Gyermekkorban indul a harc a felnőttkori elhízás ellen

„A hatékony megelőzés csak kisgyermekkorban valósítható meg, később már csak a betegségek kezelésére van mód” – igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét azok a szakmai szervezetek, amelyek összefogásával indul mintaprogram a Pécsi Tudományegyetemen. A cél, hogy helyes kisgyermekkori táplálkozással, primer prevencióval előzzék meg a felnőttkori elhízást, és az ezzel járó betegségeket.

Ma Magyarországon a legsúlyosabb népegészségügyi probléma az allergia és az elhízás, és az ennek következményeképpen kialakuló civilizációs betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség. Ezért kezdeményezett szakmai konzultációt a Magyar Gyermekorvosok Társasága az elhízás és más, epigenetikus eredetű civilizációs betegségek megelőzésének lehetséges módjairól. A szakmai egyeztetésen részt vett a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Magyar Védőnők Országos Szövetsége és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet.

ID-10021750„Az elhízás megelőzésére tett népegészségügyi intézkedésekből eddig éppen az a korosztály maradt ki, ahol a legtöbbet tehetünk a megelőzésért” – mondta el Dr. Molnár Dénes, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a kerekasztal beszélgetés kezdeményezője. A szakmai szervezetek képviselői, és a legújabb kutatási eredmények szerint ugyanis az elhízás a megfelelő kisgyermekkori táplálással előzhető meg a leghatékonyabban.

A fogantatástól a második életév végéig tartó időszak jelentősége azért is fontos, mert ekkor alakul ki például a zsírsejtek száma, az anyagcsere szabályozás, melyek későbbi életkorban már nem befolyásolhatóak. „Ráadásul az ekkor kialakuló táplálkozási és életmódbeli szokások sem változtathatók meg egykönnyen felnőttkorban” – mondja a szakember. „Felnőttkorban ugyanakkor primer megelőzésről már nem, csak a szűrések fontosságáról, az idejében felismert betegségek kezeléséről beszélhetünk.”

Az „Összefogás a gyermekek egészségéért” kezdeményezés résztvevői ezért kiemelt céljuknak tekintik a közös fellépést a döntéshozók felé. A rendelkezésükre álló eszközöket és kommunikációs csatornákat felhasználva, folyamatosan juttatják el a tudományos élet legfrissebb híreit, eredményeiket a közvéleménynek és a döntéshozóknak is. Emellett céljuknak tekintik, hogy oktatási programokat dolgoznak ki, és azokat eljuttatják a házi gyermekorvosoknak és védőnőknek, a szakembereknek.

A kerekasztal résztvevői megállapodtak abban is, hogy szakmai tapasztalataik és a rendelkezésükre álló legújabb kutatási eredmények alapján elindítanak Pécsett egy kisgyermekekre fókuszáló prevenciós mintaprojektet, melynek módszertanát és tapasztalatait szakmai konzultáció keretében osztják meg az illetékes kormányzati és döntéshozó szervezetekkel is. A mintaprogramban az ismert eredmények felhasználásával az érintett korosztály részvételével a gyakorlatban is kidolgozzák és működtetik a civilizációs betegségek –különös tekintettel az obezitás és allergia – megelőzésére használható programot.

Fotó: freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkJöhet a kamatadó mentes bankbetét?
Következő cikkTGYÁS helyett CSED: Csecsemőgondozási díj kisokos

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..