Háztartási gyermek balesetek: tünetek, elsősegély

A gyermek megbetegedések vezető oka a háztartási baleset, ami leggyakrabban mérgezés, égési sérülés vagy félrenyelés, fulladás. Bár egy gondos szülő igyekszik tudatosan kerülni az olyan helyzeteket, amelyekben a gyermek megsérülhet, fontos felkészülni a vészhelyzetekre is, tisztában lenni az alapvető teendőkkel!

Mérgezés

Háztartási balesetként leggyakrabban  1-5 évesek között fordul elő. Okozhatják:

 • kozmetikai és tisztító szerek (csábító színes flakonú vegyi anyagok!)
 • növények
 • halálos kimenetelű lehet: nyugtatók, paracetamol, aspirin félék, kábítószerek, altatók, szívgyógyszerek, vegyszerek, asztma gyógyszerek
 • füstök, gázok, gőzök, alkohol

Mérgezés tünetei:

Mindig gondoljunk mérgezésre ha a gyermek  állapota hirtelen romlik és

 • görcs, tudatzavar, fura viselkedés jelentkezik
 • nagyon hirtelen alakul ki hányás, hasmenés, sokkos állapot, vérhányás, véres széklet,
 • szokatlan szagú a gyermek lehelete,
 • ruhafolt, maródás van a bőrön, nyálkahártyán. A lúg puha felmaródást, duzzadt nyálkahártyát okoz, a sav száraz, pörkös felmaródást és nincs duzzanat,
 • mérgek szaga érződik a gyermek leheletéből, hányadékából, vizeletéből,
 • 1-5 éves korú a kis beteg

Mérgezés – elsősegély: méreg eltávolítása, kimentés

 • Szemen keresztüli mérgezés: minimum 15 percig tartó bőséges folyóvízzel való kimosás.
 • Bőrön át: ruhák eltávolítása után folyóvizes szappanos lemosás (haj, köldök, körmök is!), ellenszert helyileg ne alkalmazzunk!
 • Szájon át: eltávolítás (hánytatás, hashajtás), megkötés, közömbösítés (aktív szénnel). Hánytatás csak orvosi felügyelettel, meleg vizes itatás, mechanikus ingerlés csak konzultáció után, mivel a hánytatás ellenjavalt maróanyaggal történő mérgezés esetén ill. ha a beteg kómás vagy görcsöl!
 • Gázmérgezés esetén kimentés.

A leggyakoribb és legsúlyosabb háztartási mérgezés a sav ill. lúg ivása

Lássuk mit kell ekkor tennünk:

Tünetei: Ha véletlenül savat vagy lúgot ivott a gyermek, kezdetben nagyon erős fájdalmat panaszol a szájban, garatban, a szegycsont mögött, esetleg a gyomortájékon. Hányinger, hányás jelentkezik. Légszomj léphet fel. Bőséges nyálfolyás. A szájban és garatban fehéres, felmaródott területeket látunk. A nyálkahártya erősen duzzadt, fellazult, vérbő. Gégevizenyő alakulhat ki súlyosabb esetben.

Kezelése: Ha lehetséges, nagy mennyiségű folyadék itatása (tej, olaj, stb.).

Lúgmérgezés esetén citrus-félék levének itatása, hígított (2%-os) ecet.

Savmérgezés esetén valamilyen savkötő, semlegesítő (csak 2 órán belül van értelme). Szódabikarbóna tilos! Hánytatás tilos!

Félrenyelés, fulladás

Lehet bármi: pici játék, kukoricaszem, csokigolyó – még a fantáziánk se tud határt szabni a lehetőségeknek, mi mindent tudnak a gyerekek orrukba, fülükbe dugni, lenyelni, félrenyelni. Két legfontosabb hely, ahol komoly probléma alakulhat ki:

A nyelőcsőben

Vezető tünet a nyelési zavar és a nyeléskor jelentkezőfájdalom. A nyelési fájdalom a nyakon és a szegycsont mögötti részen, ritkán gyomortájon jelentkezik. Az idegentest köhögési ingert is okozhat.

