Így taníts pozitív értékeket a gyermekednek

Így taníts pozitív értékeket a gyermekednek

Amióta létezik az emberiség a földön, találkozni olyan gyerekekkel, akik a nem megfelelő készségeket sajátították el szüleiktől és tiszteletlen viselkedést hoznak otthonról. Röviden: neveletlenek. Sok vita folyik róla, hogy miként lehetne megtanítani olyan gyöngéd gesztusokat a csemetéknek, mint például a tisztelet és a kedvesség gyakorlása embertársaik felé. Hogyan taníthatják az anyák a gyermekeket olyan fontos értékekre, mint az együttműködés, a hála, az empátia vagy az udvariasság? Ezek olyan alapvető dolgok, amelyek segítenek nekünk a helyes és a helytelen megismerésében, egyensúlyt és értelmet adnak az életnek, és lehetővé teszik számunkra, hogy közösségi kötelékeket alakítsunk ki egymással. Ezek a készségek nélkülözhetetlenek a gyermekek számára ahhoz, hogy embertársaikhoz jók lehessenek. Nézzünk is néhány ötletet rá, mit tehetünk egyes tulajdonságok rögzítéséhez.

Kedvesség

A kedves véletlenszerű cselekedetek pozitív hatással lehetnek ezen tulajdonság átadására és fogadására is. Önzetlen odaadással családon belül átadhatjuk ezt a gyermekünk számára, ilyen dolog lehet a jótékonyság, ha pl. régi játékokat eladományoztok, vagy süti sütés hajléktalan emberek számára. Ilyen tevékenységekbe feltétlenül vonjuk be a gyermeket is, hogy ők is láthassák az örömöt, ami más emberek arcára ül, kedvességünk hatására. Ez a pozitív tapasztalat nagyon sokban hozzá fog járulni ahhoz, hogy a későbbiekben maguktól cselekedjenek hasonlóan.

Felelősség

A gyermekek erősen vágynak arra, hogy utánozzák a felnőtt családtagokat. Bátorítsa gyermekét például házimunka végzésére, legyenek egyszerűbb vagy összetettebbek a folyamatok. Ez felelősségvállalásra taníthatja őket, hiszen egy náluk idősebb egyén ad nekik olyan munkát, amelyért felelősséggel tartoznak. Továbbá, ha háziállatot kapnak már olyan korban, hogy arról gondoskodni tudjanak, az lehet még a leginkább fejlesztő jellegű, hiszen ott egy másik életért vállalnak felelősséget.

>>> Elektromos járműveink! <<<

Türelem

A türelem az a képesség, amely igazolja az önellenőrzést egy esemény bekövetkezése előtt. Erre gondolhatunk úgy is, hogy a frusztráció ellenére nyugodtak tudunk maradni. Ez egy olyan készség, amely a gyermekekben főleg érettebb életkorukban fejlődik. Minél idősebb egy gyermek, általában a türelmi szintje annak arányában növekszik. Gondoljunk bele, egészen kicsi korunkban még milyen örökké valóságnak tűnt, ha anya vagy apa leállt a boltban beszélgetni egy ismerőssel. Alig tudtuk kivárni, hogy végre menjünk hazafelé játszani. Majd, ahogyan telt az idő, minden nappal közelebb voltunk ahhoz, hogy csendben, nyugodtan legyünk képesek várakozni. Ez egy olyan dolog, amit az idő önmagától kialakít emberekben.

nyugodt környezet
pixabay.com

Udvariasság

Ütemezz egy olyan időszakot, amikor az egész család együtt ülhet vacsorára. Legyen megszabva hánykor készül el az étel, addigra pedig mindenki foglaljon helyet. Ez megtanítja a gyermeket a jó modorra, ösztönzi az idősebb testvéreket és a család többi tagját ugyanezen viselkedésmintára. Használjon olyan kifejezéseket, mint például: “Kérem, ideadnád burgonyát?” vagy “Köszönöm.” Ugyan ez igaz arra is, hogy időseket illik előre engedni az ajtóban/közlekedési járműveken stb. ezeket mind fontos, hogy elmondjuk nekik, így lesznek belőlük udvarias felnőttek. Az idősebbnek mindig meg kell adni a tiszteletet.

idős úr
pixabay.com

Rugalmasság

Módosítsuk néha otthoni rutinunkat, hogy ösztönözzük a gyermeket rugalmas gondolkodásmódra és új dolgok kipróbálására. Próbáljunk mi magunk is rugalmasan cselekedni bizonyos dolgokban: lehetnek ezek egészen mókás váltotatások is, mint fagylaltot enni villával, vagy pikniket tartani a nappaliban, a lényeg, hogy kilépjünk a megszokásból kicsit. Értessük meg a kicsikkel is, hogy nem történik majd mindig minden úgy, ahogy tervezzük, ezért fontos, hogy a változást is el tudjuk fogadni, esetleg improvizálni tudjunk vagy másokhoz alkalmazkodni.

Együttműködés

Az együttműködés készségét azt leginkább csoportos feladatok végzésével tudják magukávé tenni a gyermekek. Ezt gyakoroltathajtuk otthon is, amikor valamilyen helyzetben a testvérükhöz, vagy bármilyen családtaghoz kell alkalmazkodniuk. A lényeg, hogy tudjanak másokkal együtt gondolkodni és cselekedni.

*** Játékok széles választéka ***

Tisztelet

Szülőként az lehet az egyik legnagyobb célünk, hogy megtanítsuk a gyermekeket annak felismerésére, hogy bár az embereknek eltérő egyéniségük van, eltérő ízlésük vagy meggyőződéseik dolgokról, tisztelettel és kedvességgel kell kezelniük egymást. Tisztelni kell másokat, ha például valaki beszél hozzánk, azt illik meghallgatni. Erre van is egy megfelelő aranyszabálynak mondható gondolat: úgy kezelj másokat, ahogyan szeretnéd, hogy veled bánjanak. Tisztelni kell egymást, az élővilágot és az egész környezetünket.

Ha ezeket el képes sajátítani csemeténk, nagy baj nem lehet, már csodálatos úton fog járni ahhoz, hogy nagyszerű felnőtt váljék belőle.

forráshasználat

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!