Inkontinencia vagy magzatvíz-szivárgás?

Inkontinencia vagy magzatvízszivárgás?

A kismamák egy jelentős részének szembe kell néznie egy igen kellemetlen tünettel is a várandósság alatt, ez pedig nem más, mint az inkontinencia. A kellemetlenség mellett azonban sajnos veszélyes is lehet a dolog, hiszen könnyen elfedheti a magzatvíz szivárgását, ami viszont gondot jelezhet! A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Inkontinencia?

Igen, a terhesség alatt sokszor jelentkezik ez a tünet. A második trimeszterben a legkisebb a valószínűsége, de az első, valamint az utolsó trimeszterben számolni kell ezzel a lehetőséggel is.
Az okok között előfordulhat fertőzés is, amit mindenképpen komolyan kell venni, hiszen a vetélések egy jelentős részéért tehetőek felelőssé a felszálló fertőzések. A kialakulásukat elkerülendő a szakemberek egy jelentős része javasolja olyan várandós vitamin szedését, mely tartalmaz cinket és rezet is a tápanyagok mellett, hiszen ezek az anyagok a szervezetben antibakteriális, antivirális és fungicid hatással is bírnak.

A terhesség alatt jelentkező inkontinencia oka gyakran egyszerűen a változó test. A kezdeti időszakban a hatalmas hormonális változások okozhatnak ilyen jelenséget, míg a harmadik trimeszterben a baba nyomhatja a húgyhólyagot, amit az anya nem képes teljesen üríteni, így vizeletszivárgás jelentkezhet. A dolog rendszerint veszélytelen, de azért a szakorvost érdemes tájékoztatni a jelenségről.

A kismamák 72 százaléka tapasztal inkontinenciát

Magzatvíz-szivárgás?

Sajnos előfordulhat az is, hogy nem a vizelet, hanem a magzatvíz szivárog a terhes nőknél. Ebben az esetben sem kell pánikba esni, de mindenképpen haladéktalanul fel kell keresni a kezelőorvost, hiszen így elkerülhetőek a komolyabb problémák!

A gondot nem is az jelenti, hogy az ember orvoshoz forduljon-e, hanem inkább az, hogy hogyan különböztesse meg egymástól a két jelenséget. A vizeletszivárgás során nem színtelen a folyadék, és jellegzetes szaga is van. A magzatvíz ezzel szemben színtelen és szagtalan, vagyis ez egy jó támpont lehet.

Attól nem kell tartani, hogy a vizeletszivárgást összekeveri a kismama a magzatvíz elfolyásával. Ez utóbbi ugyanis jelentős mennyiségű folyadék távozásával jár, míg a szivárgás jellemzően tisztasági betéttel felfogható.

Itt az idő – A szülés megindulásának jelei

Dr. Angyal Géza mindenképpen azt javasolja, hogy ha folyadékszivárgást észlelnek, a biztonság kedvéért mindenképpen keressék meg a kezelőorvosukat. Szégyenkezni nem kell, hiszen ez egy természetes jelenség is lehet, ám ha mégsem az, akkor a szakember gyorsan reagálhat, ami elkerülhetővé teszi a nagyobb baj kialakulását!

Forrás: ratkotunde.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkOrszág Játéka Játszónap: Játszóház több ezer négyzetméteren!
Következő cikkHol szárítsuk télen a ruhákat, hogy ne legyen tele allergénekkel a ház?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..