Fenyegető, figyelmeztető jel: erős fájdalom a hátban, a lapockák között és szegycsont mögött (kilyukad a nyelőcső – súlyos fertőzést okozhat).

A légutakban

Ha a csecsemő, kisgyermek torkán akadt valami, meg kell próbálni kiszedni:

 • fejre állítás, lógatás, hát ütögetése
 • csecsemő: alkarra fektetjük, tenyérrel támasztjuk a mellkast, lapockák közé ütögetünk
 • kisgyermek: térdünkre fektetjük, feje lelógjon, lapockák közé ütünk

A Heimlich-féle műfogás (hirtelen rántás a gyomorszájnál összekulcsolt ököllel) csak nagyobb gyermekeknél alkalmazható, kisgyerekeknél TILOS!!!

Ha a gyermek orrában van valami, akkor forduljunk orvoshoz.

Forrázás, égés

Égési sérülés fokozatai:

 • Az elsőfokú égésben  az égett terület vörös, a bőr feszes, sima és igen fájdalmas.
 • A felületes másodfokú égésnél a bőr nedves, hólyagos és kifejezetten fájdalmas, mély formája esetén a sebfelszín általában fehér és hólyagos. A fájdalom igen erős.
 • A harmadfokú égés esetén a felszín piszkosszürke vagy nagyon halvány, szenes, pergamenszerű, a seb fájdalmatlan, mert a terület idegvégződései elhaltak.

Égés kezelése, elsősegély

Az égési sérülés kezelésének első lépése a károsodás tovaterjedésének megakadályozása. Ez elsősorban az égést kiváltó tényező eltávolítását jelenti.

A sérült testrészt hideg (de nem jeges), lehetőleg folyó víz alá kell helyezni 15-30 percig, ez megakadályozza a hőhatás szöveteken belüli terjedését. Nagyobb testfelületen, több végtagon történő égés esetén a hideg vizes zuhanyozás vagy kádfürdő a hatékony. A hűtést minél előbb, lehetőleg azonnal meg kell kezdeni. Az égéstől számított kb. 20 percen túl a hűtés már nem enyhíti az égés súlyosságát, de a fájdalmat csillapíthatja. Nagyon fontos, hogy a köztudatban szereplő zsiradék, tejföl, stb. égett területre történő kenését mellőzzük: ez tárolja a hőt és komoly fertőzési forrást jelent.

Amennyiben az égési sérülés nagysága gyermeknél meghaladja a kisgyerektenyér kiterjedését, illetve ha másodfokúnál nagyobb sérülésre gyanakszunk, azonnal orvoshoz kell fordulni. A mentők érkezéséig fontos az égett felszín folyó vizes hűtése és a szájon át történő folyadékpótlás.

Dr. Nagy Szilvia általános orvos

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzemélyes év, avagy mire számíthatunk 2010-ben?
Következő cikkOtthoni munka, távmunka – mi a különbség?

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Helló,
  Nem tudom ki írta a cikket, de ha bárki valamilyen marószert megivott (sav, lúg) TILOS HÁNYTATNI, mert többet ártasz vele, mint használsz!!! Lenyeléskor már egyszer megmarta a szer a nyelőcsövet, hányáskor meg újra meg fogja marni, és súlyosan roncsolja a nyelőcsövet!
  Üdv!

  • Kedves Verone!

   A cikket Nagy Szilvia dr.-nő írta, amint az a cikk alatti aláírásából ki is derül. A maró szerekkel kapcsolatos információ is benne van a cikkben:

   “Hánytatás csak orvosi felügyelettel, meleg vizes itatás, mechanikus ingerlés csak konzultáció után, mivel a hánytatás ellenjavalt maróanyaggal történő mérgezés esetén”

   “Kezelése: Ha lehetséges, nagy mennyiségű folyadék itatása (tej, olaj, stb.).
   Lúgmérgezés esetén citrus-félék levének itatása, hígított (2%-os) ecet.
   Savmérgezés esetén valamilyen savkötő, semlegesítő (csak 2 órán belül van értelme).
   Szódabikarbóna tilos! Hánytatás tilos!”

   üdv, Hajnal

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..