Gyakori kérdések a hordozásról

Első gyermekemet vártam, amikor elkezdtem olvasni a babás újságokat, bejártam a bababoltokat. Sok mindent örököltünk a családtól, ezért inkább csak nézelődtem. Nagyon megtetszettek a hordozókendők, elhatároztam, hogy én is ilyenben fogom majd vinni a babámat.

Az elhatározásból tett lett, és a most 4 éves lányommal sokszor buszoztunk úgy, hogy ő a kendőből nézelődött kifelé. A második lányomnál már az is érdekelt, hogyan tehetném őt a hátamra – két gyerek mellett többször van szüksége az anyának mind a két kezére. Böngésztem az Interneten, videókat kerestem. Már a harmadik babám volt pocaklakó, amikor háton hordozós tanfolyamra iratkoztam be, és még többet olvastam a hordozásról. A kisfiam fél éves, sokszor sétálunk úgy, hogy a két lány a két kezemet fogja, a fiúcska pedig a hátamon üldögélve kukucskál vagy alszik. Mindannyian nagyon szeretjük ezeket a sétákat…

Gyerekeim hordozása közben sok információt gyűjtöttem a témáról, és a járókelőktől, ismerős kismamáktól gyakran kapok kérdéseket, észrevételeket. Ezeket gyűjtöttem most csokorba. Lássunk közülük néhányat!

– Nem fogod elkényeztetni, ha mindig rajtad van?

Nem. Ha így gondolkodunk, akkor a baba már a megszületésekor el van kényeztetve, hiszen kilenc hónapig érezte az édesanyját. A babáknak szüksége van arra az érzelmi biztonságra, amit a testkontaktus ad meg a számukra. Erről bővebben olvashatsz a Babafalva két korábbi cikkében is: Ringassuk, hordozzuk gyermekeinket! és Hogyan neveljünk boldog gyermeket?.

– Nagyon nehéz megkötni a kendőt?

Nem ördöngösség, képről, videóról is megtanulható, de ahhoz, hogy jól tartsa a babát, és kényelmes legyen a mamának, kell egy kis gyakorlat. Érdemes elmenni olyan tanfolyamra, ahol gyakorlott hordozó édesanyák tanítják meg a helyes kötözést. Természetesen erre vigyük magunkkal a babát is!

– Nem ártasz vele a baba gerincének?

Nem. Helyesen, szorosan megkötött kendő függőleges helyzetben is tökéletesen tartja akár az újszülött hátát is. A babák háta a mozgásfejlődés során egyenesedik ki abból a természetes görbületből, amit a méhben vesz fel.

Mei-tai– Nem szeretem a kendőt, nagyon melegít, és rossz érzés, ha olyan sok anyagot kell magamra tekernem.

Már Magyarországon is egyre több helyen vásárolhatunk olyan hordozóeszközt, ami a Távol-Keletről származik, és egyszerű a használata. Mei-tai (kötős kengurunak nevezték el magyarul), podaegi, hmong – ezek egy textil lapból, vagyis testből (body) és széles pántokból állnak. Sokan ilyenben hordják a babájukat, mert a kendőt valamiért nem szeretik. Ezekben is lehet ortopédiailag helyesen hordozni, vagyis biztosítják a megfelelő lábtartást és a hát megtámasztását, és alkalmasak elöl-csípőn-háton hordozásra.

– Kap ott levegőt ez a gyerek?

Igen. Sokszor úgy tűnik, hogy hordozás közben a baba túlságosan is belefúrja a fejét a kendőbe vagy az anyukája ruhájába. A hordozott babák egyenletesen szuszognak, és ugyanannyi oxigénhez jutnak, mintha kiságyban vagy babakocsiban aludnának.

– Csak akkor kötöd fel, ha már tud ülni?

Nem. Megfelelően megkötött hordozóeszközbe, kendőbe már újszülött kisbaba is nyugodtan betehető, nem csak fektetett pozícióba, hanem függőlegesen is. Sok baba ezt jobban szereti, mint a bölcsőtartást.

– Az én babám már nagyon nehéz, nem tudom előre kötni, mert fáj a hátam.

A helyes hordozás nem káros a hordozó gerincének, hátát, derekát kíméletesen terheli, mert 6-7 kilós súly fölött az elöl hordozást felváltja a csípőn, illetve háton hordozás. Ez a babának ugyanolyan kényelmes, mint az elöl hordozás, és így többet is látnak a világból.

– Nem járok busszal, csak autóval, és vettem egy szuper babakocsit. Így mire használhatnám a kendőt?

A hordozás nem csak közlekedéshez praktikus, hanem akkor is, ha otthon lesz nyűgös a baba. Ilyenkor amúgy is felvennénk, ringatnánk. Hordozva sok baba nagyon hamar megnyugtatható. Ha pedig testvér is van, otthon is jól jön, ha szabad az anyuka keze és nem sír a kisebbik gyerek.

– Mi kenguruban hordjuk a gyereket, az is ugyanolyan jó, mint a kendő?

Nagyon sok kenguru nem egészséges a babának: „lóg” benne a baba, nem biztosítja az úgynevezett békaláb-tartást, ami az egészséges csípőizület kifejlődését segíti. A jó hordozóeszköz (pl. a kendő, mei tai) a baba lábát térdhajlattól térdhajlatig alátámasztja.

– Az én babám nagyon kíváncsi, arccal kifelé fordítva kötöm fel, hogy többet lásson.

Kifelé fordítva NE hordozzuk a babát! Nem egészséges a hátának, a csípőjének, és ha valamitől megijed (sziréna, kutyaugatás, stb.) nem tud odabújni az édesanyjához. Ha már nagyon kíváncsi, tegyük őt a csípőnkre, a hátunkra, onnan jobban tud nézelődni, ha pedig elfárad, kényelmesen tud aludni.

– Akkor bármilyen hosszú anyaggal magamra köthetem a babát?

Tulajdonképpen igen… és mégis: a jó hordozókendő speciálisan szövött vagy rugalmas anyagból készül, így csak arra nyúlik, amerre szükséges, nem vágja a vállat és a baba lábát, jól körülöleli őt. Ezért érdemes jó minőségű pamut kendőt vásárolni.

Elges Renáta logopédus

Ha bővebben érdekel a hordozás, akkor látogass el az 1. Nemzetközi Babahordozó Hét (2008. november 12-18.) magyarországi programjaira. Lesz hordozós divatbemutató, kerekasztal-beszélgetések, fotókiállítás, és minden nap hordozós tanácsadás, ahol a különböző hordozóeszközöket  ki is lehet próbálni. www.hordozas.hu. Mert babát hordozni nagyon jó…

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

logopédus
Előző cikkSzülési szabadság? – Gondolatok az otthonszülésről
Következő cikkNóra a rengetegben