

Téveszme # 3. Ha megveszem ezt a hasgépet / testmestert/ további tuti eszköz neve behelyettesítendő, akkor lefogyok…

Jó néhányszor tapasztalom, hogy az ember – különösen a fogyni vágyó ember lánya – hajlamos bármilyen kütyü megvásárlására, ami a fogyás ígéretével kecsegtet, legyen az futópad, hasgép, vagy akár torna DVD.

Ezekkel csak egy baj van: attól, hogy megvetted, sajnos, semmi nem fog megváltozni (tudom, hogy most magam alatt is vágom a fát, de nem akarom, hogy csalódj és csak azért vedd meg pl. bármelyik DVD-m, hogy meglegyen – ha nem csinálod, úgysem történik semmi, nem is áltatlak vele, hogy fog…) ! Az csak a hardver. Ha soha be nem kapcsolod, elő nem veszed, csak ott porosodik a polcon, le sem fogysz tőle, csak állandó lelkiismeret-furdalást okoz, amikor ránézel. Ezért lehet, hogy úgy elteszed, hogy ne is lásd :-)! Csak egy nagytakarítás alkalmával fog előkerülni ismét, amikor felkiáltasz: “JÉ, nekem ilyen is van?!”

Ellenben ha egy “jó hardver” mellé egy remekül működő, kitartó, elszánt szoftver társul – aki jelen szituációban Te lennél 🙂 – ezekkel az eszközökkel bármit elérhetsz! Csak adj Magadnak egy kis időt!!! Ami 3-4-5 év alatt rakódott le, azt ne akarjuk már 3-4-5 hét alatt eltüntetni!

Teendő: ha megvetted, használd (legyen az bármely kütyü)! Ne keresd a kifogásokat (nincs időm; kupi van, előbb kitakarítok; fáj a fejem …stb.stb) – az alkalom soha nem lesz ideális!!! Egyet kérdezz meg Magadtól, mikor ezek a kifogások felmerülnek Benned: Hogyan bánsz a testeddel? Meddig akarod, hogy szolgáljon? Aztán szépen állj neki!

Téveszme #4. Ha elmegyek …. kezelésre / …. masszázsra, majd lefogyok…

Ez a “nekem mindegy, csak csináljon már valaki valamit, hogy lefogyjak” lelkiállapot. Voltam én is ilyenben és tudom mi mindenre képes az ember ilyenkor!

Mindazonáltal, a csodát nem lehet várni! Mihelyst kiengeded a gyeplőt a kezedből és más kezébe teszed le azt – “ő majd lefogyaszt!” felkiáltással és reménnyel – a felelősséged a saját sorsodért is átadtad! Ez egy veszélyes, kiszolgáltatott állapot, amikor mindenkiben jobban megbízol, mint Magadban és eredményre nem vezet!

Nem azt mondom, hogy nincs szükséged szakember segítségére: adott esetben egy személyi edző vagy dietetikus is sokat segíthet (én annak idején egy kínai természetgyógyász-akupunktúra professzorhoz jártam, akinek a kezelései nagymértékben hozzájárultak a felborult hormon háztartásom helyreállításához és az emiatt rám rakódott kilók leolvadásához)! De a fogyásért Neked is tenned kell!

Teendő: ha úgy érzed, vedd igénybe szakember segítségét – de SZAKEMBER segítségét vedd igénybe, ne a szomszéd néni tanácsaira hallgass! – és működj vele együtt! Tartsd be a tanácsait és dolgozz! Az el nem végzett munkának nincsen gyümölcse … (a sportban legalább is).

Téveszme #5. Ha sportolok lefogyok / ha kiegyensúlyozottan, odafigyelve táplálkozom, lefogyok…

Na ez az, ami vagy/vagy alapon nem működik! Ahhoz, hogy hosszútávon sikeres légy, egyszerre kell sportolnod – méghozzá leginkább rendszeresen – ÉS a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveit követned!!!

Ezt is személyes tapasztalattal támaszthatom alá Neked. Én 10 kemény éven keresztül versenyszerűen kézilabdáztam (nem véletlenül tanultam meg a Pilates-t: minthogy a kézilabda nem az angol kisasszonyok sportja és ezt bizony minden ízületem és a porcikám megérezte, nagyon kell nekem az, amit a Pilates nap, mint nap nyújt…). Na de vissza a fogyáshoz! Kézis koromban is olyan kis vitamingolyó formám volt. Miért – kérdezhetnéd – hisz rendszeresen sportoltál?!

Ez igaz, csakhogy abszolút nem figyeltem arra, mit ettem! Edzés után este fél 9-kor még simán bevágtam egy hatalmas adag vajas kenyeret sajttal-szalámival, ami nem is lett volna gond, hisz csak a kiürült glikogén raktáraim töltöttem vissza :-), csak lehet, hogy utána nem kellett volna még desszertként elfogyasztanom azt a 30 dkg csokis nápolyit, amit viszont megtettem! Így hízni ugyan nem híztam – Úristen, bele se merek gondolni, mi lett volna, ha nem sportolok akkoriban – viszont le sem fogytam! Manapság azért ezzel már csínján bánok, és tudod, mi az érdekes? Nem is hiányzik!

Teendő: sportolj és egyél, de nézd meg, hogy mit!!!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkTerhességi cukorbetegség: segít a kismama torna
Következő cikkTavaszi méregtelenítés: salaktalanító és tisztító kúra